گروه خودرو- مسافرکشی در شهرهای بزرگ کشور به ویژه تهران، به عنوان شغلی قابل دسترس به شمار می‌آید. بسیاری از افراد از این شغل به عنوان شغل دوم خود استفاده می‌کنند. عدم توانایی ناوگان حمل و نقل عمومی در جابه‌جایی مسافران در شهرهای بزرگ، باعث شده تا ظرفیت خالی برای مسافرکش‌های شخصی در این شهرها ایجاد شود. به گفته مدیرعامل سازمان تاکسیرانی کشور، هم اکنون در کلان شهرها تعداد زیادی از افراد به عنوان شغل ثابت مسافرکشی می‌کنند. این افراد در واقع مانند یک راننده تاکسی در سطح شهرهای بزرگ مشغول فعالیت هستند، اما از امکانات رفاهی که به تاکسیداران اعطا می‌شود بهره‌ای نمی‌برند.صادقی مجد می‌افزاید، به منظور ساماندهی مسافرکش‌های شخصی، دستورالعملی تنظیم شده است تا مسافرکش‌های شخصی فعال در سطح شهرهای بزرگ شناسایی شوند.

وی می‌گوید، براساس این دستورالعمل قرار است تا پایان سال‌جاری پس از شناسایی و بررسی‌های لازم این افراد تحت پوشش سازمان تاکسیرانی قرار بگیرند.اما شنیده‌ها حاکی است، دستورالعمل مزبور فعلا در حال بررسی است و پس از تایید وزیر کشور به اجرا خواهد رسید. به نظر می‌رسد پس از اجرای این دستورالعمل و با توجه به توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی، مسافرکشی خارج از نظارت سازمان تاکسیرانی با خودروهای شخصی ممنوع خواهد شد. البته از نظر قانونی، هم اکنون نیز خودروهای پلاک سفید حق ندارند مسافر جابه‌جا کنند و در صورت مسافرکشی جریمه خواهند شد.

اما باتوجه به نیاز شهروندان، خودروهای پلاک شخصی به بخشی از این نیاز پاسخ داده‌اند و این مساله موجب رضایت مردم و حتی مسوولان نیز شده است. تا جایی که قانون ممنوعیت مسافرکشی با خودروهای پلاک شخصی به اجرا درنیامده است.

اما آیا روزی خواهد رسید که سامانه حمل و نقل در کشور به استانداردهای لازم برسد و مانند کشورهای توسعه یافته اتوبوس، تاکسی و موسسه‌های اتومبیل کرایه در حد نیاز مردم سرویس دهند؟