فروش استثنایی!
حمیدرضا بهداد
به: نمایندگی‌های محترم شرکت ایران‌خودرو
موضوع: تبدیل خودروی تندر-90
با سلام و احترام
بدین وسیله به اطلاع مشتریان محترم می‌رساند با توجه به تاخیر شرکت رنو پارس در تحویل به موقع قطعات و مجموعه‌های لازم امکان تحویل به موقع خودرو تندر-90 جهت برخی از مشتریان محترم وجود ندارد. لذا آن دسته از مشتریان گرامی که اسامی آنها در قرعه‌کشی انتخاب نشده (دعوت‌نامه‌ای برای ایشان ارسال نشده است)، می‌توانند برابر جدول ذیل از شرایط استثنایی تبدیل از تاریخ 20/6/86 لغایت 27/6/86 بهره‌مند شوند.
مدیر فروش

نامه مندرجه تحت عنوان بخشنامه‌ای از طرف مدیریت فروش شرکت ایران‌خودرو طی یکی دو هفته گذشته در اختیار متقاضیانی قرار گرفته است که جهت دریافت خودروی تندر-90 در نمایندگی‌های این شرکت ثبت‌نام کرده‌اند.
آنچه از متن این نامه برمی‌آید صراحتا به این موضوع اشاره دارد که تحویل به موقع این خودرو به متقاضیان با مشکل روبه‌رو بوده و ایران‌خودرو نمی‌تواند به موقع تعهدات خود را در این زمینه انجام دهد. موضوعی که مسوولان این شرکت تاکنون به صورت رسمی و رسانه‌ای بدان نپرداخته‌اند.
طبق این نامه ایران‌خودرو با مشکل کمبود قطعه روبه‌رو است و بروز این مشکل را نیز از ناحیه شرکت رنو پارس می‌داند.
البته طی این مدت مسوولان مرتبط با پروژه تندر۹۰ به تاخیر افتادن این پروژه را عدم توانایی چند قطعه‌ساز در زمینه تولید قطعه‌ای که هم از لحاظ کمی و هم از حیث کیفی بتواند به استانداردهای مورد نظر رنو دست یابد دانسته‌اند. هر چند که مسائل مربوط به محدودیت‌های وارداتی قطعات و کم‌کاری شرکت رنو را نیز باید به دلایل مطروحه از سوی این مسوولان اضافه کرد. اما نکته جالب این نامه آنجا است که مدیریت فروش ایران‌خودرو متقاضیانی را که نام آنها در دو مرحله قرعه‌کشی نبوده مخاطب طرح جایگزینی قرار داده و به طور غیرمستقیم آنها را از دریافت تندر ۹۰ در آینده نزدیک، ناامید کرده است. چرا که تعهد این شرکت واگذاری ۵۰هزار تندر ۹۰ به مشتریان ثبت‌نام کننده تا آخر سال‌جاری است و این شرکت که در تحویل تندر۹۰ به افراد منتخب در قرعه‌کشی عاجز مانده است، قصد دارد با واگذاری دیگر محصولات خود، اندکی از بار خود خواسته‌ای را که بر دوش خود قرار داده،‌ کم کند. آنچه مسلم است شرکت رنو پارس نمی‌تواند به تعهدات خود در قبال متقاضیان تندر۹۰ عمل کند. البته مسوولان این شرکت کماکان بر موضع خود مبنی بر عدم به بن‌بست رسیدن این پروژه اصرار دارند. ولی می‌توان تردید و نگرانی را از میان اظهارات آنان برداشت کرد. تردید‌هایی که به عدم رسیدن محصولات قطعه‌سازان داخلی به سطح استاندارد مورد نظر رنو، مشکلات نقدینگی و همچنین مسائل مربوط به بروز مشکل در واردات قطعه مربوط می‌شود و منتظران تندر۹۰ کماکان می‌باید سر دو راهی صبر و انصراف فعلا معطل بمانند. مساله عجیب در این زمینه برگزاری قرعه‌کشی مرحله دوم واگذاری تندر۹۰ است. هر چند این ایراد که چرا این مرحله از قرعه‌کشی بدون در نظر گرفتن امکانات خودروسازان و محدودیت‌هایی که در آینده می‌توانست گریبانگیر این پروژه شود برگزار شد، به سازمان گسترش و نوسازی صنایع کشور وارد است ولی خودروسازان نیز در این زمینه کم مقصر نیستند.
هر‌چند می‌توان برگزاری مرحله دوم قرعه‌کشی تحویل تندر90 را اقدامی تبلیغاتی خواند.
بدین معنی که سازمان گسترش می‌خواست با برگزاری این مرحله از قرعه‌کشی به نحوی به ثبت‌نام‌کنندگان تندر۹۰ در زمینه واگذاری این خودرو و عدم بروز مشکل در تامین قطعات و تولید آن اطمینان داده و شرکت‌های خودروسازی را از زیر بار فشار و انتقادات مربوطه بیرون بیاورد.
اما سوالی که باید آن را از مسوولان ایران‌خودرو پرسید این است که چه‌اساسی طرح جایگزینی تندر90 را با دیگر محصولات خود به متقاضیان ارائه کردند؟
این سوال از آن جنبه مطرح است که در لیست خودروهای ارائه شده، محصولات گران‌قیمت و بعضا کم‌فروش این شرکت جای گرفته‌اند.
به عنوان مثال خودروی پژو 206 صندوق‌دار که در حال حاضر با عدم استقبال مناسب مشتریان به‌رغم تبلیغات فراوان روی آن روبه‌رو شده است بیشترین درصد لیست خودروهای جایگزین را به خود اختصاص داده است. به طوری که می‌توان این مساله را اقدامی در جهت بالا بردن فروش و اعتبار 206 صندوق‌دار تعبیر کرد.
از طرفی متقاضیان خرید تندر۹۰ به امید دریافت یک خودرو ارزان‌قیمت و باکیفیت نسبتا مناسب در طرح پیش‌فروش تندر۹۰ شرکت کرده‌اند و اگر توانایی مالی آنها در حد خرید خودروهایی مانند پژوپارس GLX و پژو ۲۰۶ بود که دیگر نیازی به این همه انتظار و دردسر وجود نداشت.
نکته دیگر این طرح ارائه خودروی وانت‌بار دوگانه‌سوز به عنوان یکی از محصولات جایگزین تندر90 است.
هرچند مسوولان ایران‌خودرو بارها اعلام کرده‌اند که این طرح کاملا اختیاری بوده و اجباری در آن نیست ولی همین طرح اختیاری به اصطلاح لطف و امتیاز استثنایی ایران‌خودرو می‌تواند منشا طرح‌هایی اجباری در ‌آینده شود.


رویکرد جدید دولت فرانسه
از سوی دیگر نیکلای سارکوزی رییس‌جمهور فرانسه طی گفت‌وگویی با روزنامه نیویورک تایمز از شرکت‌های بزرگ فرانسوی خواست که فعالیت خود را در ایران محدود کنند. اظهارنظر سارکوزی در شرایطی صورت می‌گیرد که مشکلات تولید خودروی تندر90 که بیش از این خلف وعده قطعه‌سازان ایرانی و همچنین مشکلات گمرکی شرکت رنو در واردات قطعه خوانده می‌شد، وارد مرحله جدیدتری شده است. دو شرکت فرانسوی پژو و رنو در صنعت خودروسازی ایران ریشه عمیقی دارند، به طوری که پژو در گروه خودروسازی ایران‌خودرو نقش مهمی ایفا می‌کند و شرکت رنو نیز با عقد قرارداد پروژه ال90 که در 27 اکتبر سال 2003 میلادی میان سازمان گسترش و نوسازی و این شرکت در پاریس به امضا رسید، در دو بخش دو طرف 375میلیون یورو سرمایه‌گذاری کرده‌اند. حال با اظهارنظر سارکوزی که شرکت‌های فرانسوی مورد معامله با ایران را تا تصمیمات بین‌المللی در مورد اعمال تحریم‌ها از ادامه فعالیت منع کرده، مشخص نیست که ادامه همکاری دو شرکت مذکور با خودروساز‌های کشورمان چگونه خواهد شد. با این حال به نظر می‌رسد که گفت‌وگوی رییس‌جمهور فرانسه با روزنامه نیویورک تایمز که به ادامه فعالیت شرکت‌های فرانسوی در ایران پرداخته، مشکلات تولید تندر90 را وارد مرحله جدیدتری کرده است. مدیر برنامه‌ریزی شرکت رنوی فرانسه نیز چندی پیش در گفت‌وگو با فرانس پرس، اعلام کرد که سفارش ده‌ها هزار نفر در ایران برای خرید تندر بی‌پاسخ مانده است.
پلاتا در مورد پروژه شرکت رنو برای تولید خودروی لوگان در ایران گفت: مشکلاتی در راه افزایش تولید لوگان در ایران وجود دارد و این امر باعث شده است سفارش ده‌ها هزار نفر برای این خودرو بی پاسخ بماند.
پلاتا مشکلات پدید آمده با قطعه‌سازان را یکی از دلایل عقب افتادن برنامه‌های رنو در زمینه تولید لوگان در ایران دانست و ابراز امیدواری کرد در آینده نزدیک با افزایش تولید به تقاضاها برای خرید لوگان در ایران پاسخ داده شود.