گروه خودرو- اگرچه سازمان حفاظت از محیط‌زیست، اصرار زیادی بر اجرای استاندارد یورو ۳ از ابتدای امسال داشت‌، اما با درخواست خودروسازان و موافقت دولت، یورو۲ تمدید و قرار شد به یک‌باره از سال ۹۱، استاندارد یورو۴ به اجرا درآید. در این بین، بخش خصوصی نیز به بهانه اجرای استانداردهای جدید آلایندگی از ابتدای امسال‌، سرمایه‌گذاری‌های لازم را در این زمینه انجام داده‌، حال آنکه برای عرضه انبوه محصولاتی که در کاهش آلایندگی‌های زیست محیطی خودرو تاثیر گذارند باید تا سال ۹۱ صبر کنند.

این موضوع در شرایطی است که اگر استاندارد موجود به یورو۳ ارتقا پیدا می‌کرد‌، به تبع آن حجم زیادی از آلایندگی خودروهای داخلی نیز کاهش می‌یافت. مدیرعامل شرکت اورند پلاستیک‌، در این مورد با اشاره به اینکه نیمی‌از هفت هزار میلیارد تن حجم آلودگی دنیا‌، سهم خودروهاست‌، گفت: اگر استاندارد یورو۲ به یورو۳ ارتقا می‌یافت‌، به ازای هر یک میلیون خودرو‌، یک میلیون و ۱۰۰ تن از حجم آلایندگی موجود کشور کم می‌شد. حمیدرضا صمدی که در مراسم افتتاح دومین خط تولید باک‌های پلیمری چند لایه، کنیستر‌، صحبت می‌کرد‌، افزود: هم‌اکنون حدود ۷۰ درصد خودروهای دنیا با باک‌های پلیمری به تولید می‌رسند و این نوع باک‌ها‌، علاوه بر دارا بودن استاندارد آلایندگی مناسب‌، مقاومت بیشتری نیز در مقایسه با باک‌های فلزی دارند.

وی همچنین به لزوم استفاده از «کنیستر» به عنوان جذب کننده بخارات‌، اشاره کرد و گفت:با استفاده از «کنیستر»‌، نه تنها راندمان موتور بالا می‌رود‌، بلکه با جذب بخارات خطرناکی مانند «بنزن»‌، از میزان آلودگی و سم‌های خطرناک در محیط‌زیست نیز کاسته خواهد شد. گفته‌های وی در شرایطی است که برخی خودروسازان برای کاهش هزینه‌های تولید‌، مدتی از نصب «کنیستر» در تولیدات خود خودداری می‌کردند.