خبرگزاری فارس- مدیرعامل شرکت پارس خودرو از راه‌اندازی خط تولید انبوه مگان در سال‌جاری و مذاکره با شرکت نیسان برای گاز‌سوز کردن محصولات این شرکت در ایران خبر داد. مهرداد بذرپاش در خصوص سرانجام تولید مگان در پارس خودرو گفت: خط تولید انبوه مگان انشا‌ء‌‌ا... در سال ۸۶ در پارس خودرو راه‌اندازی خواهد شد.

وی اضافه کرد: هم‌اکنون مراحل آزمایشی تولید این خودرو شروع و ۶ دستگاه مگان نیز توسط خود شرکت تولید شده است.

بذرپاش در مورد ایجاد تاخیرهایی که در پروژه مگان به خاطر صادرات سمند رخ داد، اظهار داشت: وزارت صنایع و معادن کشورمان از ترکیه برای صادرات سمند توقعاتی دارد که به دنبال حل آن است و ما هم به سیاست‌های وزارت این احترام می‌گذاریم و پی‌گیر حل و فصل موضوع با ترکیه هستیم.

مدیرعامل پارس خودرو همچنین روند رو به رشد حضور خودروهای خارجی در بازارهای ایران را به نفع تولید داخلی ندانست و گفت: صنعت خودروی کشور یک صنعت اشتغال زاست و صدها هزار نفر به طور مستقیم و غیر مستقیم با این صنعت در ارتباط کاری هستند.

وی تاکید کرد: مسلما یکی از آثار واردات بی‌رویه در همه حوزه‌ها، ضربه خوردن به تولید داخلی و از بین رفتن فرصت‌های شغلی در عرصه تولید و در نهایت بلعیده شدن اقتصاد کشور است که باید مسوولان امر در این زمینه تدبیری بیندیشند.

بذرپاش با بیان اینکه صنعت خودرو، موتور محرکه پیشرفت در بسیاری از زمینه‌های فناوری است افزود: اگر هم خودرویی قرار است وارد شود، چرا بخشی از آن داخلی سازی نشود، نباید بازارمان را رایگان در اختیار دیگران قرار دهیم.

وی اظهار داشت: طبق آمار، واردات خودرو در سال ۸۵ نسبت به سال قبل از آن ۵/۲ برابر و در ماه‌های اخیر نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۳۰۰‌درصد افزایش داشته که این به معنی ارزان‌فروشی بازار کشور به خارج است، بدون اینکه اشتغال ایجاد شده یا تکنولوژی وارد کشور شود.

وی درخصوص وضعیت تولید خودروی تندر ۹۰ گفت: رنو پارس در تامین قطعات این خودرو مشکلاتی دارد که اگر به تعهدات خود عمل کند، خودروسازان در تولید مشکلی نخواهند داشت، اما اکنون خودروسازها در تامین قطعات تندر ۹۰ نقش جدی ندارند و این از ایرادات قرارداد است.

وی اضافه کرد: اکنون مسوولیت تحویل به موقع تندر ۹۰ بر گردن خودروساز است اما اختیار لازم را برای این مسوولیت ندارد و رنوپارس با کمک وزارت صنایع و معادن باید در تامین قطعات تندر ۹۰ تلاش مضاعف کند.

بذرپاش افزود: خط تولید تندر ۹۰ در پارس خودرو آماده تولید ۲۰۰ دستگاه در روز است که بهره‌بردن از تکنولوژی روز، روبات‌های خاص سالن‌های بدنه، از امتیاز ویژه‌ای برای این محصول در پارس خودرو است. مدیرعامل شرکت پارس خودرو در پاسخ به این سوال که فعالان بازار خودرو عنوان می‌کنند خودروسازان برای جلوگیری از آثار کاهنده بنزین بر قیمت‌‌ها، عرضه را کاهش داده‌اند، گفت: حداقل در حوزه‌ای که من می‌توانم پاسخگو باشم، تولید و عرضه افزایش هم داشته است و آمار و ارقام این را ثابت می‌کند.

وی تصریح کرد: تولید شرکت در دو ماهه اول امسال نسبت به سال گذشته ۲۱‌درصد بیشتر بوده و به عنوان مثال پیکاپ ۴۶‌درصد، ماکسیما ۱۷‌درصد، رونیز ۴۸‌درصد، پراید ۵‌درصد و پراید ۱۴۱، ۲۰درصد بیش از برنامه تولید شده است و این افزایش تولید به دلیل تقاضای بازار است.

بذرپاش افزود: بر اساس آمارها این مساله در مورد روند عرضه پارس خودرو صادق نیست.

وی در پاسخ به این پرسش که درست است، گفته می‌شود تولید ماکسیما به دلیل واردات خودروهایی مانند تویوتا به شدت در پارس خودرو کاهش یافته است گفت: در مورد ماکسیما تولید شرکت علاوه بر اینکه نسبت به سال گذشته افزایش یافته نسبت به برنامه تولید امسال هم ۱۷‌درصد بیشتر بوده است و در عین حال آمار تقاضا برای خرید این خودرو ۲۵‌درصد افزایش داشته است.

بذرپاش تاکید کرد: یکی از مزیت‌های محصولات ما در برابر خودروهای وارداتی داشتن شبکه خدمات پس از فروش مناسب است که خودروهای وارداتی از آن بی‌بهره هستند.

وی افزود: تولید روزانه شرکت در حال حاضر بیش از ۷۰۰ دستگاه در روز است،البته برنامه پارس خودرو برای سال ۸۶ رسیدن به مرز هزار دستگاه در روز بوده و برای رسیدن به این تیراژ تولید تلاش خواهیم کرد.

نایب رییس هیات مدیره سایپا همچنین تاثیر کاهش نرخ سود بانکی بر صنعت خودرو را مثبت ارزیابی کرد و گفت: با این تصمیم، هزینه‌های تولید کاهش یافته و امکان توسعه صنعت خودرو به سمت خودکفایی بیشتر مهیا می‌شود.