ناهمگونی عرضه و تقاضا در بازار خودرو

گروه خودرو- واقعیت این است که بازار خودرو کشور این روزها متاثر از شرایط تولید خودروسازان، هر روز با نوسان همراه است، به طوری که قیمت برخی خودروها روز به روز افزایش می‌یابد.

البته بحث فقط بحث افزایش قیمت‌ها نیست، بلکه مشکل جدی‌تر اینجا است که تولید خودرو کم شده و افراد کمتری امکان خرید آن را دارد. با این شرایط باید گفت پیش‌بینی کارشناسان مبنی بر افزایش قیمت خودرو درست از آب درآمده و همان طور که انتظار می‌رفت، کاهش تولید کار دست بازار داد و منحنی قیمت‌ها صعود کرد. به اعتقاد کارشناسان، بازار خودرو کشور هم اکنون تحت تاثیر فرمول ساده «عرضه و تقاضا» قرار گرفته و چون تولید افت کرده و عرضه کم شده است، قیمت‌ها نیز بالا رفته‌اند. اگرچه برخی کارشناسان معتقدند افزایش قیمت خودروها حدی دارد و بعید است بالاتر از اینها برود، اما فعلا که کسی جلودار افزایش قیمت‌ها نیست و خودروهای داخلی روز به روز گران‌تر می‌شوند.

از آنجاکه تولید نیز اوضاع مناسبی ندارد و تا رو به راه نشود، امیدی به آرام شدن بازار خودرو نیست، بعید به نظر می‌رسد بازار به این زودی‌ها رنگ کاهش قیمت و آرامش را به خود ببیند. حال قرار است وامی دو هزار میلیاردی از سوی دولت به خودروسازان پرداخت شود و فعالان صنعت خودرو معتقدند با این پول می‌توان اوضاع تولید را سر و سامان داد. البته در پرداخت این وام به خودروسازان تردیدهایی وجود دارد و با وجود ابلاغ آن به بانک‌های عامل، نمی‌توان با اطمینان در مورد پرداخت آن صحبت به میان آورد. اگر فرض را برپرداخت وام دو هزار میلیاردی بگیریم، می‌توان به عادی شدن وضع تولید و اوضاع بازار امیدوار شد، اما اگر روند فعالیت خودروسازان به همین شکل ادامه یابد، بازار همچنان در گرانی باقی خواهد ماند. با شرایطی که هم اکنون در بازار خودرو رخ داده، باید عنوان کرد «خودرو» هم به نوعی «طلا» گشته و مانند سال‌ها قبل به کالایی سرمایه‌ای تبدیل شده است.

۲۰۶ از ۲۰ هم گذشت

اما به بازار برویم و ببینیم اوضاع قیمت‌ها در هفته جاری به شکل بوده است.

آن طور که فعالان بازار می‌گویند، این هفته پژو ۲۰۶ باز هم افزایش قیمت را تجربه کرد و در تمام مدل‌های خود گران شد. در این بین، تیپ دو ۲۰۶ از مرز ۲۰ میلیون تومان نیز گذشت و هم اکنون ۲۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد، که نشان‌دهنده جهش حدودا ۵/۱ میلیون تومانی آن است. همچنین تیپ ۶ این خودرو نیز ۳۰ میلیون تومان را رد کرد و گفته می‌شود در حال حاضر قیمتی برابر با ۳۱ میلیون تومان دارد که رکوردی عجیب برای آن به حساب می‌آید. در بین مدل‌های صندوق دار ۲۰۶ نیز V۹ با قیمتی معادل ۳۰ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود که این موضوع از افزایش قیمت ۵۰۰ هزار تومانی V۹ حکایت می‌کند. V۸ نیز به عنوان دیگر مدل صندوقدار ۲۰۶، هم اکنون ۲۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. پژو ۲۰۶ از جمله خودروهایی است که طی بهار امسال کاهش تولیدی شدید را تجربه کرده و از همین رو تا این حد افزایش قیمت را به خود می‌بیند. در کنار پژو ۲۰۶ اما پژو ۲۰۷ آی مدل اتومات نیز این هفته افزایش قیمت را تجربه کرد و به قله ۳۰ میلیون تومان رسید تا ۲۰۶ را تنها نگذاشته باشد.

افزایش قیمت یک میلیونی مگان

اما نگاهی نیز به قیمت محصولات سایپا و پارس خودرو در بازار بیندازیم. در این بین، مگان دنده اتومات یک میلیون تومان دیگر گران شد و هم اکنون ۴۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود. مدل دنده‌ای مگان نیز ۳۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد که ظاهرا تغییر خاصی نداشته است. این در حالی است که تندر-۹۰ در مدل E۲ حدود ۲۰۰ هزار تومان افزایش قیمت را در این هفته به خود دید، به نحوی که هم اکنون ۱۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. این قیمت البته به مدل پارس خودرویی تندر مربوط می‌شود و نوع ایران خودرویی آن قیمتی زیر ۱۹ میلیون تومان دارد. تندر-۹۰ در مدل E۱ نیز اگر موجود باشد، ۱۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت خواهد داشت.

دیگر محصول پارس خودرو که افزایش قیمت را تجربه کرده، نیسان تینا نام دارد و حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان گران شده است. این محصول در حال حاضر ۸۳ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود. تینا خودرویی کاملا مونتاژی به شمار می‌رود و فعلا تیراژ بالایی ندارد.

در بین دیگر پارس خودرویی‌های بازار، این هفته ماکسیما تغییر قیمت خاصی را به خود ندید و هم اکنون قیمتی برابر با ۶۴ میلیون تومان دارد. این خودرو البته طی یک ماه گذشته بیش از چهار میلیون تومان افزایش قیمت را تجربه کرده است.