اول تولید، دوم قضاوت

گروه خودرو- طی دو روز گذشته گفت‌وگوی حمیدرضا کاتوزیان، عضو کمیسیون صنایع و معادن، با خبرنگار ما به چاپ رسید. کاتوزیان در گفت‌وگوی خود قرارداد ال-۹۰ را مورد کالبدشکافی قرار داد و گفت: تولید ال-۹۰ در ستاد خودرو وزارت صنایع و معادن در همان سال‌های اولیه رای منفی آورد و برخی از مسوولان سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به صورت پنهانی به‌رغم مخالفت موجود مذاکرات خود را با شرکت رنو ادامه دادند.

وی همچنین هدف از تولید ال-۹۰ را تولید خودرویی جایگزین پیکان ارزیابی کرده و با اشاره به قیمت اعلام شده

(۸ تا ۱۰میلیون تومان) برای این خودرو عنوان کرد که قرارداد ال-۹۰ از اهداف اصلی خود دور شده است. اما در پی چاپ این گفت‌وگو، میرخانی رشتی، دبیر سابق انجمن خودروسازان کشور، با ارسال جوابیه‌ای، کسب رای منفی برای تولید ال-۹۰ و اصولا تشکیل چنین نشستی را تکذیب کرده و یادآور شده است «مذاکرات پنهانی با رنو توسط سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران نیز کذب محض است».

وی در ادامه با اشاره به تاریخچه‌ای از این قرارداد به نقل از مسوول پروژه ال-۹۰، مساله جایگزینی با پیکان و کاهش قیمت تمام شده محصول جایگزین را از طریق مقیاس اقتصادی تولید، یکی از اهداف تولید

ال-۹۰ دانسته است. میرخانی رشتی، در ادامه خلاصه مذاکرات و تصمیمات اتخاذ شده در جلسات ستاد سیاست‌گذاری خودرو را نیز برای خوانندگان روزنامه ارسال کرده است که در پی می‌آید.

عطف به مصاحبه جناب‌ آقای کاتوزیان، ضروری است نکات زیر به اطلاع خوانندگان محترم برسد. جناب آقای کاتوزیان در مصاحبه خود عنوان کرده‌اند «موضوع تولید ال-۹۰ در سال ۱۳۸۰ در ستاد خودرو وزارت صنایع و معادن عنوان شده و به اتفاق آراء رای منفی آورد.»

به اطلاع می‌رساند براساس صورتجلسات ستاد سیاست‌گذاری خودرو، از اولین جلسه حضور آقای مهندس جهانگیری در وزارت نوپای صنایع و معادن موضوع بازنگری و تدوین «سیاست‌ها و ضوابط توسعه صنعت خودرو» در دستور کار قرار داشته که در جلسه ۱۹/۲/۸۰ پس از بحث و گفت‌وگو در پایان جلسه آقای وزیر مقرر داشتند موضوع سرمایه‌گذاری مشترک با شرکت‌های بزرگ خودروساز JOINT VEARTURE مورد بررسی قرار گیرد. به غیر از این مورد، در هیج جلسه‌ دیگری بحث قرارداد ال-۹۰ مطرح نشده و به همین دلیل نیز نمی‌‌توانسته موضوع رای‌گیری قرار گیرد و به تبع آن بحث «به اتفاق آرا رد شد» کذب است. همان‌طور که «مذاکرات پنهانی با رنو» توسط سازمان گسترش نیز کذب است. در ۲۸/۵/۸۳ در ستاد مهندس

علی مرادلو گزارش اقدامات انجام شده درباره ال-۹۰ را دادند که مورد تایید وزیر محترم قرار گرفت.

چنانچه حوصله خوانندگان محترم اجازه دهد ذکر تاریخچه مختصر زیر مفید فایده خواهد بود. (به نقل از دانش فهیم مسوول پروژه)

با ریاست‌ ویسه بر سازمان گسترش، مساله «جایگزینی پیکان» و «کاهش قیمت تمام شده» محصول جایگزین از طریق «مقیاس اقتصادی تولید» (تیراژ بالا) در دستور کار رسیدگی و بررسی سازمان قرار گرفت.

در خرداد ۸۱ راهکار موارد مذکور، تولید خودرویی با «پلت‌فرم مشترک» توسط دو شرکت ایران‌خودرو و سایپا دیده شد.

تیمی متشکل از دکتر البدوی نماینده تام‌‌الاختیار شرکت ایران‌خودرو با معرفی جناب آقای غروی، مهندس امیری نماینده تام‌الاختیار شرکت سایپا با معرفی جناب آقای قلعه‌بانی و مدیر عامل شرکت مشاور خودرو و متخصصان سازمان گسترش و باحضور خود آقای ویسه تشکیل شد و پس از برگزاری ۸جلسه، سیاست‌ها و خط‌مشی حاکم بر «پروژه پلت‌فرم مشترک» به تصویب رسید و به اطلاع وزیر صنایع و معادن رسیده و نظر موافق ایشان کسب شد.

در شهریور ۸۱ پرسشنامه‌ای حاوی شرایط و ضوابط موردنظر تهیه و برای تویوتا، فیات، BMW، PSA پژو، نیسان و کیا ارسال شد.

تویوتا پاسخ نداد- BMW پاسخ داد خودروی موردنظر شما را نداریم. PSA پژوی ۳۰۷ را پیشنهاد کرد. کیا خودروی ریوی فعلی را پیشنهاد داد. نیسان اطلاع دادکه ما خودروی موردنظر شما را نداریم، اما شرکت رنو می‌تواند کمک کند.

توضیح آنکه هیچ شرکتی حاضر به سرمایه‌گذاری مشترک نبود و همگان دنبال فروش سی‌کی‌دی بودند، مگر رنو.

-در تمام طول اقدامات فوق هیچ‌گونه مخالفت شفاهی یا کتبی از طرف‌ آقای غروی اعلام نشد و عدم انتخاب مجدد ایشان در جلسه مجمع عمومی برگزار شده در سال ۸۱، به دلایلی غیر از پروژه ال-۹۰ صورت گرفت.در ۲۶/۱۲/۸۱ تفاهمنامه اولیه و یکسال بعد در ۲۶/۱۲/۸۲ قرارداد ما با رنو به امضا رسید. این نکته قابل ذکر است که در مورد قرارداد ال-۹۰ بهتر است دو یا سه سال دیگر پس از شروع تولید قضاوت کنیم تا نظر مردم نیز نسبت به آن مشخص شده باشد که از آن استقبال می‌کنند یا خیر.

اگر استقبال نکردند که پروژه با شکست مواجه می‌شود ولی اگر مردم از آن استقبال کردند می‌توان نسبت به کالبدشکافی قرارداد و سنگ‌اندازی‌ بر سر راه آن منصفانه‌تر قضاوت کرد و رای داد. در ادامه خلاصه مذاکرات و تصمیم‌های اتخاذ شده در جلسه ۲۸/۵/۸۳ ستاد سیاست‌گذاری به شرح ذیل است:

آقای علیمرادلو مدیرعامل شرکت گسترش صنایع خودرو گزارش پیشرفت پروژه پلت‌فرم مشترک را در این جلسه از ستاد مطرح کردند:

۱ - فاصله قیمتی بین ۶ تا ۸میلیون تومان است.

۲ - محورهای مذاکره براساس قیمت، ساخت داخل و صادرات استوار بود.

۳ - کل برنامه تولید سالانه ال-۹۰ توسط رنو- نیسان حدود ۷۰۰هزار دستگاه در ایران، روسیه و رومانی در نظر گرفته شده است.

۴ - رنو متعهد به صدور قطعات تا مرز ۵۰درصد قطعات وارداتی است.

۵ - رنو متعهد به صدور ۱۰درصد تولیدات از سال سوم بهره‌برداری به بعد است تا بتواند سود و حتی سرمایه خود را از این محل خارج کند.

۶ - تولید انبوه لوگان با ۵۰درصد ساخت داخل شروع خواهد شد. سقف قیمت رقابتی ۱/۱ برابر قیمت تولید در رومانی است.

۷ - کار طراحی وانت لوگان در ایران‌خودرو شروع شده است.

۸ - هرچند رنو سرمایه‌گذاری مشترک J.V با قطعه‌سازان خارجی را ترغیب می‌کند اما قطعه‌سازانی که توانمندی طراحی قطعه و پاس‌کردن شاخص‌های پذیرش را داشته باشند، مجبور به این کار نیستند.