مدیرعامل شرکت ایساکو:
فرصت را از دست ندهید با چینیها جوینت شویم
مژگان میرزایی- طرح ورود خودروسازان چینی همزمان با طرح کمرنگ شدن نقش خودروسازهای فرانسوی در ایران کلید خورد. هر چند دو کشور ایران و چین از سطح مناسبات سیاسی بالایی برخوردارند، اما ظاهرا این مناسبات در صنعت ایران بهخصوص صنعت خودروسازی نیز رسوخ کرده و خودروسازهای چینی که «وصل به بازارهای جهانی» را نیز در سرلوحه فعالیتهای خود قرار دادهاند از قرار معلوم نگاه ویژهای به بازار خودرو ایران دارند.
این صنعت «نوپا» در چین ظاهرا خواهان آن است که راه ۵۰ساله صنعت خودروسازی ایران را ۱۰ساله طی کند و به بازارهایی دست یابد که پیش از این جایگاه خودروسازهای بزرگ دنیا بوده است.
بنا به گفته کارشناسان صنعت خودرو، چین تا سال ۲۰۲۰ میلادی با دستیابی به ظرفیت تولید ۱۵میلیون دستگاه خودرو در سال با پشتسر گذاشتن ایالاتمتحده عنوان بزرگترین بازار خودروی جهان را به خود اختصاص میدهد.
پیشبینی میشود تولید خودرو در چین طی سالهای آینده هر ساله ۱۰درصد افزایش پیدا کند و چیزی در حدود ۶۰درصد کل خودروهای تولیدی در این کشور خودروهای سواری باشند.
سال گذشته ظرفیت تولید خودرو در چین ۶/۱۲درصد در قیاس با سال قبل از آن رشد داشت و ۷۱/۵میلیون دستگاه خودرو ملی سال ۲۰۰۵ در این کشور تولید شد.
بهدلیل اهمیت ویژه ورود خودروسازهای چینی به ایران، روز گذشته اولین همایش شناخت صنعت خودروسازی ایران و چین برگزار شد.
در این همایش نزدیک به یکصد تن از مسوولان، کارشناسان و دستاندرکاران صنعت خودروسازی و قطعهسازان ایران و چین، راههای تقویت و توسعه همکاریهای دو کشور در این زمینه را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
گروه صنعتی ایرانخودرو از سه سال قبل با انواع خودروی سمند حضور خود را در بازار چین آغاز کرده و انتظار میرود تا پایان سال ۲۰۰۷ میلادی تولید خودروی سمند با مشارکت خودروسازان چینی در آن کشور آغاز شود.
قطعهسازان ایران نیز همکاریهایی در زمینه ایجاد خط تولید مشترک قطعات خودرو در ایران و چین آغاز کردهاند. خودروسازان چینی نیز در سالهای اخیر حضور چشمگیری در بازار انواع خودروی سواری، تجاری و سنگین ایران داشتهاند و تاکنون چندین نوع از این خودروها وارد بازار ایران شده است.
به اعتقاد کارشناسان شناخت خودروسازهای ایران و چین از قابلیت و نیز ظرفیتهای بازار طرفین به تقویت و توسعه همکاریهای دو کشور در این بخش کمک خواهد کرد و برگزاری اولین همایش دستاندرکاران صنعت خودروسازی ایران و چین نیز در این راستا انجام پذیرفته است.
ناصر بیکزاد مرزبانی، مدیرعامل سابق شرکت گسترش سرمایهگذاری ایرانخودرو و مدیرعامل جدید ایساکو که از مدتها قبل در زمینه ورود خودروسازهای چینی به ایران فعالیت چشمگیری داشته است در حاشیه این همایش درخصوص اهداف تشکیل این نشست، گفت: با توجه به اینکه صنایع خودروسازی چین در مرحله گذر از دوران نوپایی است، این فرصت مغتنمی است که صنایع خودروسازی ایران که سالها است در این زمینه تجربه دارد با صنعت خودروسازی چین جوینت شود.
وی ادامه داد: تجربه نشان داده است که چینیها در هر صنعتی به سرعت به سطوح بالای رقابت جهانی میرسند و بازارهای دنیا را مورد هجوم قرار میدهند و اگر تعاملات ایران - چین آغاز نشود طی چند سال آینده تعاملات ما با چین یکطرفه خواهد شد و این به ضرر ما خواهد بود.
مرزبانی در پاسخ به این سوال که مذاکرات ایران با چین از چه زمانی آغاز شده، اظهار داشت: مذاکرات بین ایران و چین از سه سال گذشته آغاز و این همایش تلاشی برای ساماندهی این مذاکرات است.
وی در خصوص اینکه محصولات چینی به عنوان محصولات بیکیفیت در ایران شناخته شدهاند، عنوان کرد: چین برای هر نوع کیفیت مورد تقاضا، محصول تولید میکند این متقاضیان هستند که براساس قیمت موردنظر خود کیفیت کالا را تعیین میکنند. محصولات چینی در اکثر کشورهای غربی و آمریکای جنوبی با کیفیت بسیار بالا عرضه میشود.
مرزبانی درخصوص اینکه آیا ورود چین به بازار ایران شرکت پژو را تحتشعاع قرار میدهد، اظهار داشت: به هیچ وجه اینطور نخواهد بود، به دلیل اینکه پژو در چین هم فعالیت بسیاری دارد و این امر موجب میشود که سه کشور ایران، چین و فرانسه بتوانند یک مثلث همکاری مشترک را تشکیل دهند. بنابراین تعامل با چین به معنی تضعیف تعاملات تجاری جهانی نیست بلکه تقویت روابط بینالمللی است. وی در ادامه تصریح کرد: تمام دنیا به دلیل مزیتهای این کشور ارتباط با چین را یک مزیت میدانند. نیروی کار ارزان، قیمت مناسب و هزینههای پایین موجب میشود که تمام شرکتهای تولیدی تمایل به همکاری با این کشور داشته باشند.
مرزبانی در خصوص بازدیدی که چینیها از ایرانخودرو داشتند، گفت: حدود ۲ماه پیش گروهی از خبرنگاران صنعت خودروی چین از ایرانخودرو و شرکتهای تابعه آن بازدیدی داشتند و طی مقالاتی که بعدها منتشر شد این گروه، ایرانخودرو را دارای تکنولوژی بالا و از نظر کلاس جهان به روز دانستند.
وی در مورد تولید سمند در چین اظهار داشت: با توجه به انعقاد قرارداد سمند در چین، عملیات ساختمانی آن در شهر کاین در حال اجرا است و امیدواریم که به غیر از سمند سایر محصولات ایرانخودرو نیز به چین راه یابد.
وی ادامه داد: بهترین راه ورود به بازار چین و بازار قطعات یدکی آن، تولید خودرو سمند در چین و همچنین انجام همکاری مشترک بین قطعهسازان ایرانی و چینی است.
مرزبانی با اشاره به رشد سریع چین در صنعت خودروسازی، اظهار داشت: صنعت خودرو چین با شتاب گستردهای در حال رشد است، به گونهای که این صنعت قصد دارد تا سال ۲۰۱۰ به دومین صنعت بزرگ خودروسازی در جهان تبدیل شود و به همین دلیل خودروسازان ایرانی از جمله ایرانخودرو در حال ورود به بازار چین و همکاری با شرکتهای چینی هستند.
وی افزود: شرکتهای چینی در سال ۲۰۰۶ بیش از ۱۳۶میلیارد دلار برای تحقیق و توسعه هزینه کردهاند، حال آن که این میزان در کشور ژاپن ۱۳۰میلیارد دلار است و این نشان میدهد که دولت چین قصد دارد این صنعت را به صنعتی پیشرو تبدیل کند.
او ادامه داد: هماکنون سالانه بیش از ۵۰ مدل جدید در بازار خودرو چین معرفی میشود. از طرفی نیروی کار و تولید ارزان از دیگر مزیتهای تولید در این کشور است، اما برای ورود به این بازار مشکلات بسیار زیادی وجود دارد و کمریسکترین راه ورود به بازار چین و قطعات یدکی آن با تولید مشترک خودرو سمند در این کشور است.
وی افزود: راه دیگر نیز ایجاد شرکتهای قطعهسازی مشترک بین شرکتهای ایرانی و چینی است که هماکنون ما در حال مذاکراتی در این زمینه هستیم. البته تعداد تولیدکنندگان قطعات خودرو در چین بسیار زیاد است، به طوری که در سال ۲۰۰۴ بیش از ۴هزار تامینکننده قطعه در این کشور فعالیت میکرد.
اسدا... عسگر اولادی، رییس اتاق بازرگانی ایران و چین نیز در این همایش گفت: میزان مبادلات تجاری ایران و چین قبل از انقلاب ۱۰۰ تا ۲۰۰میلیون دلار بود که این رقم پس از انقلاب میزان مبادلات تجاری در کشور به بیش از ۱۱میلیارد دلار رسید.
عسگراولادی در ادامه تصریح کرد: امیدواریم که تا پایان برنامه چهارم مبادلات ایران و چین از مرز ۱۳میلیارد دلار عبور کند و تا پایان برنامه پنجساله این رقم به ۳۰میلیارد دلار برسد.
وی با اشاره به اینکه باید به چین به عنوان یک بازار دوطرفه نگاه کنیم و نه به عنوان مرکزی برای ورود کالا، یادآور شد: به چینیها این فرصت را دادیم که محصولات خود را در بازار ما به فروش برسانند و باید بتوانیم از دانش فنی آنها استفاده کنیم.
رییس اتاق بازرگانی ایران و چین در حاشیه این همایش در خصوص تولید خودروی چینی در ایران، گفت: تولید این خودرو در ابتدا به صورت مونتاژ خواهد بود و به تدریج تولید آن به صورت مشترک خواهد شد و وزارت صنایع و معادن باید به فکر تولید مشترک باشد.
وی در خصوص ویژگی خودروی چری اظهار بیاطلاعی کرد و اظهار داشت: در کم و کیف ویژگیهای این خودرو اطلاع خاصی ندارم، اما قرارداد تولید خودرو چری در ایران در حال نهایی شدن است.
عسگراولادی در رابطه با استفاده برخی خودروسازها از قطعات بیکیفیت چینی، عنوان کرد: ما به خودروسازان توصیه کردهایم، لوازم یدکی کمارزش و بیکیفیت را از تولید حذف کنند و همچنین برخی از فروشگاههای عرضه قطعات لوازم یدکی خودرو نیز اقدام به عرضه اینگونه قطعات میکنند که باید از این امر جلوگیری شود.
ارسال نظر