پیشنهاد دولت برای خروج 500هزار خودروی فرسوده

گروه خودرو- در صورت تصویب مجلس شورای اسلامی سال آینده طرح جدیدی در قالب تبصره ۱۳ قانون بودجه ۸۶، اعمال خواهد شد که براساس آن ۵۰۰هزار خودروی فرسوده از رده خارج می‌شود. به گزارش خبرنگار ما یک مقام آگاه در ستاد طرح نوسازی خودروهای فرسوده، با بیان این مطلب گفت: در این طرح جدید ۵۰۰هزار خودروی فرسوده از رده خارج خواهد شد و دیگر الزامی به جایگزین کردن خودروی نو با فرسوده نخواهد بود.

بنابراین در طرح جدید عبارت «خروج» به جای «جایگزینی» به کار گرفته می‌شود.

این منبع آگاه تاکید کرد که در این طرح، خودروهای فرسوده با قیمت کارشناسی شده، که احتمالا از سوی مجلس اعلام می‌شود، از مالکان خریداری شده و به مراکز اسقاط تحویل داده خواهد شد.

وی در پاسخ به این سووال که آیا با تصویب طرح جدید رغبت مردم برای تحویل خودروهای فرسوده کاهش نمی‌یابد، اظهار داشت: با توجه به محدودیت‌هایی که برای تردد خودروهای فرسوده در نظر گرفته شده نگهداری این خودروها هزینه‌بر، و به صرفه است که آنها را از رده خارج کرد.

تجربه امسال برای سال‌های بعد

براساس طرح نوسازی خودروهای فرسوده در سال ۸۵ ، پیش‌بینی شده تا پایان این سال ۲۵۰هزار دستگاه خودروی سواری (شخصی و تاکسی) و وانت از رده خارج و به جای آن خودروی نوی دوگانه سوز به مالکان تحویل داده شود.

در طرح فعلی بانک عامل، خودروسازها، نیروی انتظامی و سازمان تاکسیرانی مسوولیت اجرای بخشی از طرح مذکور را دارند که تعلل هر کدام از آنها باعث می‌شود تا اجرای طرح با تاخیر مواجه شود. در‌واقع آن طرح مانند یک مدار الکتریکی است که اگر در آن یکی از سیم‌ها قطع شود کل مدار از کار می‌افتد.

مشکلات به وجود آمده در بانک عامل، تاخیر خودروسازها، مشکل مخزن و سرگردانی برخی از افرادی که در طرح سال جاری شرکت کرده‌اند نشان می‌دهد که دوره خروج تا جایگزینی خودروهای فرسوده بسیار زمان‌بر و وابسته به عملکرد بدنه‌های سازمان‌های درگیر طرح است.

به همین خاطر است که دولت پس از گذشت حدود ۱۱ ماه از طرح، به این نتیجه رسید تا «طرح نوسازی خودروهای فرسوده» به «طرح خروج خودروهای فرسوده» تغییر نام پیدا کند تا خود را از چانه‌زنی با بانک‌ها و خودروسازها رها کرده و عملا بحث جایگزینی را به مالک خودرو واگذار کند.

سرنوشت ثبت‌نامی‌ها

اما اینکه در صورت تصویب طرح جدید «خروج خودروهای فرسوده»، تکلیف ۲۵۰هزار نفر متقاضی طرح در سال جاری چه خواهد شد، سوالی است که پاسخ آن فعلا مشخص نیست. چرا که تاکنون از این تعداد تنها حدود ۲۰هزار نفر خودروی نو دریافت کرده‌اند. از طرفی هم بانک ملت که به عنوان بانک عامل برای پرداخت وام به متقاضیان معرفی شده از ادامه همکاری با این طرح سرباز زده و بانک‌های دیگری انتخاب شده‌اند. ظاهرا دولت قصد دارد براساس وعده خود امسال حتما ۲۵۰هزار خودروی فرسوده را از رده خارج و به جای آن خودروی نوبه مردم واگذار کند.

طرح بلندپروازانه‌ای دیگر

اما پیشنهاد ۵۰۰هزار دستگاه به مجلس با توجه به سابقه عدد ۲۵۰هزار دستگاه خودروی فرسوده سال جاری، به نظر طرحی بلندپروازانه می‌آید. اگرچه دست‌اندرکاران این طرح، هم‌اکنون بسیار آبدیده شده‌اند اما این دلیل‌ نمی‌شود که یکباره ظرفیت را به دو برابر برسانند تا طرح جدید مانند طرح فعلی با تاخیر مواجه شود.

از طرفی هم اعلام شده بیش از یک میلیون و ۲۰۰هزار خودروی فرسوده در کشور وجود دارد که با در نظر گرفتن برنامه امسال و سال آینده می‌توان گفت دولت نهم در نظر دارد تا پایان دوره خود این تعداد خودرو را از رده خارج کند.