تویوتا در اندیشه کسب عنوان بزرگترین خودروساز دنیا
گروه خودرو-اگر از مصرفکنندگان بپرسید چرا تویوتا به زودی بزرگترین خودروساز دنیا خواهد بود ، آنها به کمری اشاره میکنند. از مدیران غولهای خودروسازی جهان در مورد علل موفقیت تویوتا سوال کنید و آنها به پارامترهایی چون تولید به موقع محصولات جدید و تمرکز بر توسعه مداوم را در این مسیر تاثیرگذار میدانند.با این حال در پس پرده این رشد و توسعه مداوم تصویر دیگری را نیز میتوان دید. این داستانی است که میتوان از آن به عنوان روشهایی که تویوتا برای نفوذ به دلها و اذهان خریداران محصولاتاش مورد استفاده قرار میدهد، یاد کرد.تویوتا به یمن بهکارگیری کارآمدترین روشهای بازاریابی، روابطعمومی مناسب و وجود لابیهای بانفوذ توانسته طی بیست سال گذشته راهی دشوار را پشتسر گذارد و به ویژه در بازار آمریکای شمالی به محبوبیتی در خور توجه برسد.
تلفیق همین عوامل است که موجب شده، غولهای خودروساز آمریکای شمالی در بازارهای بومی به حاشیه رانده شوند.
اگرچه مدیران ارشد تویوتا با جدیت تمام به دنبال کسب عنوان بزرگترین خودروساز جهان از جنرالموتورز هستند اما در عین حال به همان اندازه از رسیدن به این جایگاه احساس نگرانی میکنند چرا که هرگونه اهمال در حفظ اعتبار تویوتا میتواند اعتباری که طی بیست سال به دست آمده را بر باد دهد.
کاتوکی واتانابه، مدیرعامل تویوتا میگوید همه کارکنان این شرکت باید نگران عقبگرد تویوتا باشند و نباید اجازه دهند افزایش تولید، کیفیت را تحتشعاع قرار دهد.
دستیابی به سهم ۴/۱۷درصدی از بازار ایالات متحده موفقیت قابل قبولی است اما این بدان معنا نیست که آمریکاییها خیلی از فتح بازار این کشور توسط شرکتی ژاپنی راضی هستند.
براساس نظرسنجیهای انجام شده در ایالات متحده یک سوم مردم آمریکا با وادرات خودرو به این کشور مخالفت هستند. تویوتا برای فایق آمدن بر این دیدگاهها و جذب مشتریان بیشتر کارهای زیاد دیگری برای انجام دادن دارد.
آمریکاییها با وجود بالا رفتن بهای بنزین در ماههای گذشته و کماکان عاشق پیکآپ و suvها هستند.
شاید به همین دلیل بود که تویوتا سال گذشته با عرضه «تونهرا» که اولین پیکآپ این شرکت بود سعی کرد به این بخش بازار راه پیدا کند.
این بدان معنا است که تویوتا قصد دارد به آخرین بخش بازار که کماکان تحت تسلط سه غول خودروساز آمریکای شمالی است حمله کند.
در اوایل دهه هفتاد میلادی تویوتا ۹ مدل مختلف را در ایالات متحده عرضه میکرد و تنها ۶درصد بازار را تحت کنترل خود داشت اما این شرکت در عین فروش محصولاتی کممصرف و با قیمتهایی معقول چون کرولا توانست کمکم جای پایی در بازار برای خود دست و پا کند.
شویچیروتویونا، مدیرعامل وقت تویوتا در آن دوره ضرورت تقویت فروش را به خوبی احساس میکرد اما در عین حال از دامن زدن به نارضایتی خریداران، از واردات محصولات خارجی و مقاومت برخی محافل در واشنگتن احساس نگرانی میکرد.
او در سال ۱۹۸۴ یکی از مدیران ارشد فورد به نام جیمز اولسون را استخدام کرد و او را به ناگویا فراخواند تا با او در مورد آینده تویوتا صحبت کند.
از دید اولسون علت ناکامی تویوتا در بازار آمریکا چندان غیرقابل درک نبود.
با وجود تنها یک واحد مونتاژ در ایالات متحده اکثر آمریکایی ها به این شرکت به دیده مهاجمی خارجی مینگریستند. به توصیه اولسون شرکت توجه بیشتری به احساسات مردم آمریکا و بومیسازی محصولات نشان داد.
سال ۱۹۸۶ بود که تویوتا از تصمیم خود برای احداث یک واحد تولیدی جدید در آمریکا پرده برداشت.
او در همان سال ۳هزار کارگر اخراجی جنرالموتورز را برای فعالیت در این واحد جدید استخدام کرد. مدیران ارشد این واحد که همگی ژاپنی بودند در همان رستوران نهار صرف میکردند و قهوه مینوشیدند که کارگران ساده از آن استفاده میکردند. این چیزی است که هیچگاه در جنرالموتورز اتفاق نیافتاده است.
فاتح قلوب
امروز تویوتا معتبرترین و محبوبترین شرکت خودروساز در آمریکا است و میرود تا عنوان بزرگترین خودروساز را به خود اختصاص میدهد. با این حال برای دستیابی به این هدف باید بتواند بر آخرین نهادهای مخالفت که برگرفته از احساس خارجی بودن تویوتا در ژاپن است، فایق آمد. در آمریکا هر محصول وارداتی غیرآمریکایی تلقی میشود و پیک آپ بر جادهها حکمرانی میکنند. تویوتا سهم ۴/۱۷درصدی از بازار آمریکا دارد اما وقتی این رقم به شکل آمار ایالاتی عنوان میشود واقعیتهای دیگری به سطح میآیند. در غرب آمریکا سهم تویوتا از بازار حدود ۱۱درصد است و در تگزاس این سهم به ۵درصد کاهش مییابد. مایک فوستر یکی از کسانی است که میتواند دلیلی این ناکامی را توضیح دهد. او که انبوهسازی ۵۰ساله در سن آنتونیو در ایالت تگزاس است فورد F۱۵۰ دارد و تاکنون نزدیک به ۲۳۰هزار کیلومتر با آن کار کرده است. میگوید: من تاکنون هیچگاه خودرویی ژاپنی نداشتهام. میافزاید: من به حمایت از کارگران آمریکایی اعتقاد دارد. درست است که تویوتا در اینجا کارآفرین میکند اما سودی که کسب میکند را به ژاپن میبرد.تویوتا که به خوبی از این مشکل آگاه است برای فروش «تونه را» بودجهای ۲۰۰میلیون دلاری تضمین کرده که صرف اشکال مختلف تبلیغاتی میشود. این برنامه فقط تبلیغات مستقیم را شامل نمیشود. تویوتا طی سالهای اخیر پشتیبان فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی متعددی بوده است. به عنوان مثال در جایی که تعداد خانوادههای اسپانیولی زبان (Hispanic) زیاد است تویوتا با همکاری مدارس کلاسهای آموزشی زبان انگلیسی برگزار میکند.این شرکت طی دو دهه گذشته در مجموع ۱۷میلیارد دلار در آمریکا سرمایهگذاری کرده و در حال حاضر ۳۸هزار آمریکایی را به طور مستقیم در استخدام خود دارد.
منبع: بیزینس ویک
ارسال نظر