بهرغم توقف شش ماهه واردات در نیمه اول سال گذشته صورت گرفت
رشد واردات خودروهای تجاری
با وجود افزایش ۳۳ درصدی ارزش واردات خودروهای تجاری، واردات به لحاظ وزن ۷درصد کاهش یافت
مژگان میرزایی
با وجود افزایش ۳۳ درصدی ارزش واردات خودروهای تجاری، واردات به لحاظ وزن ۷درصد کاهش یافت
توقف ثبت سفارش خودروهای تجاری در شش ماه ابتدای سال گذشته موجب شد تا واردات خودرو به کشور کاهش ۷۰ درصدی را به لحاظ وزن به کیلو و کاهش ۵۶ درصدی را به لحاظ ارزش به دلار نسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کند، اما با آغاز ثبت سفارش خودروهای تجاری از نیمه دوم سال و با وجود کاهش واردات به لحاظ وزن به کیلو واردات خودروهای تجاری به لحاظ ارزش به دلار رشد چشمگیری را تجربه کردند.
بر اساس آمار اعلام شده از سوی گمرک، طی سال گذشته در مجموع ۱۴ میلیون و ۴۵۵ هزار کیلو انواع خودرو تجاری به ارزش ۸۶ میلیون و ۹۶۹ هزار دلار وارد کشور شد که آمار مذکور نشاندهنده کاهش ۷۸/۷ درصدی واردات خودروهای تجاری از لحاظ وزن به کیلو و رشد ۳۳/۳۳ درصدی از لحاظ ارزش به دلار است.
به گفته برخی کارشناسان، کاهش واردات خودرو به لحاظ وزن به کیلو به دلیل کاهش واردات خودروهای تجاری با وزن بیش از ۵، ۵ تا ۲۰ و۲۰ تن و رشد واردات خودروهای با وزن کم بوده، به طوری که بر اساس آمار گمرک طی سال گذشته وسایل نقلیه حملونقل کالا با وزن بیش از ۲۰ تن افت ۹۴/۹۰ درصدی وسایل نقلیه حملونقل کالا با موتور جرقهای، احتراقی به وزن ناخالص وسیله نقلیه (g.v.w) با حداکثر ۵ تن، کاهش ۲۷/۴۹ درصدی و وسایل نقلیه موتوری که برای حملونقل کالا در جای دیگر مذکور نباشد (کامیون و کامیونت) افت ۹۷/۹۸ درصدی را به لحاظ وزن به کیلو تجربه کردند.
توقف شش ماه ثبت سفارش خودروهای تجاری تنها به سال گذشته منتهی نشد به طوری که در سال جاری نیز با گذشت دو ماه از ابتدای سال ثبت سفارش خودروهای تجاری همچنان متوقف است که این امر موجب میشود تا شش ماه ابتدای سال جاری نیز همانند سال گذشته کاهش واردات خودرو را تجربه کند که این امر در نهایت به افزایش قیمت خودروهای تجاری در بازار منتهی خواهد شد.صدور مجوز واردات خودرو بر اساس طرح توجیهی تولید از سویی و اعمال محدودیت در مدلهای وارداتی از سوی دیگر را میتوان عمده مشکل واردکنندگان خودروهای تجاری در سال گذشته دانست مشکلاتی که بروز آن در سال جاری نیز بسیار محتمل خواهد بود.
از سوی دیگر، هر چند ارائه طرح توجیه تولید از سوی واردکننده موجب انتقال تکنولوژی و فنآوریهای به روز در خصوص خودروهای تجاری میشود و از سوی دیگر تولید سایر برندها را نیز در کشور به همراه خواهد داشت، اما واردات خودروهایی که به صورت محدود وارد کشور میشوند و به اعتقاد برخی از واردکنندگان راهاندازی خط تولید برای آنها توجیهی ندارد، بهطور حتم سودآور نخواهد بود که این امر کاهش تنوع در خودروهای تجاری را به همراه خواهد داشت که این امر موجب میشود تا بازار خودروهای تجاری در اختیار چند برند خاص قرار گیرد.
چین اول شد
از سوی دیگر و بر اساس آمار اعلام شده از سوی گمرک هر چند کامیونهای چینی از زمان ورود به بازار کشور نتوانستند رضایت مشتریان داخلی را جذب کنند، اما در سال گذشته این کشور توانست همانند سال ۷۷ رتبه اول واردات خودروهای تجاری را از آن خود کند، بهطوری که طی این مدت در مجموع ۱۰ میلیون و ۲۸۶ هزار کیلو انواع وسایل نقلیه حملونقل کالا به ارزش ۴۹ میلیون و ۵۲ هزار دلار از چین وارد کشور شده است. از کامیونهای معروف چینی میتوان به کامیونهای دانگ فنگ که توسط سایپا دیزل وارد بازار میشود و کامیونهای هوو که ایرانخودرو واردکننده آن است اشاره کرد. پس از چین، رتبه دوم واردات به کشور امارات متحده اختصاص یافت. این کشور در اصل مبدا واردات کشور محسوب میشود و براساس آمار مذکور طی سال گذشته در مجموع یک هزار و ۲۹۹ کیلو انواع وسایل نقلیه حملونقل کالا به ارزش ۱۳ میلیون و ۸۹۷ هزار دلار خودرو تجاری از این کشور وارد بازار داخلی شده است .
اما رتبه سوم به ژاپن اختصاص یافت؛ به طوری که در مدت زمان مذکور در مجموع یک هزار و ۲۱ کیلو انواع وسایل نقلیه حملونقل کالا به ارزش ۱۱ میلیون و ۵۸۲ هزار دلار از ژاپن وارد کشور شده است. ازسوی دیگر، آمار ۱۲ ماه واردات خودروهای تجاری بیانگر این موضوع است که هرچند در ۹ ماه ابتدایی سال گذشته هیچ کامیونی از کشور آلمان وارد کشور نشده است، اما در آمار ۱۲ ماهه این کشور با واردات ۵۱ هزار و ۷۶۹ تن انواع وسیله حملونقل کالا به ارزش ۸۸۳ هزار و ۷۷۴ دلار توانسته رتبه هشتم واردکننده خودروهای تجاری را از آن خود کند.
این امر در حالی است که در ابتدای سال جاری شرکت بنز یکی از تجاری سازان این کشور خبر از قطع همکاری با ایران را اعلام کرد که این امر موجب می شود تا در سال جاری آلمان باز هم از لیست واردکنندگان خودرو حذف شود.
ارسال نظر