خروج 90 هزار خودروی فرسوده توسط سایپا

عکس: نگار متین‌نیا

گروه خودرو- با گذشت نزدیک به یک‌سال از حضور ایران خودرو در طرح نوسازی خودروهای فرسوده ، روز گذشته قائم‌مقام طرح نوسازی خودروهای فرسوده ستاد مدیریت، از حضور سایپا دیگر خودروساز کشور در این طرح خبر داد. تاخیرهای صورت گرفته برای حضور سایپا در طرح نوسازی خودروهای سواری در حالی است که طرح نوسازی سال ۸۸ باید در تیر ماه امسال ( پایان سال مالی ۸۸ ) به اتمام می‌رسید ، اما ظاهرا تاخیر در تامین تسهیلات موجب شد تا طرح نوسازی با مشکلات بسیاری مواجه شود، به‌طوری‌که حضور سایپا در طرح مذکور با گذشت یک‌سال و نیم از آغاز طرح، محقق شده است.

بر اساس تعهد اولیه در سال ۸۸ ،شرکت سایپا ملزم به نوسازی ۱۴۰ هزار خودرو فرسوده بود، این در حالی است که به گفته قائم مقام طرح نوسازی خودروهای فرسوده، تسهیلات تنها برای نوسازی ۹۰ هزار خودرو فرسوده هم‌اکنون فراهم شده و نوسازی ۵۰هزار فرسوده دیگر نیز به روند مذاکرات با بانک‌های عامل بستگی دارد.

از سوی دیگر هرچند طرح نوسازی سال ۸۸ باید تا پایان تیر ماه سال جاری (پایان سال مالی ۸۸ ) به اتمام می‌رسید، اما فراهم نبودن زیرساخت‌ها موجب شد تا با رسیدن به نیمه دوم سال جاری طرح نوسازی سال ۸۸ هنوز به اتمام نرسد، این امر در حالی است که قائم‌مقام طرح نوسازی خودروهای فرسوده ستاد مدیریت حمل‌ونقل و مصرف سوخت روز گذشته در نشست خبری خود اظهار داشت که طرح نوسازی سایپا طی هشت ماه آینده به اتمام خواهد رسید.

ورود سایپا به طرح نوسازی

امیر رضا رجبی، قائم مقام طرح نوسازی خودروهای فرسوده ستاد مدیریت حمل‌ونقل و مصرف سوخت روز گذشته اظهار داشت: با توجه به مذاکرات صورت گرفته با بانک‌های تجارت و ملت ۹۰ هزار دستگاه خودرو سواری شخصی فرسوده در طرح جدید توسط شرکت سایپا جایگزین خواهند شد. رجبی در پاسخ به این پرسش خبرنگاران که چرا تعهدات شرکت سایپا کاهش یافته، اظهار داشت: تاکنون مذاکرات برای تامین ۹۰ هزار تسهیلات با بانک‌های عامل به نتیجه رسیده و روند مذاکرات برای ۵۰ هزار تعهدات مابقی شرکت سایپا همچنان ادامه دارد و در صورت اتمام مذاکرات مابقی تعهدات نیز به شرکت سایپا افزوده خواهد شد.

رجبی در ادامه اظهار داشت: براساس طرح جدید تامین تسهیلات به بانک‌های ملت و تجارت سپرده شده و براساس این طرح ۵۰هزار فقره تسهیلات توسط بانک ملت و ۴۰ هزار تسهیلات نیز توسط بانک تجارت تامین خواهد شد.

رجبی در پاسخ به این پرسش که چرا تسهیلات مدنظر برای سایپا کمتر از ایران خودرو است، اظهار داشت: سایپا طرح جدید نوسازی را تنها به خودرو پراید اختصاص داده به همین دلیل سقف تسهیلات این شرکت ۵ میلیون تومان با سود ۱۴ درصد و با بازپرداخت ۵ ساله است.

به گفته رجبی، ارزش گواهی اسقاط نیز در این طرح مشابه طرح ایران‌ خودرو است و برای هر خودرو فرسوده ۱۰ میلیون ریال در نظر گرفته شده است.

قائم مقام معاونت نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل‌ونقل سوخت در تشریح شرایط خودروهای فرسوده مشمول طرح جایگزینی گفت: در این طرح پلاک منطقه‌ای (ایران) و گواهی تسجیل راهور ناجا ( دارای VIN) الزامی است.

رجبی همچنین با بیان اینکه در این طرح خودروهای فرسوده ۱۳۵۴ الی ۱۳۶۴ شمسی و معادل میلادی آن مجاز به ثبت‌نام هستند، اظهار داشت: ثبت‌نام از خودروهای فرسوده از چهارشنبه ۱۹ آبان ماه آغاز و به مدت ۱۵ روز ادامه خواهد داشت و در صورت تکمیل ظرفیت، سایت ثبت‌نام بسته می‌شود.

وی در ادامه بیان کرد: ثبت‌نام از طریق نمایندگی‌های مجاز شرکت خودروساز و صرفا در سایت متمرکز www.farsoode.org صورت می‌پذیرد.

رجبی در ادامه متذکر شد: برابر مقررات، هر متقاضی فقط یک بار حق استفاده از تسهیلات جایگزینی خودروهای فرسوده را دارد. رجبی همچنین با اشاره به اینکه ظرفیت پذیرش خودرو در این مرحله ۹۰ هزار خودرو است، گفت: انتخاب مرکز اسقاط به صورت سیستمی توسط ستاد انجام می‌شود و نمایندگی‌های ثبت‏نام کننده امکان و حق هیچ‌گونه دخالت در انتخاب مرکز اسقاط و اعلام به متقاضی را ندارند.

قائم مقام معاونت نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل‌ونقل سوخت افزود: متقاضیان، به صورت سیستمی در لیست فراخوان مراکز اسقاط مجاز قرار گرفته از طرف مرکز اسقاط با متقاضی تماس گرفته می‌شود و سپس متقاضی خودروی خود را تحویل مرکز اسقاط خواهد داد.

وی گفت: پس از اسقاط خودرو، متقاضی با دریافت پیش‎فاکتور از نمایندگی‌های مجاز خودروساز به شعب بانک‌های ملت و تجارت مراجعه کرده و پس از تکمیل پرونده اعتباری در بانک‌های ملت و تجارت، وام پرداخت شده و خودروی جایگزین تحویل می‌شود.

رجبی همچنین در پاسخ به این پرسش که طرح نوسازی سایپا چه زمانی به اتمام خواهد رسید عنوان کرد:‌ سعی می‌کنیم ظرف ۸ ماه آینده با اجرای این پروژه ۹۰ هزار خودرو فرسوده از رده خارج شود.

رجبی در پاسخ به این پرسش که «چرا در این طرح تنها محصولات سایپا معرفی شده‌اند؟» گفت: از ابتدای سال انواع خودروهای ایران‌خودرو در طرح خروج خودروهای فرسوده نیز اعلام شده و اعلام محصولات سایپا نیز در همان راستا بوده است. ضمن این‌که حتی اگر کسی وانت داشته توانسته در طرح‌های ما از محصولات گروه بهمن یا زامیاد استفاده کند.

رجبی همچنین افزود: چند طرح با مشارکت بخش خصوصی، نخستین بار برای نوسازی ناوگان حمل‌ونقل انجام خواهد شد.

افزایش سقف وام خودروهای سنگین فرسوده

قائم مقام معاونت نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل‌ونقل سوخت در این نشست خبری همچنین با اعلام خبر افزایش سقف وام برای جایگزینی خودروهای سنگین فرسوده، بیان کرد: برای کامیون‌های کشنده سقف وام ۸۰ میلیون تومان، کامیون‌های سنگین ۲۶ تا ۳۲ تن ۷۰ میلیون تومان و برای سایر کشنده‌ها ۶۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است.

وی در ادامه به طرح جایگزینی ۹ هزار خودروهای سنگین فرسوده اشاره کرد و گفت: در شرایط قبلی اعلام شده تنها خودروهای سنگین بالای ۳۵ سال با پلاک(ع) مجاز به ثبت‌نام بودند، اما نهایتا پس از بررسی درخواست‌ها و همکاری سازمان راهداری و پلیس ناجا قرار شد خودروهای سنگین فرسوده بالای ۳۵ سال با گواهی تسجیل نیز مجاز به شرکت در این طرح باشند. رجبی در پاسخ به این پرسش که تاکنون چه تعداد متقاضی در طرح نوسازی تجاری‌ها شرکت کرده‌اند، اظهار داشت: نیمی از ظرفیت طرح جایگزینی ۹ هزار خودرو سنگین فرسوده تکمیل شده است که در صورت تکمیل ظرفیت سایت ثبت‌نام بسته می‌شود. رجبی در ادامه به آماری درباره وضعیت خروج خودروهای فرسوده اشاره کرد و گفت: از ابتدای سال تاکنون ۱۴۸ هزار دستگاه خودرو فرسوده از رده خارج شده که ۷۰ درصد از خودروهای از رده خارج شده نوسازی شده‌اند.

قائم مقام معاونت نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل‌ونقل سوخت تاکید کرد: قصد داریم تا پایان سال جاری ۳۰۰ هزار دستگاه خودرو فرسوده را از رده خارج کنیم.