احتکار ناخواسته تندر!

گروه خودرو- ظاهرا قرار نیست حاشیه‌های تندر-۹۰‌، حتی در روزهایی که مشکلات تولید آن کاهش یافته‌، پایان یابد. این روزها در حالی که تولید تندر-۹۰ روند مناسبی در دو شرکت تولید کننده دارد و تامین قطعات آن سریع‌تر و کم‌دردسرتر از گذشته انجام می‌شود، وزارت صنایع در اقدامی‌، مانع از پیش فروش و فروش فوری تندرهای تولیدی شده است.

آن‌طور که خبر می‌رسد‌، این وزارت درخواست خودروسازان برای پیش فروش یا فروش فوری تندر-۹۰ را نپذیرفته و از صدور مجوز در این مورد خودداری می‌کند. این موضوع در شرایطی است که ظاهرا انبار خودروسازان به خصوص ایران خودرو‌، پر شده از تندرهای تولیدی و اتفاقا تعهدی نیز برای آنها وجود ندارد.

استدلال وزارت صنایع

هرچند پیگیری‌های خبرنگار ما برای پرسیدن اصل ماجرا از مسوولان وزارت صنایع به جایی نرسید‌، اما آن‌طور که برخی منابع آگاه خبر می‌دهند‌، وزارت صنایع به دلیل وجود برخی تعهدات باقیمانده تندر‌، از صدور مجوز پیش فروش و فروش فوری برای این خودرو امتناع می‌کند. به اعتقاد مسوولان این وزارت‌، چون هنوز برخی تعهدات تندر انجام نشده‌، صلاح نیست تعهدات جدیدی ایجاد شود. ظاهرا تصمیم وزارت صنایعی‌ها در مورد عدم صدور مجوز تندر‌، خیلی هم جدی است‌، چراکه خودروسازان تاکنون چند بار برای این کار نامه‌نگاری کرده‌اند‌، اما نتیجه لازم را بدست نیاورده‌اند. آن‌طور که به نظر می‌رسد‌، وزارت صنایع به این راحتی‌ها در این مورد کوتاه نیامده و تا تعهدات باقی‌مانده تندر-۹۰ به اتمام نرسد‌، خبری از صدور مجوز جدید فروش این خودرو نخواهد بود.

تعهدات جزئی خودروسازان

اقدام وزارت صنایع در عدم صدور مجوز برای فروش تندر-۹۰ و استدلالی که در این مورد دارد، در شرایطی است که به گفته خودروسازان‌، تعهدات باقیمانده تندر‌، بسیار جزئی بوده و آن قدر نیست که نتوان تعهدات جدیدی برای این خودرو ایجاد کرد. آن‌طور که ایران خودرویی‌ها عنوان می‌کنند‌، تعهدات باقیمانده از تندر‌، مربوط به مدل‌های دوگانه‌سوز این خودرو بوده و اتفاقا چند صد دستگاه بیشتر نیست. پارس خودرو نیز اگرچه ظاهرا هنوز تعهداتی در مدل بنزین سوز تندر-۹۰ دارد‌، اما ظاهرا بسیار جزئی است.

خودروسازان چه کرده‌اند؟

احتمالا با خواندن مطالب بالا‌، این پرسش برای شما هم پیش آمده که اگر تندر-۹۰ تعهدات اندکی داشته و وزارت صنایع نیز مجوز فروش آنها را به خودروسازان نمی‌دهد‌، پس تندرهای تولیدی کجا هستند؟ آیا در انبار مانده و ناخواسته احتکار شده‌اند‌، یا به طریقی روانه بازار شده و به فروش رسیده‌اند؟

آن‌طور که ایران خودرویی‌ها می‌گویند‌، هم اکنون مدت‌هاست تندرهای تولیدی این شرکت‌، بی‌آنکه تعهدی داشته باشند مستقیما روانه انبار می‌شوند. در واقع ایران خودرو در اقدامی‌ناخواسته و به دلیل عدم صدور مجوز فروش تندر توسط وزارت صنایع‌، تندر را در انبارهای خود احتکار کرده است. ظاهرا در حال حاضر بیش از هزار دستگاه تندر-۹۰ در انبارهای این شرکت خاک می‌خورد و ایران خودرویی‌ها نسبت به این موضوع معترض هستند. این ماجرا در شرایطی است که پارس خودرویی‌ها توانسته‌‌اند تعدادی از تندرهای خود را به فروش برسانند.

فرصتی برای شکستن قیمت تندر

اگرچه وزارت صنایع با عدم صدور مجوز فروش تندر-۹۰‌، باعث احتکار این محصول در انبار خودروسازان شده‌، اما به نظر می‌رسد این اقدام‌، خود به خود فرصتی را برای شکستن قیمت تندر-۹۰ در بازار ایجاد کرده است. این خودرو در حال حاضر با تفاوت قیمتی بین ۵/۱ تا ۲ میلیون تومان نسبت به قیمت کارخانه‌، در بازار به فروش می‌رسد‌، که این موضوع به دلیل عدم تناسب عرضه و تقاضا است. تندر-۹۰ به خاطر کیفیت مناسبی که دارد‌، از تقاضای بالایی در بازار خودرو کشور برخوردار است‌، اما چون عرضه آن به حد تقاضا نیست‌، اختلاف زیادی بین قیمت کارخانه‌ای و بازار این خودرو به چشم می‌آید. به گفته کارشناسان‌، در این شرایط اگر مجوز فروش تندر صادر شده و این خودرو به جای انبار‌، روانه بازار شود‌، قیمت آن قطعا شکسته خواهد شد‌، چراکه تا حدی تقاضا با عرضه همخوانی پیدا خواهد کرد.

یکی از نمایشگاه‌داران خودرو پایتخت در این مورد می‌گوید: همواره هرگاه عرضه خودرو کمتر از تقاضای آن باشد‌، شکاف قیمتی به وجود آمده و قیمت بازار بیشتر از کارخانه می‌شود. وی با تاکید بر اینکه هم اکنون عرضه و تقاضای تندر-۹۰ با هم نمی‌خواند‌، تاکید می‌کند: اگر حتی چند ده دستگاه تندر روانه بازار شود‌، قیمت این خودرو شکسته خواهد شد‌، چه رسد به آنکه ناگهان چند صد دستگاه از آن به بازار بیاید. به گفته وی‌، عرضه هر چه بیشتر تندر‌، قیمت این خودرو را تا حد چند صد‌هزار‌تومان پایین خواهد آورد. در حال حاضر تندر-۹۰ مدل E۲ قیمتی برابر با ۱۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان دارد و مدل E۱ آن نیز ۱۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود.

تندر طی یکی دو ماه گذشته و پس از آنکه رکورد قیمت ۵/۱۶ میلیون تومان را نیز به ثبت رساند‌، روندی نزولی در قیمت را آغاز کرد و با این حساب فرصتی بسیار مناسب برای شکستن هر چه بیشتر قیمت این خودرو‌، به واسطه عرضه آن به دست آمده است. در واقع اگر در این شرایط نزولی‌، به یکباره چند صد دستگاه تندر-۹۰ وارد بازار شود‌، قیمت این خودرو به شکلی اساسی و قابل توجه شکسته خواهد شد.

دوران سر به راهی تندر

اما حال که از بازار تندر-۹۰ صحبت به میان آمد‌، سری هم به جاده مخصوص بزنیم و ببینیم اوضاع تولید این خودرو چگونه است. آمار هفت ماهه امسال‌، حکایت از رشد تولید بسیار زیاد تندر -۹۰ در هر دو شرکت ایران خودرو و پارس خودرو دارد و آن‌طور که خودروسازان می‌گویند‌، روند تامین قطعات بهتر از گذشته در حال انجام است. معاون تندر-۹۰ ایران خودرو در این مورد تاکید می‌کند: در حال حاضر تولید روزانه تندر ما به ۹۵ دستگاه در روز رسیده است. محمدرضا معتمد با بیان اینکه هدف‌گذاری روزانه تندر ایران خودرو‌، ۱۰۰ دستگاه است‌، می‌گوید: طی هفته‌های آتی‌، تولید روزانه تندر به ۱۲۰ دستگاه در روز خواهد رسید. به گفته وی‌، پس از تغییرات مدیریتی در شرکت رنوپارس (تامین‌کننده قطعات تندر)‌، روند تامین قطعات وضعیت بهتری را پیدا کرده است. گفته‌های معتمد در شرایطی است که پیش از این گاهی تولید تندر به دلیل کمبود و نبود قطعات‌، به طور کامل متوقف می‌شد و خط آن می‌خوابید.

توقف شماره‌گذاری تندر

بهتر شدن اوضاع تولید تندر-۹۰ در شرایطی است که این خودرو باز هم با ایست پلیس مواجه و شماره‌گذاری آن متوقف شده است. آن‌طور که خبر می‌رسد‌، پلیس راهور ناجا از صبح روز دوشنبه‌، شماره‌گذاری هر سه مدل تندر-۹۰ را متوقف کرده و این ماجرا هنوز هم ادامه دارد.

داستان از آن قرار است که وزارت صنایع همواره برای شماره‌گذاری انواع خودرو‌، نامه‌نگاری‌هایی با راهور ناجا انجام و بدین وسیله استاندارد خودروها را مورد تایید قرار می‌دهد. در واقع پلیس با توجه به نامه‌ نگاری وزارت صنایع‌، اقدام به شماره‌گذاری خودروها می‌کند. این موضوع در شرایطی است که نامه‌نگاری مذکور‌، دارای زمانبندی خاصی بوده و هرگاه مدت قید شده در آن‌، به اتمام برسد‌، راهور ناجا شماره‌گذاری خودروها را به حالت تعلیق در می‌آورد. طبق شنیده‌ها‌، هم‌اکنون تندر-۹۰ نیز به همین دلیل از شماره‌گذاری بازمانده و ظاهرا تا نامه نگاری جدیدی صورت نگیرد‌، این داستان همچنان ادامه خواهد داشت.

توقف شماره‌گذاری تندر در شرایطی که قیمت آن در بازار رو به نزول رفته‌، احتمالا باز هم موجبات صعود قیمت این خودرو را فراهم خواهد آورد. چندی پیش نیز مدل E۰ این خودرو به دلیل عدم نصب ترمز ضدقفل‌، با توقف شماره‌گذاری روبه‌رو شد‌، اما سایر مدل‌های تندر مشکل خاصی در این مورد نداشتند.