میزان رضایت مشتریان از خدمات پس از فروش خودرو

گروه خودرو- نتایج ارزیابی میزان رضایت مشتریان از خدمات پس از فروش خودروها طی سال ۹۰ در حالی اعلام شد که طبق آن، ایساکو و سایپایدک به همراه مزدایدک و اطلس خودرو رتبه‌های برتر را به دست آوردند و بم خودرو و مرتب خودرو نیز در رده‌های انتهایی جای گرفتند. در این گزارش که توسط شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران اعلام شده، ۱۶ شرکت تولیدکننده، مونتاژکار و واردکننده حضور دارند و بر اساس چهار شاخص «کیفیت خدمات»، «سرعت خدمات»، «هزینه خدمات» و «نتیجه عملکرد»، در رده‌های اول تا شانزدهم قرار گرفته‌اند.

گزارش مذکور نشان می‌دهد مشتریان از خدمات پس از فروش دو خودروساز بزرگ کشور و همچنین شرکت‌های مونتاژکار بخش خصوصی، رضایت بیشتری نسبت به سایر عرضه‌کنندگان خودرو کشور دارند.

رقابت نزدیک ایساکو و سایپایدک

اما ببینیم آمار مربوط به میزان رضایت مشتریان از خدمات پس از فروش شرکت‌های عرضه‌کننده خودرو در کشور چه جزئیاتی دارد.

طبق آمار، ایساکو (شرکت خدمات پس از فروش ایران خودرو) توانسته با امتیاز ۸/۷۹، بیشترین میزان رضایت مشتریان از خدمات پس از فروش را نصیب خود کند. این شرکت در سال گذشته ۷۰۸ نمایندگی خدمات پس از فروش داشته که در مقایسه با سال ۸۹، سه نمایندگی آن کم شده است. این موضوع احتمالا با طرح حذف نمایندگی‌ها دارای رتبه ضعیف ارتباط دارد و تنها مختص ایساکو نیست، بلکه برخی شرکت‌های دیگر نیز از تعداد نمایندگی‌های خود کاسته‌اند.

ایساکو در حالی توانسته رتبه برتر را در بخش خدمات پس از فروش به خود اختصاص دهد، که رقیب اصلی اش یعنی سایپایدک رتبه سوم را به دست آورده است.

این شرکت که به مشتریان سایپا و پارس‌خودرو خدمات پس از فروش ارائه می‌دهد، در سال گذشته ۶۹۲ نمایندگی داشته و توانسته ۱/۷۳ امتیاز کسب کند. سایپایدک به عکس ایساکو نمایندگی‌های خدمات پس از فروش خود را در سال ۹۰ و نسبت به سال ۸۹ افزایش داده است. بین ایساکو و سایپایدک، به مزدایدک در رده دوم برمی خوریم، شرکتی که با ۹۸ نمایندگی در سال ۹۰، امتیاز ۷/۷۷ امتیاز را به خود می‌بیند. مزدایدک به مشتریان «گروه بهمن» خدمات پس از فروش ارائه می‌دهد.

مزدا۳ و مزدا۲ دو خودرو اصلی «گروه بهمن» به شمار می‌روند.

رده‌های وارداتی

رده‌های چهارم تا هفتم جدول رده‌بندی میزان رضایت مشتریان از خدمات پس از فروش عرضه‌کنندگان خودرو کشور به واردکننده‌ها اختصاص یافته است. در این بین، ایرتویا که به مشتریان محصولات تویوتا خدمات پس از فروش ارائه می‌دهد، توانسته بیشترین میزان رضایت مشتریان را به خود اختصاص دهد و در جدول، چهارم شود. ایرتویا با ۲۱ نمایندگی در سال ۹۰ توانسته ۸/۶۷ امتیاز به دست بیاورد.

پس از این شرکت به اطلس خودرو در رده پنجم برمی‌خوریم که توانسته ۶/۶۷ امتیاز به دست بیاورد. این شرکت که به محصولات کیاموتورز خدمات پس از فروش ارائه می‌دهد، در سال گذشته دو نمایندگی به خود اضافه کرده و با ۲۱ نمایندگی به مشتریان خدمات داده است.

همچنین آسان موتور نیز که به محصولات هیوندایی موتورز خدمات پس از فروش ارائه می‌دهد، رتبه ششم را کسب کرده و ۳/۶۳ امتیاز را به خود می‌بیند. این شرکت توانسته در سال ۹۰ تعداد نمایندگی‌های خود را از ۴۵ به ۵۱ برساند.

از آسان موتور که بگذریم، مدیاموتور را در رده هفتم می‌بینیم، شرکتی که محصولات MG را در ایران پشتیبانی می‌کند و توانسته ۶/۶۱ امتیاز به دست بیاورد. مدیاموتور در سال ۹۰ تنها پنج نمایندگی داشته است.

یک چینی در میانه جدول

رده هشتم جدول میزان رضایت مشتریان از خدمات پس از فروش را مدیران خودرو به خود اختصاص داده است. این شرکت که به محصولات چری چین خدمات پس از فروش ارائه می دهد، در سال ۹۰ تنها ۳۱ نمایندگی داشته و آمار نشان می‌دهد نسبت به سال ۸۹، ۱۲ نمایندگی آن کم شده است.

مدیران خودرو توانسته ۹/۵۶ امتیاز کسب کند. پس از این شرکت، باز هم با یک واردکننده در رده نهم جدول برمی‌خوریم به نام ستاره ایران.

این شرکت به محصولات مرسدس بنز خدمات پس از فروش ارائه می‌دهد و در سال گذشته فقط هشت نمایندگی داشته و توانسته ۸/۵۵ امتیاز کسب کند.

رده بعد از ستاره ایران اما در حالی به پرستوی‌آبی ارگ رسیده که این شرکت معمولا رتبه برتر خدمات پس از فروش را در آمارهای قبلی به خود اختصاص می‌داد. پرستوی آبی ارگ به مشتریان کرمان خودرو خدمات پس از فروش ارائه می‌دهد و ۱/۵۱ امتیاز در میزان رضایت مشتریان به دست آورده است.

تعداد نمایندگی‌های این شرکت در سال گذشته کاهشی ۱۰ واحدی را به خود می‌بیند، به نحوی که از ۴۳ نمایندگی سال ۸۹ به ۳۳ نمایندگی در سال ۹۰ رسیده است.

از پرستوی آبی ارگ که بگذریم، ستاره نیک آریا را در رده یازدهم جدول می‌بینیم، شرکتی که به مشتریان ون اسنا خدمات پس از فروش ارائه می‌دهد. تعداد نمایندگی‌های ستاره نیک آریا در سال گذشته ۹ نمایندگی بوده که در مقایسه با سال ۸۹ ، ریزشی ۱۴ واحدی را به خود می‌بیند. این شرکت توانسته در جلب رضایت مشتریان به امتیاز ۷/۵۰ در سال ۹۰ دست یابد.

اما رده‌های دوازدهم و سیزدهم جدول را باز هم دو مونتاژکار به خود اختصاص داده‌اند. اولی مرتب خودرو نام دارد که توانسته ۶/۴۹ دست یابد و دومی نیز بم خودرو است که ۷/۴۸ امتیاز دارد.

مرتب خودرو در سال ۹۰ تنها ۱۰ نمایندگی داشته که نسبت به سال ۸۹ ریزشی هشت واحدی را تجربه کرده است. بم خودرو نیز به عنوان شرکتی که به مشتریان فولکس گل و لوبو خدمات پس از فروش ارائه می‌دهد، در سال گذشته ۳۵ نمایندگی داشته و این عدد نشان می‌دهد بم خودرویی‌ها ۱۶ نمایندگی را در سال ۹۰ اضافه کرده اند.

در سه رده انتهایی جدول میزان رضایت مشتریان از خدمات پس از فروش خودروها، سه شرکت خودروسازی سینا، کاسپین خودرو و نیروخودرو آسیا قرار گرفته‌اند که به ترتیب ۵/۴۷، ۴/۴۶ و ۵/۴۲ امتیاز در جلب رضایت مشتریان به دست آورده‌اند. در این بین، خودروسازی سینا تنها ۹ نمایندگی در سال ۹۰ داشته که در مقایسه با سال قبل از آن، ۱۱ نمایندگی‌اش حذف شده است. این شرکت به خودروهای تجاری فولکس واگن (مانند ون‌ها) خدمات پس از فروش ارائه می‌کند.

کاسپین خودرو نیز که به خودروهای ون وارداتی خدمات پس از فروش ارائه می‌دهد، در سال ۸۹ تنها شش نمایندگی داشته و این تعداد در سال ۹۰ به دو نمایندگی کاهش یافته است.

شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، اشاره‌ای به تعداد نمایندگی‌های «نیروخودروآسیا» در سال‌های ۸۹ و ۹۰ نکرده است.