ایسنا - طرح افزایش کیفی خودروهای تولید داخل نیازمند برنامه‌ریزی منسجم و حرکت هماهنگ واحدهای تولیدی و نهادهای سیاست‌گذار و قوانین است. ساسان قربانی، کارشناس صنعت خودرو و قطعه‌سازی افزود: اولین گام در طرح افزایش کیفی خودروهای داخلی، بررسی سطح کیفی محصولات داخلی در معیار شاخص‌ها و استانداردهای جهانی است.

وی ادامه داد: پس از آن باید به عوامل درون و برون سازمانی تاثیرگذار بر تولید یک خودرو توجه شده و راهکارهای بهبود فرآیند کار در هر یک از این حوزه‌ها مشخص شود.

او با بیان اینکه سطح فناوری واحدهای تولیدکننده خودرو و قطعه، ماشین‌آلات و مقدار سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در بخش تحقیق و توسعه از مهمترین عوامل درون سازمانی دخیل در کیفیت خودروهای تولیدی است، خاطرنشان کرد: ‌قوانین داخلی کسب و کار، مقدار سود تسهیلات بانکی و چگونگی و مقدار مالیات‌ها نیز از مهمترین عوامل برون‌سازمانی موثر در این زمینه است.

وی افزود: به عنوان مثال در حال حاضر سود تسهیلات بانکی در آلمان دو درصد، اما در ایران ۲۰ درصد است؛ بنابراین تولیدکننده داخلی نمی‌تواند با بهره ۲۰ درصدی، سرمایه‌گذاری لازم را برای افزایش کیفیت انجام دهد. برای افزایش کیفیت باید در حوزه‌هایی همچون افزایش سطح فناوری و بهبود ماشین‌آلات خطوط تولید سرمایه‌گذاری شود که در این شرایط با بهره‌های بالای ۲۰ درصد این کار مشکل است.

قربانی ادامه داد: تیراژ تولید نیز رابطه مستقیمی با کیفیت محصول داشته و یک خودرو و قطعه‌ساز نمی‌تواند در تیراژ پایین، محصولی را به سطح کیفی مناسب برساند.

وی با بیان اینکه چگونگی تغییر و تعیین تعرفه‌ها نیز از عوامل موثر در کیفیت محصولات تولیدی است، تصریح کرد: تعرفه‌ها باید با کار کارشناسی و با سنجیدن شرایط داخلی و خارجی و به طور باثبات و درازمدت تعیین شود؛ در غیر این صورت تغییر ناگهانی تعرفه‌ها یا منجر به افزایش واردات و کاهش کیفیت محصولات داخلی یا ایجاد انحصار در بازار داخل و عدم تلاش خودروسازان برای ارتقای کیفیت خواهد شد.

او خاطرنشان کرد: در مجموع تمام این عوامل باید در کنار یکدیگر دیده شده و یک برنامه اجرایی هماهنگ و منسجم تدوین و با همکاری واحدهای تولیدی و سازمان‌های سیاستگذار اجرا شود.