پراید از پارس‌خودرو می‌رود

گروه خودرو - مسوولان ارشد گروه خودروسازی سایپا، دیروز در خبری جالب اعلام کردند که «پراید» از خط تولید پارس خودرو حذف خواهد شد. بنابر اخبار جداگانه‌ای که خبرگزاری موج روز گذشته از قول مدیران عامل سایپا و پارس خودرو روی خروجی خود فرستاد، «پراید» یادگار آمریکایی‌ها و فراموش شده کره‌ای‌ها، به زودی با کیلومتر ۹ جاده مخصوص وداع و از خط تولید قدیمی‌ترین خودروساز ایران حذف خواهد شد. آن طور که سایپایی‌ها عنوان کرده‌اند، «تندر-۹۰» جایگزین «پراید» خواهد شد.

در این مورد مدیرعامل سایپا با بیان اینکه به زودی تولید پراید در پارس خودرو متوقف خواهد شد، عنوان کرده در سال‌جاری روند افزایش تولیدات پارس خودرو در محصولات گروه نیسان و رنو دنبال می‌شود و از حجم تولید پراید در این شرکت کاسته خواهد شد. همچنین مدیرعامل پارس خودرو نیز حذف پراید از خط تولید این شرکت را تایید و عنوان کرده که دستیابی به تولید انبوه تندر-۹۰، به معنی حذف پراید خواهد بود.مسیح تفرشی تاکید کرده که حاشیه سود تندر-۹۰ در شرایط تولید انبوه، به مراتب بالاتر از تولید «پراید اجرتی» برای پارس خودرو است.

عاقبت تفاهم نامه؟

اما سایپایی‌‌ها در شرایطی خبر از حذف پراید و جایگزینی تندر-۹۰ داده‌اند که ایران خودرویی‌ها هنوز زیر بار تفاهم نامه تمرکز تولید تندر-۹۰ در پارس خودرو نرفته و همچنان میزبان این میهمان فرانسوی هستند.

نکته‌ای که مدیران عامل سایپا و پارس خودرو در مورد حذف پراید، روی آن دست گذاشته‌اند، جایگزینی تندر-۹۰ به جای پراید است، حال آنکه ایران خودرویی‌ها هنوز رسما به رفتن تندر از این شرکت رضایت نداده‌ است.در این مورد البته مدیرعامل سایپا تاکید کرده وحدت مدیریت تولید تندر-۹۰ نه تنها به گروه خودروسازی سایپا سپرده شده، بلکه ابلاغ آن نیز صورت گرفته است. جدای از اینکه جدایی تندر-۹۰ از ایران خودرو، چه ضرر و زیانی را نصیب این شرکت خواهد کرد و اصل این موضوع که تندر جایگزین پراید خواهد شد، به تنهایی نکته‌ای مثبت و اقدامی امیدوار‌کننده است.به هر حال آن طور که کارشناسان عنوان می‌کنند و از آمارها بر می‌آید، «پراید»، کم‌کیفیت‌ترین خودرو داخلی به شمار می‌رود و مشتریان نیز بیشتر به دلیل قیمت زیر ۱۰ میلیون تومان این خودرو، اقدام به خرید آن می‌کنند، حال آنکه غالب آنها رضایت چندانی از این خودرو ندارند. همچنین پلیس راهنمایی و رانندگی نیز همواره از کیفیت نامناسب پراید شکایت داشته و این خودرو را عامل بسیاری از تصادفات جاده‌ای کشور می‌داند. طبق آمار رسمی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، سال گذشته حدود ۵۴۵ هزار دستگاه انواع پراید در گروه سایپا به تولید رسیده که نزدیک به نصف آن را پارس خودرویی‌ها تولید کرده‌اند.با این حساب اگر پراید از زیر مجموعه سایپا یعنی پارس‌خودرو حذف شود، تولید این خودرو قدیمی و کم کیفیت، تقریبا به نصف کاهش یافته و به رقمی حدود ۳۰۰ هزار دستگاه خواهد رسید.

پراید از کجا آمد؟

پراید را اگرچه بیشتر ایرانی‌ها، کره‌ای می‌دانند، اما این خودرو ژنی آمریکایی داشته و در اصل نسب آن به شرکت فورد موتورز می‌رسد.

طراحی این خودرو به ۲۵ سال پیش بر می‌گردد و فوردی‌ها که ظاهرا حساب ویژه‌ای روی آن باز کرده بودند، نام «پراید» را که به معنای افتخار است برای این محصول انتخاب کردند.

این در حالی بود که پراید نه تنها نتوانست افتخاری نصیب خودروساز بزرگ آمریکا کند، بلکه چهار سال پس از طراحی، به عنوان خودرویی که کمترین ایمنی را داشت، شناخته شد. این موضوع که برای مسوولان فورد، شکستی در طراحی و فروش به حساب می‌آمد، سبب شد تا آنها چندی بعد، امتیاز تولید پراید را به کیاموتورز کره جنوبی واگذار کنند.

کره‌ای‌ها نیز با انجام تغییراتی روی پراید، از جمله صندوق دار کردن و افزودن دو در دیگر به بدنه آن، این خودرو را روانه بازار ژاپن و سایر کشورهای شرق آسیایی کردند؛ اما مشتریان چشم بادامی، روی خوش به آن نشان ندادند و شکستی دیگر در پرونده «پراید» ثبت شد.

در همین اوضاع بود که منوچهر غروی مدیرعامل وقت سایپا، پراید را میهمان جاده مخصوص کرد و تولید این خودرو از سال ۷۲ در ایران آغاز شد. اگرچه در سال‌های ابتدایی به دلیل نظارت کره‌ای‌ها، پراید با کیفیت نسبتا مناسبی تولید و عرضه می‌شد؛ اما بعدها با واگذاری امتیاز این خودرو به سایپایی‌ها و همچنین افزایش ساخت داخل قطعات آن، کیفیت پراید افت کرد و هم‌اکنون طبق آمار سازمان بازرسی کیفیت و استاندارد، این خودرو کم کیفیت‌ترین محصول خودروسازی ایران به شمار می‌رود.

تاخیری چند ساله

هر چند سایپایی‌ها هم‌اکنون به فکر جایگزینی پراید با تندر-۹۰ افتاده‌اند، اما ورق زدن تقویم خودروسازی ایران از این نکته حکایت می‌کند که تندر زودتر از اینها باید جایگزین پراید می‌شد و این خودرو کم کیفیت را از چرخه تولید خارج می‌کرد. آن طور که کارشناسان عنوان می‌کنند، فلسفه تولید تندر-۹۰ این بوده که این خودرو ابتدا باید جای خالی پیکان را پر می‌کرد و به تدریج نیز جایگزین پراید می‌شد؛ اما مجموعه اتفاقاتی که رخ داد، این تغییر و تحول را به تاخیر انداخت.

نکته منفی

اگرچه حذف پراید از پارس خودرو را باید از برخی جهات به فال نیک گرفت؛ اما این ماجرا احتمالا با یک نکته منفی نیز روبه‌رو خواهد بود و آن، افزایش قیمت پراید است. در واقع تاکنون پراید تولید چند صد هزار دستگاهی داشته و تیراژ بالا و فراوانی آن، ثبات نسبی قیمت این محصول را به همراه داشته است، حال آنکه با حذف پراید از پارس خودرو، این تیراژ به حدود نصف می‌رسد و احتمالا افزایش قیمت این خودرو را به همراه خواهد داشت.از سوی دیگر تندر-۹۰ نیز چند میلیون تومان گران تر از پراید است و با این حساب خودرویی گران جایگزین آن می‌شود.این در شرایطی است که اگر تیراژ تندر-۹۰ افزایش چشمگیری را به خود ببیند، قطعا با کاهش هزینه‌های سربار تولید، از قیمت این خودرو کاسته خواهد شد. این نکته را نیز نباید فراموش کرد که به هر حال کیفیت تندر-۹۰ بسیار بالاتر از پراید است و می‌توان اختلاف قیمت این دو را تا حدی منطقی دانست.