سایپا تولیدات خود را کاهش داد

بیش از ۱۳‌هزار خودرو با ارزش حدود ۸۰‌میلیارد تومان در کف کارخانه سایپا وجود دارد که به دلیل کند عمل کردن بانک‌ها و بحث اسقاط مجموعه سایپا ناچار کرد که تولید خود را به روزانه ۸۰۰ دستگاه کاهش دهد.

به گزارش خبرگزاری موج، قلعه‌بانی، مدیر عامل گروه سایپا در همایش قطعه سازی خودرو، فرصت‌ها و چالش‌ها با بیان اینکه «تنها یک تا ۲‌درصد از در آمدهای حاصل از فروش سایپا طی سال‌های گذشته صرف تحقیقات شده است»، اظهار داشت: هزینه R&D در این مجموعه در سال‌های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰ معادل ۵ تا ۱۰‌درصد از فروش خواهد بود.

وی با اشاره به تدوین و اجرای برنامه پنج ساله اول در سایپا از سال ۱۳۸۰‌، گفت: در این برنامه با بیش از ۳۰‌درصد رشد تولید، به سود‌دهی بیش از ۶۰‌درصدی دست یافتیم. وی تصریح کرد: برنامه پنج ساله دوم این مجموعه در سال ۱۴۰۰ در راستای استراتژی و برنامه اصلی مقام معظم رهبری تدوین شده است.قلعه‌بانی با بیان توقف تولید خودروی پراید در سال ۱۳۹۰، به تولید ۴۳۰‌هزار دستگاه خودروی پراید در سال‌جاری اشاره کرد. وی گفت: در سال آینده میزان تولید این خودرو ۳۷۰هزار دستگاه خواهد بود و همین طور روند تولید کاهش خواهد یافت تا با توقف تولید این خودرو، ال-۹۰ وS۹۰ را جایگزین آن کنیم. وی با تاکید بر سود‌دهی قطعه سازان نسبت به خودرو‌سازان، ادامه داد:‌ یک‌هزار و ۱۰۰‌میلیارد تومان سرمایه‌گذاری برای مجموعه سایپا تعریف شده بود که از این میزان حدود ۴۰۰‌میلیارد تومان آ‌ن به بهره‌برداری رسید و ۳۳۰‌میلیارد تومان آن در آستانه بهره‌برداری است. به گفته مدیر‌عامل گروه سایپا، مجموعه سایپا بیش از یک‌‌هزار ‌میلیارد تومان افزایش سرمایه از محل سود‌دهی شرکت سایپا و مجموعه‌های تابعه داشته است. وی با بیان اینکه در سال ۱۳۷۲، فروش صنعت خودرو کمتر از یک‌میلیارد دلار بوده است، اظهار داشت: در این تولید بیش از ۷۰‌درصد خرید خارجی و کمتر از ۳۰‌درصد آن خرید داخلی بود. وی ادامه داد: اما در‌حال‌حاضر میزان فروش خودرو ۱۲‌میلیارد دلار است که بیش از ۷۵‌درصد آن از قطعات داخلی تامین می‌شود. رییس انجمن قطعه سازان

بانک‌ها به قطعه سازان کمک نمی‌کنند

به گزارش موج، رجال رییس هیات مدیره انجمن قطعه سازان در همایش همایش قطعه‌سازی خودرو، فرصت‌ها و چالش‌ها با بیان اینکه «صنعت قطعه‌سازی کشور در حال سقوط است»، اظهار داشت: این اولین بار است که احساس خطر خود را به مجموعه تصمیم‌گیری کشور منعکس می‌کنیم.

وی از مسائل مالی به عنوان بزرگترین مشکل در این صنعت نام برد که به‌رغم وجود آن، صنعت قطعه‌سازی پویا و با قدرت به جلو حرکت می‌کند. رجال به درخواست کمک مالی ۵۰۰میلیون تومانی قطعه‌سازان اشاره کرد و گفت: در بررسی که از سوی انجمن قطعه‌سازان صورت گرفت، قرار شد ۱۵۷میلیارد تومان به قطعه سازان پرداخت شود.

وی تصریح کرد: اما با وجود مراجعه به هفت بانک در کشور، هیچ بانکی حاضر به کمک نشده است. در ادامه این نشست قربانی عضو هیات رییسه انجمن قطعه‌سازان نیز اظهار داشت: صنعت خودروسازی و قطعه‌سازی بر کارکردهای خود واقف است اما این مساله به معنای عدم وجود اشکال در این عرصه نیست. وی با بیان اینکه «روند رو به رشد این صنعت واضح و روشن است»، تصریح کرد: در حال حاضر در صنعت قطعه‌سازی در کیفیت با سرعت حرکت می‌کنیم. وی ادامه داد: با قرار گرفتن در ماه‌های پایانی سال مشکلات مالی در قطعه‌سازی چند برابر می‌شود.

مگاموتور، موتور تندر را تولید خواهد کرد

در سال آینده ۸۰‌هزار موتور تندر (ال-۹۰) مدل K۴M در شرکت مگاموتور تولید خواهد شد.

به گزارش ایسنا، نجم‌الدین، مدیرعامل مگاموتور، با بیان این مطلب افزود: تولید موتور تندر در سال آینده با تیراژ ۸۰‌هزار دستگاه آغاز می‌شود و ساخت داخل این موتور در شهریور ماه به ۵۰درصد خواهد رسید. وی افزود: این شرکت برای طراحی و توسعه موتور‌های جدید یک واحد تحقیقاتی تاسیس کرده که قرار است پنج‌درصد فروش شرکت، هزینه طراحی و توسعه موتور‌های جدید شود. به همین منظور در شهریور سال آینده نخستین نمونه موتور S۸۱ که خودرویی با برند سایپا است، طراحی خواهد شد. این موتور ۸۵ اسب بخار قدرت داشته و توانایی کسب استاندارد یورو ۳ را نیز دارد و از ابتدای سال ۸۷ به تولید انبوه خواهد رسید. وی با بیان این که مصرف سوخت این خودرو ۱۰درصد کمتر از پراید است، افزود: هزینه طراحی موتور این خودرو ۱۰میلیارد تومان است و در سال دوم پروژه نیز موتور به صورت پایه گازسوز تولید خواهد شد. از طرفی از شهریور سال آینده تولید موتور‌های گازسوز پراید با تغییرات مهندسی نیز آغاز خواهد شد، به گونه‌ای که تیراژ آن به ۲۰۰‌هزار دستگاه در سال خواهد رسید.

نجم‌الدین، همچنین ادامه داد: سومین پروژه این شرکت نصب ترمز ABS بر روی خودرو پراید است که تمامی‌فعالیت‌های آن انجام شده و از امسال دو‌هزار دستگاه پراید با موتور ABS تولید خواهد شد که با توجه به نیاز بازار در سال آینده نیز بخشی از پراید‌ها با ترمز ABS و ۲۰۰‌هزار تومان گران‌تر نسبت به مدل‌های عادی وارد بازار خواهند شد.

ایران‌خودرو بسترهای لازم برای ورود قطعه‌سازان به بازارهای خارجی را فراهم می‌کند

به گزارش اداره امور رسانه‌های ایران خودرو گروه صنعتی ایران‌خودرو بسترهای لازم برای ورود قطعه‌سازان داخلی به بازارهای مهم بین‌المللی را فراهم می‌کند.

منوچهر منطقی، در حاشیه مراسم افتتاح نخستین نمایشگاه بین‌المللی قطعات و مجموعه‌های خودرو در گفت وگو با خبرنگاران با بیان مطلب فوق گفت: ایران‌خودرو با طراحی یک راهبرد بلند مدت مسیر قطعه‌سازان برتر کشور به بازارهای جهانی را هموار خواهد کرد تا صادرات قطعات خودرو در سال‌های آتی رشد قابل توجهی داشته باشد. وی با اشاره به اینکه در برنامه ۱۰ ساله وزارت صنایع و معادن، صادرات ۸میلیارد دلار قطعه و ۲میلیارد دلار خودرو پیش‌بینی شده است، اظهار داشت: تمامی‌ دست‌اندرکاران صنعت کشور باید برای تحقق این برنامه، همکارهای نزدیک‌تری را با یکدیگر آغاز کنند.

وی در مورد آخرین اقدامات ایران‌خودرو برای طرح فراخوان پژو ۴۰۵ گفت: طبق اطلاعیه رسمی‌وزارت صنایع و معادن، خودروهای تولیدی سال ۸۵ پژو ۴۰۵، بدون اشکال است منطقی، ادامه داد: ایران‌خودرو اخیرا با همکاری نیروی انتظامی‌درصدد کاهش دامنه دار حریق پژو‌های ۴۰۵ است که امیدواریم این موضوع هر چه سریع‌تر برطرف شود.