ابهام در توقف شمارهگذاری چند خودرو داخلی
گروه خودرو - پایان شهریور امسال آخرین مهلت خودروسازان برای اجرای استانداردهای ۵۵ گانه (۵۱ استاندارد عملکردی و چهار استاندارد زیست محیطی) بود، این در حالی است که طبق قانون مذکور شمارهگذاری خودروهایی که تا پایان مهلت مقرر موفق به اخذ استانداردهای ۵۵ گانه نشده باشند باید متوقف شود. پایان مهلت مقرر باعث شد که روز گذشته برخی از خبرگزاریهای خبری از توقف شمارهگذاری خودروهای پراید صبا، سایپا ۱۴۱، وانت پیکان و وانت دوکابین مزدا خبر دهند، خبری که واکنشی از سوی شرکتهای خودروساز در پی نداشت.
در همین حال از وزارت صنایع و معادن نیز خبر میرسد که اجرایی نشدن استانداردهای ۵۵ گانه در برخی از خودروهای داخلی موجب شد تا روز گذشته خودروسازان بار دیگر میهمان وزارت صنایع و معادن باشند تا شاید بتوانند مهلت دیگری را برای اجرایی کردن این استاندارد از وزارت صنایع و معادن کسب کنند. شنیدهها حکایت از آن دارد که خودروسازان در خواست مهلت شش ماه برای اجرایی کردن استانداردهای ۵۵ گانه را مطرح کردهاند که پیشنهاد مذکور باید به تایید موسسه استاندارد و وزارت صنایع برسد، در صورتی که خودروسازان بتوانند موافقت این دو مرجع را برای تاخیر در اجرای استانداردهای ۵۵ گانه به دست آورند میتوان گفت که اجرای استانداردهای مذکور با تاخیر یک ساله اجرایی خواهد شد چرا که در ابتدای امر و بر اساس قانون این مصوبه باید از ابتدای اردیبهشت ماه سالجاری به مرحله اجرا گذاشته میشد، اما خودروسازان با اخذ مجوز از سوی موسسه استاندارد و وزارت صنایع توانستند با مهلت شش ماهه باردیگر اجرای این استانداردها را به ابتدای مهر موکول کنند.
در همین حال فریدون بلغاری - مشاور رییس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران - به خبرنگار ایسنا گفته است که موسسه روی حرفش ایستاده و نامه مربوط به جلوگیری از شمارهگذاری خودروهای فاقد استانداردهای ۵۱گانه نیز آماده شده که قرار است برای نیروی انتظامی فرستاده شود.
از سوی دیگر از شرکت سایپا خبر میرسد که این شرکت موفق به اخذ استانداردهای ۵۵ گانه برای خودروهای سایپا ۱۱۱ و ۱۳۲ شده است و در خصوص سایپا ۱۴۱ نیز ایجاد تغییرات گسترده در دستور کار شرکت سایپا قرار گرفته و این خودرو قرار است به زودی با نام جدید وارد بازار شود. همچنین خبرها از ایران خودرو نیز حکایت از آن دارد که شرکت مذکور تغییر موتور ۴۰۵ را در دستور کار دارد تا به این طریق شرایط برای اخذ استانداردهای ۵۵ گانه برای خودروهای مذکور فراهم شود، اما آنچه مسلم است رسیدن به استاندارد مذکور نیازمند زمان است و خودروسازان نیز رایزنی برای دریافت مهلتی دوباره را آغاز کردهاند.
بحث توقف تولید خودروهایی که قادر به پاس کردن استانداردهای ۵۵گانه نیستند، از مدتها پیش توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور مطرح شد و اتفاقا خودروسازان نیز همواره در این مدت بر ارتقای کیفی تولیدات خود تاکید کردند،ولی به نظر میرسد که ظاهرا آنها هنوز هم نتوانستهاند محصولات خود را با استانداردهای موردنظر هماهنگ کنند و از همین رو است که به دنبال مهلتی دیگر در این مورد هستند. در اوایل امسال نیز پس از آنکه مصوبه کاهش ۲۰ درصدی تعرفه واردات خودرو از سوی تصویبکنندگان آن یعنی نمایندگان مجلس شورای اسلامی لغو شد، خودروسازان و حتی خود وزارت صنایع نیز بیش از پیش بر ارتقای اوضاع کیفی محصولات خود تاکید کردند.
وزارت صنایع حتی با فشار مجلس، آیین نامه ای را تحت عنوان ارتقای کیفیت خودروهای داخلی نیز به تصویب رساند و طبق آن قرار است این وزارتخانه هر سه ماه یک بار، گزارشی از روند کیفی تولید خودروسازان را به نمایندگان مجلس شورای اسلامی ارائه دهد.
حال با همه این تاکیدات و با وجود اعلام قبلی موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی، خودروسازان نتوانستهاند در مورد برخی محصولاتشان، به استانداردهای ۵۵گانه دست یافته و از همین رو به دنبال مهلتی دیگر برای محقق شدن استانداردهای موردنظر موسسه استاندارد، در مورد خودروهای تولیدی خود هستند.
خودروهایی که به دلیل نداشتن استانداردهای ۵۵گانه، در معرض خطر حذف از خط تولید قرار دارند، برای خودروسازان محصولاتی استراتژیک و پرتیراژ به شمار میآیند و حذف آنها برای خودروسازان کشور گران تمام خواهد شد.
باید منتظر ماند و دید مراجع ذی صلاح، مهلتی دیگر برای خودروسازان کشور در نظر میگیرند، یا همانطور که موسسه استاندارد اعلام کرده، خودروهای فاقد استانداردهای ۵۵گانه از خط تولید حذف خواهند شد؟
ارسال نظر