تولید خودروهای سواری کشور در اردیبهشت امسال، ۳/۲۱ درصد رشد کرد
خیز تندر، افت پارس
بنا بر آماری که روی سایت رسمی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران قرار گرفته، ایرانخودرو با تولید ۸۹ هزار و ۳۶۳ دستگاه انواع خودرو سواری، رشدی ۹/۳۰ درصدی را تجربه و سایپا نیز با آماری ۵۲ هزار و ۲۵۰ دستگاهی، رشدی ۱۱ درصدی را به خود میبیند.
همچنین پارسخودرو نیز که زیرمجموعه سایپا به شمار میرود، در اردیبهشت ماه، 44 هزار و 531 دستگاه انواع خودرو سواری را به تولید رسانده و رشدی 17 درصدی را در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده است.
از نکات قابل توجه آمار تولید خودروهای سواری در اردیبهشت ماه، افت تولید پژو پارس، رشد تولید سوزوکی و بنز و از همه جالب تر سه برابر شدن تولید تندر-۹۰ است.
لقب پرتیراژترین خودرو نیز طبق معمول به پراید رسیده و مرسدس بنز ایرانخودرو نیز کمتیراژترین محصول تولیدی به شمار میآید.
رشد تولید خودروهای سواری کشور در شرایطی است که بیشتر تولیدات خودروسازان داخلی را محصولات قدیمی و پرمصرف تشکیل میدهند.
در واقع اگرچه رشد 3/21 درصدی تولید خودرو سواری در کشور، از جنبه تولید، باعث امیدواری بوده و نکتهای مثبت به حساب میآید، اما از دید کیفی، موضوعی تاملبرانگیز و نگرانکننده است؛ چراکه بیش از 60 درصد خودروهای تولیدی را محصولاتی مانند پراید، پژو 405و روآ تشکیل میدهند.
در این بین، پراید اگرچه کممصرف است؛ اما کیفیت پایینی دارد و ۴۰۵ و روآ نیز علاوه بر اینکه قدیمیاند، بنزین زیادی را نیز میبلعند.
جهش تندر
هرچند تندر-۹۰ هنوز هم تیراژ تولید بالایی ندارد؛ اما به هر حال از نگاه آمار، تولید این محصول در اردیبهشت امسال و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، تقریبا سه برابر شده است.
ایرانخودرو توانسته در دومین ماه امسال، دو هزار و 10 دستگاه تندر را به تولید رسانده، رشدی 256 درصدی را نصیب خود کند.
پارسخودرو نیز با تولید چهار هزار و ۱۳ دستگاه تندر-۹۰، رشدی ۱۳۱ درصدی را در مقایسه با اردیبهشت سال گذشته به خود میبیند.
تندر-90 با گذشت سه سال از آغاز تولید آن در کشور، هنوز تیراژ بالایی نداشته و با مشکل تامین قطعات روبهرو است.
در حال حاضر، شرکت رنوپارس وظیفه تامین قطعات این خودرو را بر عهده دارد؛ اما به احتمال زیاد چندی دیگر این شرکت از زنجیره تامین قطعات تندر کنار میرود و ایرانخودرو و پارسخودرو، خود این وظیفه را بر عهده خواهند گرفت.
افت تولید پژوپارس
اما نگاهی به اوضاع تولید خانواده پژو بیندازیم و از بزرگ آنها، پژو ۴۰۵ شروع کنیم.
405 که در حال حاضر پرتیراژترین و استراتژیکترین محصول ایرانخودرو به شمار میرود، با آمار تولیدی 32 هزار و 235 دستگاهی در اردیبهشت امسال، رشدی 60 درصدی را در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده است.
پژو ۲۰۶ نیز که در زمره خودروهای نسبتا کممصرف داخلی به شمار میرود، رشدی ۵۰ درصدی را در بازه زمانی مورد نظر به خود میبیند.
ایرانخودرو اعلام کرده در سال جاری توجه ویژهای به تولید این محصول خواهد داشت.
رشد تولید پژو ۴۰۵ و ۲۰۶ در شرایطی است که پژو روآ و پارس با افت تولید در اردیبهشت ماه روبهرو شدهاند.
روآ که هماکنون در مدل «سال» به تولید میرسد، در اردیبهشت ماه تنها هفت هزار و 204 دستگاه تولید داشته و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، 18 درصد افت را تجربه کرده است.
این خودرو مشتری چندانی در بازار ندارد و ایرانخودرو نیز معمولا آماری منفی را در تولید آن از خود به جا میگذارد.
اما پارس که جزو محصولات پرفروش بازار است نیز اردیبهشت را با کاهش تولید به انتها رسانده است.
ایرانخودرو در این ماه ۱۰ هزار و ۶۹ دستگاه پارس را به تولید رسانده که این آمار از افت ۱۶ درصدی تولید پارس در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته حکایت میکند.
پارس و روآ در کنار پژو 405، از جمله خودروهای پرمصرف تولید داخل به حساب میآیند.
در لیست محصولات تولیدی ایرانخودرو نام پژو ۲۰۷ نیز به چشم میآید؛ اما این خودرو در اردیبهشت ماه حتی یک دستگاه نیز تولید نداشته است.
سمند نصف 405!
اگرچه از سمند با نام «خودرو ملی» یاد میشود و این محصول در مقایسه با برخی خودروهای پژو در ایرانخودرو، جدیدتر است؛ اما ظاهرا ایرانخودروییها چندان علاقهای به تیراژ بالای این محصول ندارند.
بنا بر آمار، هرچند سمند در اردیبهشت ماه و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 31 درصد رشد کرده؛ اما تیراژ تولید آن نصف پژو 405 است.
بسیاری از کارشناسان معتقدند ایرانخودرو نه تنها باید بر تیراژ سمند، بیش از اینها بیفزاید، بلکه میبایست با توسعه تکنولوژیکی و فنی، این خودرو را به محصول شماره یک صادراتی خود نیز تبدیل کند.
سمند در اردیبهشت امسال 16 هزار و 582 دستگاه، تولید داشته است.
بنز نرفت؟
چندی پیش مسوولان بنز عنوان کردند که به همکاری خود با خودروسازان ایرانی پایان خواهند داد، این در شرایطی است که نام مرسدس بنز در آمار تولید اردیبهشت ماه دیده میشود.
ایرانخودرو در این ماه ۱۵ دستگاه از این محصول را به مونتاژ رسانده و رشدی یک دستگاهی را در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده است.
گرند ویتارا دیگر مونتاژی ایرانخودرو نیز 599 دستگاه تیراژ در اردیبهشت داشته و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، 244 دستگاه بیشتر، تولید داشته است.
این محصول تحت برند سوزوکی ژاپن در ایرانخودرو خراسان به مونتاژ میرسد.
تخت گاز پراید
تولید ۸۵ هزار و ۲۸۲ دستگاه پراید در اردیبهشت، نشان از عزم سایپا برای تولید هر چه بیشتر این محصول کم کیفیت دارد.
بنا بر آمار، سایپا به تنهایی 46 هزار و 848 دستگاه انواع پراید را در دومین ماه امسال به تولید رسانده و رشدی 10 درصدی را در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده است.
پارسخودرو نیز که در بازه زمانی مورد نظر ۳۸ هزار و ۴۳۴ دستگاه پراید را تولید کرده، رشدی ۹ درصدی را به خود میبیند.
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور اعلام کرده اگر پراید تا پایان شهریور امسال موفق به اخذ استانداردهای 55گانه نشود، دیگر اجازه تولید نخواهد داشت.
این خودرو که در حال حاضر جزو محصولات کمکیفیت خودروسازی ایران به شمار میرود، در مجموع در مقایسه با اردیبهشت سال گذشته، ۶/۸ درصد رشد تولید را تجربه کرده است.
افت ریو، رشد زانتیا
اما سری نیز به مونتاژیهای سایپا بزنیم.
از این بین، زانتیا رشد کرده و ریو با افت تولید مواجه شده است.
زانتیا که تابستان امسال از جمع سایپاییها جدا خواهد شد، 43 درصد رشد را به خود میبیند.
ریو نیز با آمار تولید سه هزار و ۱۱۳ دستگاهی، یک درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افت کرده است.
تیبا فقط 43 دستگاه!
محصول ملی سایپا پس از کلی کش و قوس و تاخیر در افتتاح کارخانه آن، آمار تولیدی تنها ۴۳ دستگاهی را در اردیبهشت امسال از خود به جا گذاشته است.
«تیبا» که در کارخانه سامیار کاشان به تولید میرسد، زمستان 87 رونمایی و پیشفروش شد؛ اما هنوز رنگ بازار را به خود ندیده و ظاهرا در حال حاضر تولید انبوه ندارد.
رشد تولید مگان
از مونتاژیهای پارسخودرو نیز یادی کنیم.
در این بین، محصولات دودیفرانسیل این شرکت مانند
نیسان رونیز، با افت 25 درصدی در اردیبهشت امسال و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته روبهرو شدهاند.
پارسخودرو در این ماه تنها ۱۰۹ دستگاه خودرو دو دیفرانسیل را به مونتاژ رسانده که این موضوع از کاهش ۳۵ دستگاهی تولید این محصولات در مقایسه با اردیبهشت سال گذشته حکایت میکند.
همچنین نیسان پیکاپ این شرکت نیز در بازه زمانی مورد نظر با کاهش تولیدی 202 دستگاهی، افتی 31 درصدی را به خود میبیند.
پارسخودرو در اردیبهشت ماه تنها ۴۴۳ دستگاه پیکاپ را به مونتاژ رسانده است.
افت تولید پیکاپ و دودیفرانسیلهای پارسخودرو در شرایطی است که ماکسیما و مگان این شرکت رشد تولید را در اردیبهشت امسال و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تجربه کردهاند.
پارسخودرو توانسته با مونتاژ یک هزار و ۲۱۷ دستگاه مگان، تولید این برند فرانسوی را ۵/۶ برابر کند.
این شرکت همچنین در تولید ماکسیما نیز 53 درصد رشد را به خود میبیند و توانسته در اردیبهشت امسال 109 دستگاه بیش از مدت مشابه سال گذشته، ماکسیما به مونتاژ برساند.
این چشمبادامی ژاپنی در زمره پرمصرفترین و البته باکیفیتترین خودروهای داخلی قرار دارد.
پارسخودروییها اعلام کردهاند «نیسان تینا» جایگزین ماکسیما خواهد شد.
ارسال نظر