آغاز مونتاژ «قشقایی»

گروه خودرو- سه خودروساز نیمه دولتی کشور با تولید ۷۴۶ هزار و ۲۴ دستگاه محصول سواری طی هفت ماه امسال‌، به رشدی ۲/۲۱ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته دست یافتند.طبق آمار سازمان گسترش و نوسازی صنایع‌، ایران خودرو با توجه به تولید ۳۶۰ هزار و ۶۵۵ دستگاهی خود‌، رشدی ۸/۲۸ درصدی را تجربه کرده و سایپا نیز که ۲۱۱ هزار و ۵۱۸ دستگاه سواری به تولید رسانده است‌، رشدی ۱۷ درصدی را به خود می‌بیند. تولید ۱۷۳ هزار و ۸۵۱ دستگاه انواع محصول سواری نیز متضمن رشد ۱۳ درصدی پارس خودرو شده است. افت پارس و روآ

به جز پژو پارس و روآ‌، سایر سواری‌های ایران خودرو با رشد تولید در ۷ ماه امسال مواجه شده‌اند. پارس که جزو محصولات محبوب ایران خودرو به شمار می‌رود‌ با ۱۱ درصد افت تولید روبه‌رو و روآ نیز ۱۲ درصد کاهش تولید را تجربه کرده است.

افت این دو میهمان فرانسوی در حالی است که پژو ۴۰۵‌، تندر-۹۰ و ۲۰۶‌، به عنوان دیگر فرانسوی‌های ایران خودرو‌، رشد تولید را به خود می‌بینند. در این بین‌، پژو ۴۰۵ که به نوعی پیکان ایران خودرویی‌ها به حساب می‌آید‌، ۳۶ درصد رشد تولید را تجربه کرده است. پژو ۲۰۶ نیز که تولید آن به واسطه مصرف سوخت مناسب‌، بیش از پیش افزایش یافته‌، ۵۹ درصد رشد را به خود می‌بیند. ایران خودرویی‌ها همچنین حدود ۷۰ هزار سمند را در ۷ ماه امسال به تولید رسانده‌اند‌، که این آمار متضمن رشد ۲۹ درصدی سمند شده است. کارشناسان معتقدند سمند به عنوان خودرو ملی‌، باید در تیراژی بسیار بالاتر تولید شود.

رشد ویتارا‌، افت بنز

ظاهرا همکاری بنز و ایران خودرو در بخش سواری‌، کم‌کم رو به اتمام است‌، چراکه در ۷ ماه امسال تنها ۱۵ دستگاه مرسدس بنز در این شرکت به مونتاژ رسیده است. این آمار‌، از افت ۸۲ درصدی (۷۰ دستگاهی) سواری بنز نسبت به مدت مشابه سال گذشته حکایت می‌کند. افت بنز در شرایطی است که دیگر مونتاژی ایران خودرو‌، رشد تولید را به خود می‌بیند. سوزوکی گرند ویتارا که در ایران خودرو خراسان مونتاژ می‌شود‌، ۹۱ درصد در مقایسه با ۷ ماه سال گذشته رشد کرده است. ویتارا تنها شاسی بلند ایران خودرو به شمار می‌رود.

روزهای خوب تندر

ظاهرا تغییرات مدیریتی در رنوپارس (شرکت تامین کننده قطعات)‌، برای تندر-۹۰ خوش یمن بوده‌، چراکه آمار ۷ ماهه نیز از رشد تولید این میهمان پرحاشیه حکایت دارد. آن طور که در آمار آمده‌، هر دو شرکت ایران خودرو و پارس خودرو‌، با رشد تولید تندر-۹۰ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته روبه‌رو شده‌اند. ایران خودرو که ۹ هزار و ۳۷۶ دستگاه تندر را تولید کرده‌، به رشدی ۱۷۲ درصدی دست یافته است. پارس خودرو نیز با تولید ۱۵ هزار و ۸۲۰ دستگاه تندر‌، ۴۹ درصد رشد را به خود می‌بیند.

تولید ۳۷۱ دستگاهی تیبا

بالاخره پس از حدود دو سال انتظار‌، تحویل «تیبا» به ثبت‌نام‌کنندگان‌، آغاز شد و سایپایی‌ها اعلام کردند که تا پایان سال تمامی ‌تیباهای ثبت‌نامی ‌را تحویل خواهند داد. این در شرایطی است که در ۷ ماه امسال ۳۷۱ دستگاه از این خودرو به تولید رسیده است. تیبا اولین خودرو ملی شرکت سایپا است.

زانتیا رفت؟

اگرچه قرار بود زانتیا تابستان امسال از سایپا خداحافظی کند‌، اما آن طور که در آمار آمده‌، این خودرو در مهرماه نیز تولید داشته است. زانتیا البته در ۷ ماه امسال ۳۷ درصد افت تولید را تجربه کرده و هم‌اکنون نیز خبری رسمی‌در مورد توقف کامل تولید آن‌، در دست نیست. کاهش تولید زانتیا در شرایطی است که دیگر مونتاژی سایپا رشد تولید را به خود می‌بیند. ریو که تیراژی نسبتا اندک دارد‌، با آمار تولیدی ۱۱ هزار و ۷۰۷ دستگاهی‌، ۱۴ درصد رشد را تجربه کرده است. پراید‌، هموطن ریو نیز که سایپا به تنهایی حدود ۱۹۵ هزار دستگاه از آن را به تولید رسانده‌، ۱۹ درصد رشد کرده است. البته پارس خودرویی‌ها نیز با تولید حدود ۱۵۰ هزار دستگاه پراید‌، به رشدی ۹ درصدی در تولید این خودرو دست یافته‌اند. پراید پرتیراژترین و پرفروش‌ترین خودرو بازار کشور به حساب می‌آید.

قشقایی تولید شد

اما نگاهی نیز به آمار محصولات مونتاژی پارس خودرو بیندازیم. در این بین‌، دودیفرانسیل‌های این شرکت باز هم با کاهش تولید مواجه و ۴۲ درصد افت کرده اند‌، اما نیسان پیکاپ رشدی ۷ درصدی را تجربه کرده است. مگان‌، میهمان فرانسوی پارس خودرو نیز ۱۰۵ درصد رشد را تجربه و ماکسیمای ژاپنی هم رشدی ۷ درصدی را به خود می‌بیند. نکته جالب در مورد آمار تولید پارس خودرو‌، آغاز مونتاژ نیسان قشقایی است. این شاسی بلند‌، که تحت برند نیسان ژاپن مونتاژ می‌شود‌،۱۱ دستگاه تولید داشته است. پارس خودرو هنوز مونتاژ دیگر برند نیسان‌، به نام «تینا» را آغاز نکرده و مشخص نیست این محصول چه زمانی به مونتاژ خواهد رسید.