تولید سواری ۵/۴درصد رشد کرد
کارنامه پنجماهه خودروسازان ایران
دنیای اقتصاد- تولید خودروی سواری در کشور، طی ۵ ماه نخست امسال از رشدی ۵/۴درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل برخوردار شد که البته آمار تولیدات خودروسازان خصوصی در آن لحاظ نشده است.
دنیای اقتصاد- تولید خودروی سواری در کشور، طی ۵ ماه نخست امسال از رشدی ۵/۴درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل برخوردار شد که البته آمار تولیدات خودروسازان خصوصی در آن لحاظ نشده است.
رشد 5/4درصدی تولید سواری در کشور
سبقت روآ، ترمز تندر، پارک مگان
حمیدرضا بهداد
تولید خودروی سواری در کشور، طی ۵ ماه نخست امسال از رشدی ۵/۴درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل برخوردار شد.
البته این آمار که توسط سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران منتشر شده است تنها مربوط به سه شرکت خودروساز ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو بوده و آمار تولیدات خودروسازان خصوصی در آن لحاظ نشده است. در این میان پارسخودرو که یکی از زیرمجموعههای سایپا تلقی میشود به رشد 1200درصدی تولید خودروی سواری دست یافته است. این در حالی است که مجموعه بالا دست آن یعنی سایپا، تنها 38درصد رشد تولید داشته است. علت این اختلاف شدید نیز تولید پراید است. این خودرو در 5 ماه نخست سال گذشته به تنهایی 5/92درصد محصولات سایپا را تشکیل داده است. در حالی که در همین مقطع زمانی حتی یک دستگاه پراید نیز در پارسخودرو تولید نشده است. اما در مدت مشابه امسال 7/91درصد از تولیدات سایپا سهم پراید بوده است. اما جالب اینکه پارسخودرو 3/94درصد از تولیدات 5 ماهه نخست امسال خود را به تولید این خودرو اختصاص داده است. در مجموع تولید پراید که معمولا در صدر جدول بیکیفیتترین خودروهای تولیدی داخل قرار دارد در 5 ماهه نخست سالجاری 4/3درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته است. این در حالی است که سایپا در تولید خودرویی مانند زانتیا که بسیار محبوب است با کاهش
تولید 5/43درصدی روبهرو شده است.
خودروی PK نیز طبق وعده مسوولان پارسا خودرو به کلی از چرخه تولید خارج شده است. به طوری که در ۵ ماه نخست امسال PK تولید نشده است. اما ماکسیما که جزو محصولات پارسخودرو است در بازه زمانی مذکور به رشدی ۴۰درصدی در تولید دست یافته است.
جو روآ در ایرانخودرو
شرکت ایرانخودرو در ۵ماهه نخست سال ۸۶ از رشد ۱/۹درصدی در میزان تولیدات خود برخوردار شده است که این رشد تولید را بیشتر مدیون روآ، سمند و پژو۲۰۶ است.
سمند که برند ملی این شرکت محسوب میشود در همین بازه زمانی 27درصد رشد تولید داشته است.
پژو ۲۰۶ نیز که به لحاظ مصرف سوخت پایین خود مورد توجه پیشاپیش مشتریان قرار گرفت و به رشد تولیدی ۶/۲۵درصدی دست یافت.
البته پژو روآ که مدل پیشرفته RD تلقی میشود گوی سبقت را از سمند ربوده است به طوری که 20درصد یعنی بیشترین میزان تولید ایرانخودرو را به خود اختصاص داده است. البته این خودرو مصرف سوختی بالای 7 لیتر دارد و چندان کممصرف نیست. ولی به دلیل قیمت نسبتا مناسبش در اوایل عرضه آن به بازار و همچنین قرار گرفتن در لیست خودروهای جایگزین در طرح جایگزینی خودروهای فرسوده، استقبال از این خودرو بالا رفت و خودروسازان نیز که همیشه منتظر چنین فرصتهایی جهت بالا بردن تولید و البته قیمت محصولات خود هستند اقدام به افزایش تیراژ تولید روآ کردند. اما در این میان پژو 405 با کاهش تولید 8/18درصدی روبهرو شده است.
این کاهش تولید به طور قطع بیارتباط با مشکلات به وجود آمده در سیستم سوخترسانی این خودرو و آتشسوزیهای مربوط به آن نیست. چرا که این عامل کاهش تقاضا برای پژو۴۰۵ را به دنبال داشته است. وانت پیکان نیز به رشدی ۱/۱۵درصدی در میزان تولید خود رسیده است.
البته در میان تولیدات این شرکت خودروی تازهوارد چری نیز دیده میشود که به صورت آزمایشی تا پایان مردادماه، 62 دستگاه از آن تولید شده است. نکته جالب در مورد این خودرو این است که برنامه موردنظر ایرانخودرو برای تولید چری 910 دستگاه تا پایان مردادماه سالجاری بوده است ولی در عمل تنها 7درصد از این برنامه تحقق یافته است.
یک دستگاه مگان هم تولید نشد
خودروی مگان که یکی از خودروهای روز اروپا و شرکت رنو به حساب میآید از سال گذشته در برنامه تولید شرکت پارسخودرو قرار گرفت و قرار بود طبق وعده مسوولان این شرکت تا آبانماه سالجاری به تولید انبوه برسد. از طرفی بنابراین بود که 3000دستگاه مگان از کشور ترکیه به ایران وارد شود که با توجه به مشکلات به وجود آمده بر سر صادرات سمند به این کشور، پروژه مذکور تا مدتی پیش ناکام مانده بود، تا اینکه طی هفتههای گذشته مسوولان پارسخودرو از برطرف شدن مشکلات موجود میان دو طرف خبر دادند. اما در حالی که برنامه تولیداین خودرو در 5ماهه نخست سالجاری 348 دستگاه بود، در مدت مذکور حتی یک دستگاه مگان هم تولید نشده است. جالبتر اینکه، پارسخودرو در برنامه سال 86 خود تولید 4هزار دستگاه مگان را در دستور کار قرار داده است.
و اما تندر-۹۰
لوگان یا همان تندر -90 نیز از محصولات شرکت رنو پارس است که طرف قرارداد آن در کشور ما دو شرکت ایرانخودرو و پارسخودرو هستند. این خودرو که در کشور از محبوبیت خاصی نیز برخوردار است از سال گذشته در برنامه تولید این دو شرکت جای گرفت پارس خودرو تولید دههزار دستگاه از آن را در برنامه تولید سال 85 خود قرار داد اما تا پایان مرداد ماه سال گذشته حتی یک دستگاه تندر-90 هم تولید نشد.
ایرانخودرو نیز در طرحی رویارویی تولید ۱۵هزار دستگاه از این خودرو را در برنامه سال گذشته خود پیشبینی کرده بود که آن هم به سرنوشت پارس خودرو دچار شد و نتوانست در ۵ ماهه اول سال گذشته لوگانی را تولید کند. اما این دو شرکت در سال جاری در طرحی بلند پروازانه و رویاییتر از سال پیش تولید مجموعا ۱۲۵هزار تندر-۹۰ را در برنامه کاری سال جاری خود پیشبینی کردند اما مانند سال ۸۵ این پیشبینیها محقق نشد. به طوری که تا پایان مرداد ماه امسال پارس خودرو از مجموع ۷۵هزار دستگاه لوگانی که قرار بود تولید کند تنها تولید ۱۵۸۱ دستگاه یعنی ۱/۲درصد از این برنامه را محقق ساخت.
این شرکت همچنین از میزان 1862 تندری که در برنامه تولید 5 ماهه اول سال جاری خود جای داده بود تنها توانست به تولید 1581 دستگاه از این خودرو دست یابد. یعنی 5/8درصد از برنامه خود.
البته چندی پیش پارس خودرو در اطلاعیهای حذف تولید ۲۵هزار دستگاه تندر-۹۰ را از برنامه تولید سال جاری خود به طور رسمی اعلام کرد. اما ایرانخودرو نیز به توفیقی بهتر از پارس خودرو دست نیافت. چرا که این شرکت نیز تولید ۵۰۰۳۵ دستگاه تندر را برای برنامه سال جاری خود پیشبینی کرده است. اما تا پایان مرداد ماه تنها ۱۲۳۲ دستگاه تندر یعنی ۴/۲درصد از مجموع برنامه سال جاری خود را تولید کرد.
این در حالی است که برنامه تولید 5 ماهه نخست سال 86 ایرانخودرو 463 دستگاه تندر-90 بود. اما اگر بخواهیم نگاهی کلی به برنامه و میزان تولیدات 3 شرکت ایرانخودرو، سایپا و پارس خودرو در 5 ماه نخست سال بیندازیم باید گفت که ایرانخودرو با رشد 1/9درصدی در میزان تولیدات خود روبهرو بوده است. اما سایپا با کاهش تولید 38درصدی در محصولات خود مواجه شد که البته از کاهش تولید دقیقا با کم شدن تولید پراید در این شرکت در ارتباط است. چرا که سایپا بخش اعظمی از برنامه تولید پراید خود را به پسر خوانده خود یعنی پارسخودرو واگذار کرد که همین واگذاری سبب رشد تولید 1200درصدی در پارسخودرو شده است.
کاهش تولید زانتیا در مرداد
اما مردادماه سالجاری را باید مقطع زمانی خاص برای خودروسازان دانست چرا که با سهمیهبندی ناگهانی بنزین در اواسط تیرماه امسال تاثیر خود را در میزان تولید خودروهای سواری از مردادماه به بعد نشان داد.
به طور مثال تولید پژو ۴۰۵ که جزو خودروهای پرمصرف به حساب میآید با کاهش تولید ۸/۱۸درصدی روبهرو شد. البته مشکلات مربوط به سیستم سوخترسانی این خودرو نیز بیتاثیر در کاهش تولید آن نبوده است. پژو پارس نیز که جزو خودروهای پرمصرف محسوب میشود تولید آن در مردادماه امسال ۵/۶۲درصد نسبت به مدت مشابه سال پیش کاهش یافت. اما نکته جالب اینجاست که زانتیا خودروهایی کم مصرف به شمار میروند با کاهش ۴/۴۵درصدی در تولید خود رسیده است. اما پژو ۲۰۶ که جزو خودروهای کم مصرف است به رشد تولید ۱/۹درصدی دست یافت. البته پراید نیز خودرویی کم مصرف محسوب میشود ولی تولید آن در مردادماه سالجاری ۵/۷درصد کاهش یافت.
ارسال نظر