گروه خودرو - دوازدهمین نمایشگاه خودرو شانگهای در حالی از جمعه گذشته فعالیت خود را در میان استقبال شایان توجه چینی‌های دوستدار خودرو‌ آغاز کرد که قرار است شنبه این هفته پس از هفت روز به کار خود پایان دهد. در کشوری که مردم‌ آن به داشتن دوچرخه علاقه خاصی دارند ظهور خودروسازهای وطنی اشتیاقی زاید‌الوصف به خودرو به وجود می‌آورد که دامنه این گرایش روز به روز افزایش پیدا می‌کند. به همین دلیل تخمین‌زده می‌شود حدود نیم‌میلیون نفر از این نمایشگاه دیدار به عمل آوردند. نمایشگاه شانگهای در حالی در این شهر ۲۰میلیون نفری برگزار شد که صنعت خودرو چین طی سال‌های اخیر رشد قابل توجهی داشته است. تمامی خودروسازهای بزرگ جهان به علاوه تعدادی از شرکت‌های لاستیک‌سازی در شانگهای حضور یافته‌اند تا آخرین دستاوردهای خود را به نمایش بگذارند. گرمای بازار خودروهای مجلل در چین به نمایشگاه شانگهای هم رسوخ کرده تا آنجایی که خودروسازها مجلل‌ترین خودروهای خود را به این نمایشگاه آورده‌اند تا مشتریان بالقوه جدیدی برای محصولات خود بیابند.

نماد جاه‌طلبی چینی‌ها

به زعم حضور تمامی خودروسازهای بزرگ و معتبر جهان در نمایشگاه شانگهای غرفه شرکت‌های چینی در این نمایشگاه مورد‌توجه خاص بازدیدکنندگان از نمایشگاه قرار گرفته است. در حالی که خودروسازهای بزرگ جهان به آوردن محصولات فعلی خود به این نمایشگاه بسنده کرده‌اند چینی‌ها با انبوهی از محصولات جدید در شانگهای حضور یافتند. نمایشگاه در حومه شرقی شانگهای برگزار شده و در آن همه خودروسازهای چینی حضور فعالی دارند. بازبار اغواکننده چین که در‌حال‌حاضر این کشور را در جایگاه دومین بازار خودرو بزرگ جهان پس از ایالات‌متحده قرار داده و می‌رود عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده خودروی جهان پس از آمریکا را نیز به خود اختصاص دهد سال گذشته شاهد فروش ۲/۷میلیون دستگاه خودرو بود که ۸/۳میلیون دستگاه از آنها خودروهای سواری بودند. بسیاری از روزنامه‌های جهان به این واقعیت پرداختند که چین می‌رود تا از سرزمین دوچرخه به مهد خودرو تبدیل شود و به یمن نیروی کار ارزان و منابع پایدار عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده خودروهای ارزان قیمت و کم مصرف در جهان را از آن خود کند.

حضور پررنگ خارجی‌ها

پانصد شرکت خارجی در نمایشگاه شانگهای حضور دارند که نام همه بزرگان صنعت خودرو جهان در بین آنها به چشم می خورد. جنرال موتورزٍ،‌ تویوتا و فولکس‌واگن در این نمایشگاه هریک از یک محصول جدید پرده‌برداری کردند. آنها به بازار در حال شکوفایی چین به منزله بازاری بالقوه می نگرند که همین مساله باعث شده نمایشگاه‌های خودرو در چین چون نمایشگاه پکن و شانگهای جایگاهی معادل نمایشگاه‌های معتبر غربی بیابند. آغاز به کار نمایشگاه شانگهای با روز جهانی زمین مقارن شد که نگرانی از افزایش آلودگی‌های زیست‌محیطی نماد آن است.جنرال موتورز با غرفه ۴۵۰۰متر مربعی خود بزرگترین غرفه را در نمایشگاه شانگهای به خود اختصاص داده است. BMW تنها شرکت غربی بود که از جدیدترین خودروی مفهومی خود پرده برداری کرد و مرسدس بنز با قرار داد ۵۰خودرو در غرفه‌اش بیشترین تعداد خودروهای به نمایش درآمده را در بین شرکت‌کنندگان دارد.هر‌چند برگزاری نمایشگاه شانگهای به فاصله ۵ماه پس از نمایشگاه پکن تا حدودی از فروغ آن کاسته اما بازار چین آنقدر جذاب هست که خودروهای خارجی در آن حضور پررنگی داشته باشند.

یکه‌تازی مینی‌ها

شرکت خودروسازی جیامی با خود ۱۴ دستگاه از محصولاتش را به شانگهای آورده که دو برابر تعداد خودروهای به نمایش در آمده در نمایشگاه خودرو‌ی شانگهای در سال ۲۰۰۵ میلادی بود.

چری که بزرگ‌ترین شرکت خودروسازی در چین است ۳۰ دستگاه از محصولات خود را به این نمایشگاه آورده که اولین خودروی اسپرت تولیدی این شرکت در میان آنان است. این خودروساز که در‌حال‌حاضر بزرگ‌ترین خودروساز و بزرگ‌ترین صادرکننده خودرو‌ به خارج از چین است نوعی SUV کوچک را هم در معرض دید بازدیدکنندگان قرار داده که نگاه‌های زیادی را به خود معطوف کرده است. اگر‌چه خودروسازهای خارجی امیدهای زیادی برای آینده خود در چین دارند رشد سریع خودروسازهای وطنی که محصولات کیفی ارزان و کم‌مصرف ارائه می‌دهند تحقق این آرزوها را دشوار کرده است.چینی‌ها به خرید خودروهای کوچک و ارزان قیمت به علاوه محصولات مجلل و سرعتی علاقه خاصی دارند و شاید به همین دلیل است که خودروسازهای چینی روی تولید این دو طیف محصول متمرکز شده‌اند.