گروه خودرو- هفته نامه برنامه، نشریه هفتگی وابسته به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور روز گذشته در گزارشی به بررسی وضعیت تقاضای خودرو در ایران پرداخته و با ارائه اطلاعات آماری، کمبود خودروسواری نسبت به جمعیت روزافزون کشورمان را مورد اشاره قرار داده است. در این گزارش عنوان شده که در سال ۱۳۵۵ در مقابل هر ۲۰۲نفر، یک خودرو در کشور تولید می‌شد به عبارتی، تعداد خودروی موجود در کشور به ازای هر هزار نفر،‌ پنج دستگاه بود که این نسبت در سال ۱۳۷۵ به تعداد یک دستگاه به ازای هر ۴۸۳ نفر یا دو دستگاه به ازای هر هزار نفر رسیده است. این هفته نامه دلیل کاهش خودرو نسبت به جمعیت را طی سال‌های یاد شده،‌ کم بودن خودرو و عدم تولید مازاد نسبت به نیاز جامعه عنوان کرده است.

در ادامه این گزارش آمده است که پس از سال ۱۳۷۵ با افزایش و جهش در تولید خودرو (از ۵۱هزار و ۷۲۳دستگاه در سال ۱۳۵۰ به ۲۷۸هزار و ۶۲دستگاه در پایان سال ۱۳۷۸) نسبت سرانه خودرو (تعداد خودرو به ازای هر هزار نفر) رو به افزایش گذاشته به طوری که این نسبت در سال ۱۳۸۰ تعداد ۶۲دستگاه،‌ در سال ۱۳۸۱تعداد ۶۹دستگاه، در سال ۱۳۸۲ تعداد ۷۹دستگاه،‌ در سال ۱۳۸۳تعداد ۹۰دستگاه،‌ در سال ۱۳۸۴ تعداد ۱۱۳دستگاه و در سال ۱۳۸۵ به ۱۲۷دستگاه به ازای هر هزار نفر رسیده است.

گزارش مذکور پیش‌بینی کرده که با ادامه روند فعلی و با توجه به رشد جمعیت و افزایش تقاضاهای جدید، در سال ۱۳۹۰ به ازای هر هزار نفر ۱۸۵دستگاه خودرو موجود خواهدبود. اما آمار مقایسه تولید سرانه خودرو در ایران با سایر کشورها نیز جالب توجه است به طوری که نسبت تولید خودرو به ازای هر هزار نفر جمعیت در ایران هم اکنون ۵۴/۴است در حالی که این نسبت در کشورهایی مانند آلمان و ژاپن که جمعیتی بیش از ایران دارند به ترتیب ۱۷/۶۲ و ۷۴/۶۷ است. مقایسه این نسبت در ایران با کشورهایی همچون کره‌جنوبی و مالزی که دارای جمعیتی کمتر از ایران هستند،‌ نیز جالب توجه است به طوری که این نسبت به ترتیب برای کره جنوبی و مالزی ۹/۵۴ و ۴۵/۶دستگاه در سال بوده که این مساله خود مبین نیاز جامعه ایرانی به تولید بیشتر است.

گزارش مذکور چنین نتیجه‌گیری کرده است که مازاد تقاضای بالا( با توجه به روند رشد جمعیت) و همچنین قدرت خرید پایین مردم می‌بایست در بازار خودروی ایران مد نظر قرار گیرد.