گروه خودرو-آیا جنرال موتورز از خرید شرکت بحران زده کرایسلر از دایملر کرایسلر منفعت خواهد برد؟ هنوز پاسخی برای این سوال یافت نشده اما مدیران جنرال موتورز پیش از این نشان داده‌اند چطور می‌توان با اکتساب شرکت زیان‌ده درآمد کسب کنند.

شرکت جنرال موتورز در سال 2002 میلادی سهام شرکت در حال ورشکستگی دوو موتورز که دومین خودروساز بزرگ کره جنوبی است را خریداری کرد.از آن زمان تاکنون فروش دوو تقریبا چهار برابر شده است.
این روند شرایطی را فراهم کرد تا دوو دوباره کارکنان اخراج شده خود را به همکاری فرا بخواند و به عنصری حیاتی در رشد بزرگ‌ترین خودروساز جهان در بازارهایی حیاتی چون چین و اروپا تبدیل شود.
یکی از نقاط عطف مهم برای دوو، سال گذشته و در بازار پررقابت کره شمالی حادث شد.
این شرکت کماکان در بازار داخلی کره جنوبی حایز رتبه سوم پس از هیوندای و کیا است اما با آغاز روند عرضه اولین SUV دوو و بهره‌برداری از اولین واحد تولید قوای محرکه دیزلی، این شرکت به تنها خودروساز کره‌ای تبدیل شد که توانسته سهم خود را از بازار داخل که میزان تقاضا در آن طی سال‌های اخیر در سطح ۱۵/۱میلیون دستگاه در هر سال ثابت مانده را ارتقا بخشد.
سهم دوو از بازار وطنی کره جنوبی در سال گذشته میلادی و با 5/1درصد افزایش در قیاس با سال قبل از آن به 11درصد رسید.سال 2000 میلادی بود که سهم دوو از بازار وطنی به 8/16درصد بالغ می‌شد اما پس از آن با بروز مشکلات مالی به ناگاه سهم‌اش از بازار داخلی به ناگاه کاهش یافت.
دیک لابله، مدیر بازاریابی و فروش دوو می‌گوید: ما سال گذشته در بازار کره به موفقیتی تحسین برانگیز دست یافتیم.
احیای اعتبار دوو در بازار داخلی مستلزم عرضه طیف جدیدی از محصولات بود چرا که ذهنیت مردم از محصولات قبلی دوو در سایه ورشکستگی این شرکت قرار داشت.
دوو سال گذشته میلادی دو محصول جدید را روانه بازار کرد.
اولی وین استورم بود که یک SUV کامپکت است و دیگری توسکا بود که سوانی میان اندازه با قوای محرکه‌ای شش سیلندر و خطی (L6) است که به مدد همکار فنی جنرال موتورز طراحی و تولید شد.
این دو محصول ۴۲درصد کل فروش داخلی جنرال موتورز در سال گذشته را به خود اختصاص دادند.
رشد صادرات
دوو برای اثبات اهتمام این شرکت به کیفیت برای خریداران ناراضی این حق را قائل شده که خودروی خود را در صورت نارضایتی طی یک ماه اول خرید یا در صورتی که از ۱۵۰۰ کیلومتری کارکرد داشته باشد در برابر دریافت تمام و کمال وجه پرداختی بازپس دهند.
علاوه بر این اولین سدان ساخت کره یا قوای محرکه‌ای شش سیلندر و جعبه دنده پنج سرعته بود.
توسکا همچنین چهارصد دلار ارزان‌تر از مهم‌ترین رقیب خود یعنی هیوندای سوناتا است.بزرگ‌ترین موفقیت دوو از ناحیه صادرات بود.
صدور محصول به خارج از کره جنوبی از جمله خودروهایی صادر شده به صدور قطعنامه منفصله که در خارج مونتاژ شدند در سال 2006 با 33درصد شد به 4/1میلیون دستگاه بالغ شد.
این محصولات به ۱۵۰ کشور دنیا ارسال می‌شوند در حالی که چین، اروپا و آمریکای شمالی در زمره بازارهای صادراتی اصلی دوو هستند.
مجموع تولید دوو در سال 2006 به انضمام 128هزار دستگاه خودرویی که در بازار داخلی کره جنوبی شد چیزی در حدود 15درصد تولید جهانی جنرال موتورز بود که در قیاس با سال قبل از آن 5درصد رشد داشت.
این بدان معنا است که دوو نقش حایز اهمیتی در نبرد جاری جنرال موتورز با تویوتا برای حفظ عنوان بزرگ‌ترین خودروساز جهان ایفا می‌کند.
استفن آهن، از کارشناسان صنعت خودرو می‌گوید: اکتساب دوو موتور یکی از تصمیم‌گیری‌های استراتژیک در جنرال موتورز بود.
وی می‌افزاید : درغیاب تولید ۵/۱میلیون دستگاهی‌ دوو بی شک جنرال موتورز سال گذشته این عنوان را به تویوتا واگذار کرده بود.
مزیت‌های کره‌ای
مدیران جنرال موتورز به خوبی می‌دانند دوو تا چه حد در احیای جایگاه شورولت در اروپا، چین و سایر جاها تاثیرگذار بوده است.
دوو تمامی 280هزار دستگاه خودروی تحت برند شورولت که سال گذشته میلادی در اروپا عرضه شد را تولید کرد و این شرکت کره‌ای 312هزار دستگاه انواع محصولات خودرا به صورت قطعات منفصله به چین فرستاد.
فیک ریلی، مدیر بخش منطقه ‌ آسیا - اقیانوسیه دوو می‌گوید: بخش اعظم رشد حضور جنرال موتورز در آمریکای لاتین و خاورمیانه از ناحیه دوو بود.
علاوه بر این جنرال موتورز طی سال‌های اخیر اقدام به عرضه پاره‌ای از محصول دوو تحت برند سایر زیر مجموعه‌های خود کرده است.
به عنوان مثال وین استورم در ایالات متحده تحت نام شورولت کپتیوا و در آلمان تحت برند اپل به علاقمندان این برند عرضه می‌شود.
خلاء خودروهای کوچک
مهمترین نقشی که دوو در جنرال موتورز ایفا می‌کند فراهم آوردن زمینه حضور جنرال موتورز در بخش خودروهای کوچک به ویژه در بازارهای در حال ظهور است.
اکثر خریدارانی که برای اولین بار اقدام به خرید خودرو ‌می‌کنند در کشورهایی چون چین‌، هند و روسیه به علاوه کشورهای آمریکای لاتین به خودروهای کوچک و ارزان رغبت نشان می‌دهند.
دوو اکنون کانون تامین خودروهای کوچک و ارزان قیمت برای جنرال موتورز است.
آهی می‌گوید: مهمترین تفاوت جنرال موتورز در بخش خودروهای کوچک و ارزان قیمت است که منشا آن دوو است.
از مجموع خودروهای موجود در جهان ۲۹درصد خودروهای کوچک هستند که بزرگترین بخش بازار جهانی خودرو با ۶۵میلیون دستگاه خودرو است.
جنرال موتورز انتظار دارد تا سال 2011 میلادی تعداد خودروهای کوچک به 28میلیون دستگاه معادل 35درصد کل خودروهای جهان که در آن زمان تعدادشان به 80میلیون دستگاه می‌رسید، بالغ خواهد شد.
تقویت حضور جنرال موتورز در بخش محصولات ارزان قیمت که بهای آن در حدود ۹هزار دلار باشد نقشی حیاتی در حفظ سهم این شرکت از بازار جهانی ایفا می‌کند و ضعف جنرال موتورز در این حیطه از جمله علل اصلی افول‌اش در بازار داخلی ایالات متحده بوده است. رشد بهای بنزین و وضع قوانین زیست محیطی سختگیرانه‌تر، گرایش به خودروهای ارزان قیمت و کم مصرف را دوچندان کرده است.