حکم بذرپاش کلید خورد

گروه خودرو- پرونده تغییرات مدیریتی در گروه خودروسازی سایپا، دومین خودروساز بزرگ کشور، که از سال گذشته به جریان افتاده بود، در ابتدای سال ۸۶ با تغییر مدیرعامل شرکت پارس‌خودرو، روند اجرایی به خود گرفته است. هرچند این تغییرات هفته گذشته، و بار دیگر از سوی احمد قلعه‌بانی تکذیب شد، اما بسیاری از کارشناسان سال جدید را سال جایگزینی گسترده مدیران خودروساز خوانده‌اند. سال ۸۵ گروه خودروسازی سایپا با خبر عزل احمد قلعه‌بانی از عضویت در هیات‌مدیره سایپا و جنجال بر سر جانشین وی، در مدت زمانی کوتاه در هیاهو و در صدر اخبار اقتصادی قرار داشت. با بازگشت قلعه‌بانی که در ظاهر با مخالفت مهدی مفیدی، رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و حتی بالاترین مقام وزارت صنایع و معادن روبه‌رو بود، جنجال‌های این گروه خودروسازی چند صباحی به آرامش تبدیل شد، اما شرکت پارس خودرو از زیرمجموعه‌های این شرکت که به تنهایی بخش عظیمی از تولیدات گروه سایپا را به عهده دارد از سال گذشته و در پی اخبار غیررسمی عزل مدیرعامل آن، سرمنشا تحولاتی بود که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان صنعت خودرو، به تغییرات گسترده‌ای در شرکت‌های خودروساز منجر خواهد شد. در تیرماه سال گذشته،‌ بسیاری از دست‌اندرکاران صنعت خودرو، عزل احمد قلعه‌بانی را بی‌ارتباط با جایگزینی امیری مدیرعامل شرکت پارس‌خودرو ندانسته و معتقد بودند که به دنبال عزل سیدحسین امیری، مدیرعامل گروه سایپا در مخالفت با این حکم، تهدید به استعفا کرده بود که در نهایت از عضویت در هیات‌مدیره سایپا نیز باز ماند. در هر حال حضور دوباره قلعه‌بانی و سیدحسین امیری، مدیرعامل شرکت پارس خودرو، شاید تاحدودی از جنجال‌های این گروه خودروسازی کاست اما خبرهای حاشیه‌ای مبنی بر قریب‌الوقوع بودن تغییرات مدیریتی، طی سال گذشته هیچ‌گاه از سایپا رخ برنبست. به دنبال آن مدیران رده بالای سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران نیز در مقابل چنین خبرهای حاشیه‌ای نه تنها شفاف‌سازی نکرده بلکه به کلماتی همچون جنجال‌سازی خبرنگاران غیرحرفه‌ای، شایعه‌سازی برای تضعیف خودروسازان و... اکتفا کردند به طوری که مهدی مفیدی، رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در حاشیه پرده‌برداری از خودرو «سورن» در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر تعیین تکلیف تغییر و تحولات صورت گرفته در گروه خودروسازی سایپا با جنجالی خواندن این موضوع، عنوان کرده بود که «در شان خود نمی‌داند که به چنین شایعاتی پاسخ دهد.» حال تغییر و تحولات مدیریتی در شرکت پارس خودرو و به رغم تمام شایعه‌ها و تکذیب و تایید اخبار غیرموثق که آن هم درنتیجه عدم شفاف‌سازی مدیران صنعتی ایجاد شده بود به ثمر نشسته و روز گذشته به دنبال گزارش خبرگزاری فارس که به نقل از یک منبع آگاه منتشر شده بود، سید حسین امیری از سمت مدیرعاملی شرکت پارس خودرو کنار رفت و مهرداد بذرپاش جایگزین وی شد.

به دنبال این خبر روابط عمومی گروه خودروسازی سایپا نیز با ارسال نمابری به خبرگزاری و روزنامه‌ها اعلام کرد که مدیرعامل سایپا حکم بذرپاش را برای پارس خودرو زد. هر چند شایعه مدیرعاملی بذرپاش از بهمن‌ماه سال گذشته در صدر برخی اخبار غیر موثق رسانه‌ای بود اما هر بار با تکذیب قلعه‌بانی و حتی بذرپاش مواجه می‌شد.

حال با عزل امیری شایعه به بدنه اصلی سایپا نیز سرایت کرده و روز گذشته برخی از کارشناسان خودرو پیش‌بینی تحولات مدیریتی گسترده‌تری را کردند. یک منبع آگاه در گفت‌وگو با خبرنگار دنیای اقتصاد، تغییر در شرکت پارس خودرو را مقدمه‌ای برای تغییر قلعه‌بانی از مدیرعاملی سایپا خواند و این احتمال را داد که حکم مدیرعامل جدید شرکت سایپا اردیبهشت‌ماه به امضا برسد.

این منبع افزود: بذرپاش با مشورت علیرضا طهماسبی، وزیر صنایع و معادن برای تصدی پست مدیرعاملی پارس خودرو انتخاب شده است. به گفته این منبع آگاه، امیری، مدیرعامل برکنار شده پارس خودرو، به دلیل شیوه مدیریت از راه دور و عدم حضور کافی در پارس خودرو، از سال‌ها قبل مورد انتقاد قرار گرفت تا سرانجام حساسیت‌های دولت جدید را برانگیخت و در نهایت به برکناری وی انجامید.

پرونده امیری در پارس خودرو

سید حسین امیری، مدیرعامل برکنار شده پارس خودرو، در سال‌های نخست دهه ۷۰، به همراه احمد قلعه‌بانی، مدیرعامل سایپا، پورمجیب، مدیرعامل سابق ساپکو و رضا ویسه، رییس سابق هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، به عضویت هیات مدیره شرکت تازه تاسیس ساپکو در می‌آیند اعضای این جمع چند سال بعد ارتقای سمت داده می‌شوند به شکلی که ویسه به ریاست هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران منصوب می‌شود و با توجه به اختیارات خود به دوستان قدیمی‌اش در هیات مدیره ساپکو سمت‌های جدیدی اعطا می‌کند. بر این اساس احمد قلعه‌بانی مدیرعامل سایپا، امیری مدیرعامل پارس خودرو و پور مجیب مدیرعامل ساپکو می‌شوند. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان صنعت خودرو پس از ورود امیری به پارس خودرو، این شرکت روند رو به رشد خود را آغاز کرده به طوری که طی سال گذشته بخش بزرگی از محصولات سایپا (۷۶درصد) در پارس خودرو به تولید رسیده است.

نوع نگرش اقتصادی امیری به مجموعه افزایش سرمایه و حفظ روند سوددهی شرکت طی چند سال اخیر به ویژه پس از توقف تولید پیکان،‌ را در پی داشت و این روند مورد ترجمه سهامداران سایپا قرار گرفت. به طوری که سهامداران پس از شنیدن برکناری امیری، در سال گذشته واکنش‌های تدافعی را نسبت به این اقدام‌ نشان دادند. برخی کارشناسان معتقدند وی طی حدود ۸ سال مدیریت در پارس خودرو عملکردی مثبت و در خور توجه داشته است و برکناری وی به سود صنعت خودرو کشور نخواهد بود.

از سوی دیگر، امیری یکی از مدافعان تولید تندر ۹۰ (ال-۹۰) در کشور بود و برای نهایی کردن قرارداد تولید این خودرو تلاش‌های زیادی انجام داد که سفرهای متعدد وی به خارج از کشور بیشتر به دلیل اجرایی شدن قرارداد تندر۹۰ صورت گرفته است.

بذر پاش کیست؟

مهرداد بذر باش، ۲۸ساله، رییس سابق بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف و رییس پیشین شورای مشاوران جوان رییس‌جمهور، سال ۷۷، کارشناس رشته مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی شریف دوران دانشجویی خود را آغاز می‌کند و در سال ۸۳ از این دانشگاه فارغ التحصیل می‌شود. وی در ۶سال دوران دانشجویی خود به عضوی فعال در تشکل بسیج دانشجویی تبدیل شده و در فعالیت‌های مختلف سیاسی-دانشجویی حضوری فعال داشته است. پس از انتخاب احمدی‌نژاد به عنوان شهردار تهران وی به عنوان مشاور شهردار به خدمت گرفته شد. این سمت بعدها پس از انتخاب احمدی‌نژاد به عنوان رییس‌جمهور ارتقا داده شد به طوری که در مردادماه سال ۸۴ وی را طی حکمی به خاطر «تعهد»، «روحیه تلاشگری» و «مسوولیت‌پذیری» به سمت ریاست گروه مشاوران جوان ریاست‌جمهوری تعیین کرد اما با فرارسیدن سومین دوره انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا، بذرپاش از سمت خود استعفا داد و به ریاست ستاد رایحه خوش خدمت گمارده شد.

اما در روزهای پایانی سال ۸۵، زمزمه‌های تعیین پست مدیر عاملی پارس خودرو برای وی مطرح شد تا سرانجام در روزهای نخست سال ۸۶ حکم وی برای مدیر عاملی پارس خودرو به امضای قلعه‌بانی رسید.