گروه خودرو - قرار بود به منظور رفاه حال مشتریان و تعادل در بازار، قیمت خودروهای داخلی در سال‌جاری افزایش نیابد، اما طی همین دو ماه ابتدایی امسال اتفاقاتی رخ داده، که قیمت‌ها را خارج از اراده خودروسازان بالا برده و خواهد برد. یکی از این اتفاقات، افزایش نرخ دیه است، که تاثیری مستقیم بر نرخ بیمه بدنه و شخص ثالث خواهد گذاشت.

از آنجاکه قوه قضائیه قیمت دیه را برای سال‌جاری دو برابر کرده و به ۹۰ میلیون تومان رسانده است، خودروسازان نیز به زودی نرخ بیمه محصولات خود را افزایش خواهند داد تا خودروهای داخلی برای دومین بار طی سال‌جاری گران شوند.

پیش از این نیز با افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده در اوایل امسال، قیمت خودروهای داخلی بین ۱۵۰ تا ۴۳۰ هزار تومان افزایش یافت تا مشتریان از همان ابتدای سال طعم گرانی را بچشند. حال با توجه به قانون جدید در مورد دیه، مشتریان به زودی یکبار دیگر نیز مزه افزایش قیمت خودرو را خواهند چشید تا عملا وعده «گران نشدن خودروهای داخلی» محقق نشود. اگرچه باید خودروسازان را در این ماجرای گرانی بی‌تقصیر دانست، اما به هر حال قیمت‌ها افزایش یافته و این مشتریان خودرو هستند که به نوعی متضرر شده‌اند.

در واقع اگر «بیمه مرکزی»، «خودروسازان» و «مشتریان» را سه ضلع این داستان بدانیم، متوجه می‌شویم پیامد منفی آن بیشتر دامان ضلع سوم را خواهد گرفت، زیرا این مشتریان هستند که باید هزینه افزایش قیمت بیمه را از جیب خود بپردازند.

در این بین، بیمه گذار برای تطبیق هزینه‌های خود، قیمت بیمه‌های بدنه و شخص ثالث را متناسب با افزایش نرخ دیه زیاد می‌کند و خودروسازان نیز هر قیمتی را که در این مورد تصویب شود، بر قیمت محصولات خود خواهند افزود. با این شرایط، حساب بیمه گذار و خودروساز با «ماجرای گرانی دیه» صاف می‌شود، اما مشتریان باید پول بیشتری (احتمالا دو برابر) را برای بیمه خودروهای خود بپردازند. آن طور که کارشناسان می‌گویند، مبلغ بیمه بدنه را بیمه مرکزی تعیین می‌کند، اما تعیین نرخ بیمه شخص ثالث بر عهده دولت است. در ماجرای اخیر نیز بیمه مرکزی با توجه به افزایش هزینه‌های خود و با در نظر گرفتن یکسری ضرایب خاص، اقدام به تعیین قیمت بیمه بدنه برای خودروها می‌کند. از آن سو دولت نیز با در نظر گرفتن شرایط، نرخ بیمه شخص ثالث را تعیین می‌کند، حال آنکه با توجه به افزایش قیمت دیه، گرانی این بیمه (دوبرابر شدن آن) نیز محتمل است. با این حساب، اگر قیمت بیمه شخص ثالث پراید را که حدود ۲۵۰ هزار تومان است مبنا قرار دهیم، حداقل ۲۵۰ هزار تومان دیگر به قیمت این خودرو اضافه خواهد شد. این در شرایطی است که پراید ارزان‌ترین خودرو داخلی به شمار می‌رود و چون نرخ بیمه سایر خودروهای داخلی کمی گران‌تر است، بنابراین افزایش قیمت آنها نیز بیشتر از ۲۵۰ هزار تومان خواهد بود.

چیزی گیر ما نمی‌آید

هر چند خودروسازان داخلی، بالقوه استعداد زیادی در افزایش قیمت محصولات خود دارند، اما انصافا این بار و دفعه پیش، تقصیری از بابت گرانی خودرو متوجه آنها نیست. به هر حال در ماجرای قبلی، یک درصد به مالیات بر ارزش افزوده اضافه شد و خودروسازان نیز طبق قانون، قیمت محصولات خود را بین ۱۵۰ تا ۴۳۰ هزار تومان گران کردند و این بار نیز قوه قضائیه تصمیم به افزایش نرخ دیه کرده و خودروسازان باز هم طبق قانون مجاز به افزایش قیمت محصولات خود متناسب با نرخ‌های مصوب برای بیمه بدنه و شخص ثالث هستند. البته هنوز مصوبه قوه قضائیه توسط بیمه مرکزی ابلاغ نشده، اما آن طور که خبر می‌رسد، قانون جدید از ۱۶ خرداد ماه امسال اجرا خواهد شد. یکی از مسوولان فروش ایران خودرو در این مورد می‌گوید: از گران شدن قیمت بیمه، چیزی عاید خودروساز نمی‌شود و این قیمت هرچه باشد، ما نیز عین همان را به نرخ محصولات اضافه خواهیم کرد. به گفته وی، با توجه به قانون جدید، قیمت بیمه خودروها دو برابر خواهد شد و ایران خودرو نیز پس از ابلاغ رسمی، این افزایش قیمت را اعمال می‌کند.

گفته‌های این مقام مسوول در مورد تاثیر قانون جدید بر قیمت خودرو را، مدیرفروش سایپا نیز تایید کرده و به خبرنگار ما می‌گوید: هنوز قانون جدید به ما ابلاغ نشده، اما در صورت ابلاغ رسمی چاره‌ای جز افزایش قیمت خودروها متناسب با نرخ مصوب بیمه نخواهیم داشت. فرامرز طاهری می‌افزاید: این افزایش قیمت خارج از اراده سایپا است، اما در عین حال نیز پولی را نصیب شرکت نمی‌کند. به گفته وی، در حال حاضر کمترین نرخ بیمه محصولات سایپا، به پراید مربوط می‌شود، که حدود ۲۵۰ هزار تومان است.

طاهری همچنین با اشاره به اینکه نرخ بیمه برای همه خودروها یکسان نبوده و متفاوت است، تاکید می‌کند: مبلغی که بابت بیمه از مشتریان اخذ می‌شود، بستگی به نوع خودرو دارد، زیرا به هر حال قیمت قطعات خودروها متفاوت از یکدیگر است. وی می‌گوید: مبلغ بیمه به مشتری بستگی دارد، زیرا این مشتری است که تعیین می‌کند خودرو وی برای چه مواردی بیمه شود. به نظر می‌رسد با توجه به آنکه قیمت خودروهای داخلی در پی افزایش مالیات بر ارزش افزوده گران شد و با دو برابر شدن نرخ دیه نیز گران‌تر می‌شود، باید منتظر ماند و دید عامل تاثیرگذار بعدی در افزایش قیمت خودروها چه خواهد بود؟ کسی چه می‌داند، شاید این بار نیروی انتظامی نیز هزینه شماره‌گذاری خودروها را افزایش داد!