گروه خودرو- تشکیل جلسات شورای سیاست‌گذاری خودرو بعد از حدود هشت سال، یکی از اولین اقدامات وزیر صنعت، معدن و تجارت در حوزه خودرو بعد از ورودش به این وزارتخانه است. احیای شورای سیاست‌گذاری به عنوان محلی برای تصمیم‌سازی در رابطه با صنعت خودرو، می‌تواند اولین گام برای وعده‌ای باشد که نعمت زاده برای عادی‌سازی شرایط صنعت خودرو داده بود. شورای سیاست‌گذاری صنعت خودرو از این رو برای خودروسازان مهم است که این شورا محلی برای حضور تمام سازمان‌ها و نهادهای مرتبط با صنعت خودروسازی است. ساسان قربانی، دبیر انجمن قطعه سازان ایران در رابطه با تاثیرات احیای دوباره شورای سیاست‌گذاری بر اوضاع صنعت خودرو می‌گوید: با گرد هم آمدن افراد و سازمان‌های مرتبط با صنعت خودرو در این شورا، برنامه‌های کوتاه مدت و بلند مدتی برای صنعت خودرو تدوین و به شرکت‌ها ابلاغ می‌شود که موجب تسریع روند فعالیت‌ها می‌شود. قربانی در گفت‌وگو با خبرنگار دنیای اقتصاد با تاکید بر اینکه برگزار نشدن جلسات شورای سیاست‌گذاری طی چند سال گذشته صنعت خودرو را از تصمیم‌سازی درست محروم کرده است، گفت: هر جایی که ما به صورت جزیره‌ای عمل کرده‌ایم به مشکل برخورده‌ایم در صورتی که در زمان برگزاری جلسات شورای سیاست‌گذاری نوعی هماهنگی در میان تمام نهادها و افرادی که در حوزه تصمیم‌سازی برای صنعت خودرو اثرگذار بودند، وجود داشت.

وی ادامه می‌دهد: تصمیماتی نظیر میزان تولید خودرو، شیوه قیمت‌گذاری، روش‌های توسعه شرکت‌های خودروسازی، تصمیم‌گیری برای خدمات پس از فروش و ... از جمله موضوعاتی بوده که در شورای سیاست‌گذاری خودرو در رابطه با آنها تصمیم‌گیری می‌شده است.

شورای سیاست‌گذاری فعالیت خود را از سال ۶۸ و در زمان وزارت محمد‌هادی نژاد حسینیان، وزیر صنایع سنگین وقت آغاز کرد، اما فعالیت‌های این شورا در زمان وزارت علیرضا طهماسبی در دولت نهم لغو شد. هر چند این شورا در زمان وزارت علیرضا محرابیان بار دیگر احیا شد؛ اما احیای دوباره این شورا هیچ جلسه‌ای را در پی نداشت.