سفر به سرزمین اژدها با چری
تهران/دبی، دبی/شانگهای؛ این دو، مسیرهایی بودند که برای رفتن به سرزمین اژدها، پیمودیم.
حمیدرضا بهداد
تهران/دبی، دبی/شانگهای؛ این دو، مسیرهایی بودند که برای رفتن به سرزمین اژدها، پیمودیم.
ما که بار اول بود میهمان چشم بادامیهای چینی میشدیم، اما تاجری اصفهانی که در ارتفاع چند هزارپایی همسفر ما بود، میگفت: «من سال ۷۴ که به چین آمدم، مردم کنار خیابان دوش میگرفتند و...، اما حالا با گذشت تنها ۱۵ سال از آن زمان، چینیها آنقدر پیشرفت کردهاند که باورم نمیشود، روزی آنها را در حال دوش گرفتن کنار خیابان دیدهام».
همسفر اصفهانی ما راست میگفت، پایمان که به فرودگاه شانگهای رسید و یکی دو روز که از میهمانی مان در چین گذشت، به خوبی متوجه شدیم که این کشور با چه سرعتی در مسیر توسعه قرار گرفته و تا چه حد در این چند سال، پیشرفت کرده است.
ما میهمان «چری» بودیم، شرکتی صد درصد دولتی که هم اکنون با وجود عمر کوتاه و ۱۳ ساله خود، ششمین خودروساز چین به حساب میآید و نمایشگاه خودرو۲۰۱۰ پکن، بهانهای شده بود تا مسوولان این شرکت با دعوت از خبرنگاران کشورهای مختلف، دستاوردها و البته کپیکاریهای خود را رسانهای کند.
معروف است حمایت دولت چین از چری تا حدی است که این کشور در مقابل شکایت شرکت جنرال موتورز آمریکا از این شرکت به دلیل کپی کردن خودرو ماتیز، ایالات متحده را به تحریم کالاهای آمریکایی تهدید کرد و جنرال موتورز نیز به ناچار، شکایت خود را پس گرفت.
بازدید از کارخانه چری
خبرنگاران سایر کشورها را نمیدانم، اما از حبس کردن ۱۲ ساعته ما در کوپه قطار و کمبود غذایی قابل خوردن (برای ما ایرانیها البته) که بگذریم، در کل رفتار چشم بادامیها با ما که ایرانی بودیم، خوب و صمیمانه به نظر میرسید.
نه اینکه به اصطلاح «عاشق چشم و ابروی ما باشند»، بلکه بازار خوش فروش خودرو ایران و اهمیتی که این موضوع برای چینیها داشت، از آنها میزبانانی صمیمی ساخته بود.
روز اول حضور ما در چین، به مسافرتی چند ساعته با اتوبوس، از شانگهای به شهر «ووهو» و استراحت در هتلی کم ستاره گذشت و قرار شد ساعت هشت صبح روز بعد، عازم بازدید از کارخانه چری شویم.
طبق معمول عادت ایرانی خود، دیرتر از وقت تعیین شده، سر قرار حاضر شدیم، اما چینیها با وجود آنکه روی وقت، خیلی حساسند، چیزی به روی خود نیاوردند! و پس از طی مسیری حدودا ۱۰ دقیقه ای، به ورودی کارخانه چری رسیدیم.
وارد کارخانه که شدیم ابتدا به قسمت موتورسازی چری رفتیم، قسمتی که به گفته چینیها، هزینهای بسیار گزاف صرف آن شده و چری از آنجا موتور نیز به کشورهایی نظیر ایتالیا صادر کرده است.
حدود ۹۵ درصد ماشینآلات بخش موتورسازی چری را محصولات آلمانی تشکیل میداد و جالب آنکه در بخش دیگری از
کارخانه، کارگران چینی مشغول ساخت و شاید هم کپی کردن همان ماشین آلات به سر میبردند.
کارگران چینی اگرچه مثل ایرانیها روزی هشت ساعت کار میکنند و حقوق شان نیز تقریبا مشابه یکدیگر است، اما انصافا عین «هشت ساعت» را با فاکتور گرفتن از وقت ناهار، به کار مشغول بودند و حتی هنگامی که ما با دوربین عکاسی و فیلمبرداری نیز سروقت آنها میرفتیم، حواس شان از کار پرت نمیشد و به حاشیه نمیرفتند.
نکته جالب دیگر اینکه در چری هر روز عکس و مشخصات کارگرانی که بیشترین بازدهی را داشتند، به دیوار میچسبید و این موضوع عاملی بود برای بالا بردن انگیزه سایر کارگران.
تنوع محصول در چری
از موتورسازی که رد شدیم، ما را به یکی از سالنهای تولید چری بردند، سالنی که محصولاتی نظیر «تیگو» و «A۱۵» در آن به تولید میرسید.
آنطور که چینیها عنوان میکردند، چری در حال حاضر تولیدی برابر با ایران خودور خودمان دارد اما میخواهد طی چند سال آینده، تولید خود را به چند برابر رقم فعلی برساند.
چری در حال حاضر نزدیک به ۲۵ نوع محصول دارد، تنوع نه از نوع تنوعهای ایران خودرو و سایپا که به تغییر شکل چراغ و تودوزی چرم و ...، محدود میشود، بلکه در واقع میتوان ادعا کرد که این شرکت جوان، حدود ۲۵ نوع خودرو با طراحی و شکل و شمایلی متفاوت، به تولید رسانده است.
برخی از این محصولات نظیر تیگو، MVM جدید و A۳ قرار است چندی دیگر میهمان کشورمان شوند، محصولاتی که چری برای سهم خواهی از بازار ایران، حساب ویژهای روی آنها باز کرده است.
نکته بسیار مهمی که در کارخانه چری به چشم میآمد، روباتیک بودن بیشتر قسمتهای آن بود، موضوعی که به هر حال هم بر سرعت کار میافزود و هم بر کیفیت و دقت.
بیشتر ماشینآلات کارخانه چری را محصولات آلمانی و ایتالیایی تشکیل میداد و آن طور که چینیها عنوان میکردند، تا چند سال دیگر، نمونههای چینی، جایگزین این ماشینآلات غربی خواهد شد.
این ادعا البته چندان هم گزاف و غیرواقعی به نظر نمیرسد، چراکه با توجه به تبحر این چشم بادامیها در الگوبرداری و کپی کاری، طراحی و ساخت ماشینآلات طی چند سال آینده، کار چندان سختی برای چینیها به حساب نمیآید، همانطور که مشابه این کار در قسمت خودروسازی نیز، برای آنها خیلی دشوار نبود و نیست.
فروش و خدمات پس از فروش در چری
بعدازظهر همان روز، چینیها ما را به یکی از نمایندگی فروش معتبر خود بردند، جایی که اقدامات جالبی در آن انجام میشد.
به عنوان مثال، هر مشتری که پای خود را به نمایندگی موردنظر میگذاشت، یک اپراتور مخصوص، مسوول کل امور آن مشتری از لحظه خرید خودرو تا تحویل میشد و در بخش خدمات پس از فروش نیز اقدامی مشابه صورت میگرفت.
نکته جالب دیگر اینکه، چری خودروهای خود را در چین، به صورت لیزینگی و بدون سود و با ودیعهای بسیار اندک به فروش میرساند و مشتریان میتوانستند به صورت قسطی و با پرداخت روزانه مبلغی اندک، صاحب خودرو شوند. یکی از دلایلی که سبب شده تا چری هماکنون در بین دهها خودروساز چینی، جایگاه ششم را داشته باشد و خیابانهای چین میزبان محصولات این شرکت شوند، همین روش فروش جالب چری است. از نکات جالب در باب خدمات پس از فروش چری نیز، میتوان به حجم وسیع نیروهای متخصص و همچنین گارانتی ۱۰۰ هزار کیلومتری و پنج ساله محصولات این شرکت اشاره کرد.
نمایشگاه سبز پکن
فردای روز بازدید از چری، با اتوبوس به سمت شهر «هفهای» رفتیم و از آنجا نیز سوار بر قطار، با پیمودن مسیری ۱۲ ساعته به پکن رسیدیم تا در کنفرانس خبری شرکت چری و نمایشگاه بینالمللی خودرو ۲۰۱۰ پکن، شرکت کنیم.
اگرچه اخباری در مورد تعویق برگزاری نمایشگاه به دلیل لغو بسیاری از پروازهای اروپا و مشکلات موجود در این قاره مخابره شد، ولی بهرغم تمامی این اخبار، نمایشگاه پکن در تاریخ مقرر خود یعنی روز بیست و سوم آوریل، کارش را آغاز کرد.
این نمایشگاه یکی از با اهمیتترین نمایشگاههای خودرو دنیا در سال ۲۰۱۰ میلادی محسوب میشد؛ زیرا چین بزرگترین بازار خودروی دنیا است و تقاضا برای انواع خودروها در این کشور با سرعت زیادی رشد میکند. هماکنون با وجود اینکه بحران اقتصادی در بخشهای مختلف اقتصاد دنیا دیده میشود، فروش خودرو در کشور چین بسیار پر رونق است و اغلب خودروسازان اذعان داشتهاند که بیشترین سهم از درآمد خود را در اثر فروش خودرو در بازار چین بهدست آوردهاند.
در سال ۲۰۰۹ میلادی ۶/۱۳ میلیون دستگاه خودرو در بازار چین فروخته شد در حالیکه شمار خودروهای فروخته شده در بازار آمریکا معادل ۴/۱۰ میلیون دستگاه بوده است. در سال گذشته میلادی چین بزرگترین بازار خودرو دنیا بود و پیشبینی میشود در سال جاری نیز با فروش بیش از ۱۶ میلیون دستگاه خودرو در بازار چین این کشور بتواند همچنان در صدر باقی بماند. اغلب خودروسازان حاضر در این نمایشگاه خودروهای جدید و کم مصرف خود را به نمایش درآوردند تا بدین واسطه، شمار بیشتری از مشتریان را جذب خود کنند.
نکته مهم دیگری که در نمایشگاه خودرو پکن به چشم میآمد، عرضه خودروهای الکتریکی و سبز بود، به نحوی که شرکتهایی نظیر هوندا، نیسان، ولوو، تویوتا و حتی خود چری، با محصولات سبز خود به نمایشگاه آمده بودند.
رشد فروش خودرو در چین از سال گذشته سرعت گرفته است و باید بازار را به سمت خودروهای الکتریکی و سبز هدایت کرد، در غیر این صورت افزایش مصرف خودرو در چین سبب میشود تا مشکلات جوی کره زمین صد چندان شود و انتشار گازهای گلخانهای افزایش پیدا کند. این نکته را البته نباید در زمینه نمایشگاه خودرو پکن فراموش کرد که بیشتر خودروسازان معتبر دنیا، از آوردن محصولات خیلی جدید خود به این نمایشگاه، خودداری کرده بودند. به گفته برخی کارشناسان، این اقدام از آن جهت صورت گرفته که خودروسازان بزرگ جهان از کپی شدن محصولات خود توسط چینیها هراس دارند. کل بازدید ما از نمایشگاه خودرو پکن، به همان چند ساعت ختم شد و فردای آن روز ما را به کنفرانس خبری چری دعوت کردند، کنفرانسی که مهمترین پیام آن، بقای چری در جمع خودروسازان دنیا در آینده بود. به اعتقاد مدیرعامل چری، از حدود صدخودروسازی که هماکنون در چین فعالیت میکنند، در آینده تنها به تعداد انگشتان دست، از آنها باقی خواهد ماند و چری یکی از این چند خودروساز خواهد بود.
ارسال نظر