گروه خودرو -برخلاف سال‌های گذشته، در بودجه سال ۸۶ هیچ اشاره‌ای به افزایش و یا کاهش تعرفه واردات خودرو نشده است. هر ساله در بررسی لایحه بودجه، آنچه بسیار مورد بحث‌و‌تبادل نظر نمایندگان مجلس قرار می‌گیرد، مبحث مربوط به تعرفه واردات خودرو، خصوصا بندهای تبصره ۱۳ بودجه است. سال گذشته در حین بررسی بندهای مربوط به تبصره ۱۳ لایحه بودجه، مخالفان و موافقان افزایش تعرفه واردات خودرو، با ایراد سخنرانی، تعرفه این صنعت سیاسی را به چالش کشاندند. موافقان کاهش تعرفه، حمایت از مصرف‌کننده داخلی را دلیل بر این امر می‌دانستند و مخالفان نیز حمایت از صنعت داخلی را مغایر با کاهش تعرفه واردات می‌خواندند. به جرات می‌توان گفت که کاهش و یا افزایش تعرفه هیچ کالایی به اندازه خودرو برای نمایندگان مجلس و دولتی‌ها بحث‌برانگیز نیست. اما دولت گذشته با کاهش تعرفه واردات خودرو از ۱۳۰ به ۱۰۰درصد و همراهی برخی از نمایندگان مجلس با این تصمیم، راهی هموار کرد که نتیجه آن می‌بایست در پیوستن ایران به سازمان جهانی تجارت مشخص شود. حال دولت فعلی با حذف این بند از تبصره ۱۳ حتی خواهان بحث و تبادل‌نظر در این زمینه نیست.

محمود ابطحی نایب‌رییس کمیسیون صنایع و معادن و یکی از موافقان کاهش تعرفه واردات خودرو در گفت‌و‌گویی با خبرگزاری فارس نقطه نظراتی در این زمینه مطرح کرده است. وی ایجاد بازار رقابتی را از ضرورت‌های رشد صنعت خودرو کشور خوانده و تاکید کرده است که لازم است بار دیگر تعرفه واردات خودرو کاهش یابد.محمود ابطحی در پاسخ به این سوال که برخی گزارش‌ها حاکی است کاهش تعرفه واردات خودرو در سال گذشته تولید برخی از خودروهای لوکس در کشور را با مشکل مواجه کرده است، آیا معتقد به کاهش تعرفه واردات خودرو در سال آینده نیز هستید؟ اظهار داشته است: اعتقاد دارم صنعت خودروسازی ایران طی سال‌های گذشته اقدامات خوبی را انجام داده و در واقع با فرصتی که مردم به این صنعت دادند، منابع ارزان‌قیمتی در اختیار آن قرار داده، تولیدات این صنعت را پیش‌خرید کردند و عدم کیفیت مناسب تولیدات این شرکت‌ها را تحمل کردند و همچنین با کمک نیروهای متخصص و مدیریت خوب صنعت خودرو اقدامات ارزشمندی را به انجام رسانده است.وی در عین حال یادآور شد، یک صنعت برای اینکه بتواند رشد کند باید پویا باشد صنعت متوقف محکوم به نابودی است.

ابطحی تاکید کرد: صنعت اتومبیل‌سازی در ایران به جایی رسیده است که دیگر نمی‌تواند در چارچوب‌های نیاز داخل تولید کند و باید تولیداتش برای صادرات هدفمند شود.

وی اضافه کرد: صادرات نیز تا زمانی که تولید خودرو با ساز و کارهای رقابتی حاکم بر بازارهای بین‌المللی هماهنگ نشود، شکل نمی‌گیرد.نایب رییس کمیسیون صنایع گفت: ما در بازار داخلی به شدت از صنعت خودروسازی حمایت کردیم و این کار در مقاطعی لازم بود، امروز نیز برای اینکه اتومبیل‌سازان کشور بتوانند خود را برای ورود به بازارهای جهانی آماده کنند، لازم است حمایت‌های خود را از این صنعت قطع کنیم.

نایب‌رییس مجلس خاطرنشان کرد: طی دو سال گذشته مجلس هفتم در موضوع تعرفه خودرو وارد شد و تعرفه ۱۳۰درصد واردات خودرو به ۹۰درصد رساند که کار بسیار ارزشمندی بود.وی اضافه کرد: اکنون نیز معتقدم برای پویایی صنعت نرخ تعرفه واردات خودرو باید مجددا کاهش پیدا کند.