هزینه ۵۰۰میلیارد تومانی دولت برای خروج خودروهای فرسوده
مژگان میرزایی- طی چند سال گذشته دولت طرحهای بسیاری برای از رده خارج کردن خودروهای فرسوده ارائه کرد که با موفقیت اجرا نشدند. با تصویب تبصره ۱۳قانون بودجه سال ۸۵ بحث نوسازی خودروهای فرسوده بار دیگر بهطور جدیتر مطرح و قرار شد که تا پایان سال ۸۹ تمام خودروهای فرسوده جمعآوری و خودروهای دوگانهسوز جایگزین این خودروها شوند. دولت فعلی به قصد بازسازی این طرح، برنامهریزی کلانی را در دستور کار قرار داده است. هرچند متولیان اجرای طرح به روند مطلوب و اجرایی شدن آن اطمینان خاطر دارند، اما مشکلات پیشبینی نشدهای همچون کمبود مخزن سوخت میتواند خللی در اجرای آن به وجود آورد.
حال به اعتقاد برخی از کارشناسان صنعت خودرو با پیشبینی استقبال بسیار زیاد مردم از این طرح بهتر است که دولت برای اجرایی شدن آن به نحو احسن، اقدامات اساسیتری انجام دهد. به نظر برخی از کارشناسان، دولت میتواند برای بهبود روند اجرایی آن، شرکتهای خصوصی و خودروسازان خارجی را نیز وارد این طرح کند تا کشور را بهطور کلی از معضلی به نام خودروهای فرسوده که منجر به آلودگی هوا، هدررفتن بنزین و اشباع بازار شده است، نجات دهد.
در همین راستا شرکت تویوتا سال گذشته آمادگی خود را برای همکاری با دولت ایران در جهت از رده خارج کردن خودروهای فرسوده و با بودجه خاص سازمان ملل اعلام کرد که ظاهرا جواب قانعکنندهای از سوی مسوولان ایرانی دریافت نکرد.
از سوی دیگر برخی نمایندگیهای خودروسازان خارجی در کشور معتقدند که طرح مشارکت خودروسازان خارجی به دلیل بالا بودن تعرفه واردات خودرو در ایران مقرون به صرفه نیست. آنها عنوان میکنند که بهترین راه برای اجرایی کردن این طرح همکاری با شرکتهای خصوصی و حمایت از آنها است، به این طریق شرکتهای خصوصی مجری طرح از رده خارج کردن خودروهای فرسوده میشوند و در مقابل از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، کارمزد دریافت میکنند، به این صورت خودروهای فرسوده، به راحتی اسقاط شده و مشکل انبار خودروهای فرسوده نیز به وجود نمیآید و به این طریق جایگزینی خودروهای فرسوده به راحتی انجام میشود.مرتضی ابراهیمی، مدیر پروژه وانت طرح نوسازی خودروهای فرسوده، در رابطه با استفاده از کمپانیهای خارجی در این طرح میگوید: در حال حاضر شرکتهای خارجی برای خروج خودروهای فرسوده در دستور کار ما قرار ندارند.وی ادامه داد: ما خودروسازان داخلی را مکلف کردیم که جدول ماهیانه تولید خودروهای دوگانهسوز خود را در اختیار ما قرار دهند تا بر اساس جدولهای ارائهشده برنامهریزی خروج خودروهای فرسوده را انجام دهیم.میرخانی رشتی، کارشناس صنعت خودرو، نیز در خصوص استفاده از شرکتهای خصوصی برای خروج خودروهای فرسوده میگوید: مساله اصلی برای خروج خودروهای فرسوده وام بانکی است که بخش خصوصی نمیتواند این مساله را تامین کند.وی در رابطه با کمک از کمپانیهای خارجی برای خروج خودروهای فرسوده عنوان میکند: کمپانیهای خارجی در این مورد نمیتوانند کمک کنند به دلیل اینکه ما نیازمند خودروهای دوگانهسوز هستیم و خودرویی که ما نیاز داریم فقط در کشور آرژانتین و برزیل تولید میشود که این دو کشور هم به دلیل تولید پایین نمیتوانند در این زمینه به ما کمک کنند.سیدرضا فاطمی مجری طرح نوسازی خودروهای فرسوده، در رابطه با استفاده از کمپانیهای خارجی برای خروج خودروهای فرسوده میگوید: مشکلی برای خروج خودروهای فرسوده وجود ندارد و استفاده از کمپانیهای خارجی در صورت به وجود آمدن مشکل در طرح است که در آن صورت استفاده از این کمپانیها بررسی خواهد شد. فاطمی در خصوص استفاده از بخشخصوصی برای خروج خودروهای فرسوده گفت: ۵/۹۹درصد این طرح در اختیار بخشخصوصی است، به طوری که ۳۵مرکز خروج خودروهای فرسوده وجود دارد که تمام این مراکز خصوصی هستند.
وی ادامه میدهد: در این طرح فقط مدیران طرح و نیروی انتظامی که مسوول نظارت برروی خودروهای فرسوده است، دولتی هستند و مابقی طرح در اختیار بخشخصوصی است. وی هزینههای این طرح را بسیار بالا میداند و عنوانمیکند این طرح نیاز به ۱۶۴میلیارد تومان وام بانکی و ۳۰۰میلیارد تومان هم تسهیلات گمرکی دارد که در مجموع ۵۰۰میلیارد تومان برای دولت هزینه دارد که این مبلغ هزینه سنگینی برای دولت است وبه همین دلیل بخشخصوصی وارد عمل شده است.
ارسال نظر