طبق آمار ده ماهه گمرک جمهوری اسلامی:
مازاد درآمد گمرکی واردات خودرو
گروه خودرو- در لایحه بودجه سال ۸۹ کل کشور در حالی درآمدهای ناشی از حقوق واردات خودرو ۶۰۰ میلیارد تومان پیش بینی شد که در ۱۰ ماهه سال جاری با واردات ۳۶هزار و ۱۱۹ دستگاه خودرو، ۷۴۶ میلیارد تومان به خزانه دولت واریز شد. بدین ترتیب دولت بر خلاف سال گذشته در این بخش مازاد درآمد نیز داشته است. دولت در لایحه بودجه امسال، در قسمت درآمدها، واگذاری داراییهای سرمایهای و واگذاری داراییهای مالی، درآمدهای ناشی از حقوق واردات خودرو را ۶۰۰ میلیارد تومان برآورد کرد، این در شرایطی است که در قانون بودجه ۸۸ کل کشور حقوق واردات خودرو یک هزار میلیارد تومان پیشبینی شده بود. حقوق واردات خودرو در بودجه ۸۹ نسبت به بودجه ۸۸ کل کشور ۴۰ درصد معادل ۴۰۰ میلیارد تومان کاهش یافت.
بر همین اساس با وجود محدودیت در ثبت سفارش واردات خودرو از سال جاری، نه تنها درآمدهای ناشی از حقوق واردات خودرو محقق شده بلکه دولت در این بخش مازاد درآمد نیز داشته است. طبق آخرین آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در ده ماهه سال جاری واردات خودرو از رشد ۴۸/۲۰ درصدی به لحاظ تعداد برخوردار میباشد.
براساس آمار اعلام شده در مدت زمان مذکور در مجموع ۳۶ هزار و ۱۱۹ دستگاه انواع خودروسواری به ارزش ۷۴۶ میلیون دلار وارد کشور شده است که آمار مذکور در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از رشد ۴۸/۲۰ درصدی به لحاظ تعداد و رشد ۵۴/۲۴ درصدی به لحاظ ارزش حکایت دارد.
از سوی دیگر هر خودرو وارداتی نیز به قیمت ۲۰ هزارو ۶۵۴ دلار ارزشگذاری شده که رقم مذکور ۲۷/۳ برابر قیمت هر خودرو صادراتی است.رشد واردات تنها به تعداد خودروهای وارداتی منتهی نشده بلکه در مدت زمان مذکور قیمت وارداتیها نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۷/۳ درصد رشد داشته است.
رشد صادرات خودرو
هرچند براساس آمار اعلام شده از سوی گمرک در ده ماه سال جاری خودروسازان رشد ۴۲/۴۹ درصدی صادرات را در مقایسه با مدت مشابه سال قبل تجربه کردند، با این حال قیمت خودروهای صادراتی همچنان با کاهش همراه بوده است.
براساس آمار اعلام شده از سوی گمرک در مدت زمان مذکور میانگین قیمت هر خودرو صادراتی برابر با شش هزار و ۳۱۲ دلار بوده که این رقم از افت ۳۵/۴ درصدی قیمت خودروهای صادراتی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل حکایت دارد، که این امر به معنی آن است که خودروسازان با وجود رشد صادرات به لحاظ تعداد نتوانستند از نظر ارزش ارتقا پیدا کنند.
افت صورت گرفته در حالی است که خودروسازان افزایش تقاضا برای خودروهای ارزان قیمت در بازار جهانی را عمده دلیل کاهش قیمت خودروهای صادراتی اعلام می کنند.
آمار اعلام شده بیانگر آن است که در مدت زمان مذکور خودروسازان در مجموع موفق به صادرات ۵۲ هزار و ۷۵۴ دستگاه انواع خودروی صادراتی به ارزش ۳۳۳ میلیون دلار شدند که آمار مذکور در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از رشد ۴۲/۴۹ درصدی به لحاظ وزن و رشد ۴۳درصدی به لحاظ ارزش حکایت دارد.
همچنین براساس آمار مذکور در ۱۰ ماه سال جاری خودروسازان و قطعه سازان در مجموع موفق به صادرات سه هزار تن قطعات منفصله (CKD) به ارزش ۱۹ میلیون دلار شدند که آمار مذکور از رشد ۵۰ درصدی به لحاظ وزن و رشد ۳۴/۵۸ درصدی به لحاظ ارزش حکایت دارد.
آمار مذکور حکایت از آن دارد که در ۱۰ ماه سال جاری قطعات منفصله صادراتی به سه کشور سوریه، ونزوئلا و افغانستان صورت گرفته است. بطوریکه از مجموع قطعات صادراتی در مدت زمان مذکور دو هزار و ۳۷۶ هزار تن قطعه به ارزش ۱۲ میلیون و ۱۸۴ هزار دلار به سوریه صادر شده که آمار مذکور نسبت به مدت مشابه سال قبل از رشد ۲۸/۷۲ درصدی صادرات به لحاظ وزن و رشد ۳۰/۶۵ درصدی به لحاظ ارزش حکایت دارد، علاوه بر سوریه ۹۰۲ تن قطعه نیز به ارزش شش میلیون و ۴۳۵ هزار دلار به ونزوئلا صادر شده که حجم صادرات به این کشور نیز به لحاظ حجم از رشد ۴۴/۲۷ درصدی و به لحاظ وزن نیز از رشد ۴۹/۳۴ درصدی به لحاظ ارزش حکایت دارد. اما با نگاهی به رتبه سوم جدول با افغانستان مواجه می شویم که این کشور طی دو ماه گذشته در جدول صادرات قطعه حضور پیدا کرده است بطوریکه در مدت زمان مذکور هفت تن قطعه CKD به ارزش ۲۱ هزار دلار به این کشور صادر شده است.
رشد صادرات قطعات (CKD) نشاندهنده رشد تولید خودروسازان در سایتهای خارج از کشور است. در حال حاضر خودروسازان در شش کشور مصر، ونزوئلا، سنگال، بلاروس، آذربایجان و سوریه سایت تولیدی راهاندازی کردهاند و قطعات صادراتی نیز به منظور تولید خودروهای داخلی به این سایتها ارسال میشود.
علاوه بر کشور های مقصد برای صادرات قطعات منفصله (CKD) در ۱۰ ماه سال جاری کشورهای عراق، سوریه و ونزوئلا نیز پایگاه صادراتی خودروسازان برای صادرات قطعه بودهاند بهطوریکه عمده خودروهای صادراتی به این سه کشور ارسال شده است.
کره صدرنشین صادرکنندگان
از سوی دیگر و بر اساس آمار اعلام شده از سوی گمرک در ده ماه سال جاری کره همچنان صدر نشین صادرکنندگان خودرو به کشور محسوب میشود. بهطوریکه در مدت زمان مذکور در مجموع ۲۳ هزار و ۲۹۳ دستگاه خودرو سواری از این کشور به ایران صادر شده که با این شرایط میتوان گفت این کشور همچنان صدرنشین تولیدکنندگان خودروهای وارداتی ایران است. پس از کره، رتبه دوم به ژاپن اختصاص دارد بطوریکه در مدت زمان مذکور در مجموع شش هزار و ۷۱۵ دستگاه از خودروهای وارداتی محصولات این کشور بوده است، همچنین در مدت زمان مذکور آلمان در مکان سوم جدول قرار دارد، بطوریکه در مجموع هزار و ۶۵۵ دستگاه خودرو از خودروهای این کشور که عمدتا بنز و بی ام و را شامل میشود وارد کشور شده است.
فرانسه صدر نشین واردات قطعه
علاوه بر رشد واردات خودرو، واردات قطعات CKD نیز در مدت زمان مذکور نسبت به مدت مشابه سال قبل با رشد ۲۶/۵۲ درصدی به لحاظ وزن همراه بوده است. در ۱۰ ماه سالجاری در مجموع ۲۳۶ هزار تن انواع قطعه منفصله به ارزش دو میلیون و ۳۵۴ هزار دلار وارد کشور شده است که آمار مذکور از رشد ۱۳/۴۷ درصدی به لحاظ ارزش حکایت دارد.
براساس آمار اعلام شده فرانسه همچنان صدرنشین صادرات قطعات منفصله به کشور بوده است بطوریکه در ۱۰ ماه سال جاری در مجموع ۶۳ تن انواع قطعات منفصله به ارزش ۸۵۲ هزار از این کشور وارد شده است.
پس از فرانسه ژاپن در رتبه دوم جدول صادرکنندگان قطعه به کشور قرار دارد، اما جایگاه سوم به چین اختصاص یافته است، اختصاص جایگاه سوم به چین در حالی است که این کشور به لحاظ وزن رتبه دوم را در اختیار دارد اما ارزش پایین قطعات وارداتی از این کشور موجب شده تا جایگاه سوم به این کشور اختصاص یابد بطوریکه در مجموع ۵۷ تن قطعه به ارزش ۲۶۸ هزار دلار از این کشور وارد شده است.
ارسال نظر