برنامه دو خودروساز ایرانی برای خودرو مشترک اسلامی

مژگان میرزایی - «برای تولید خودرو مشترک میان کشورهای عضو گروه D۸ از ظرفیت وزارت صنایع و معادن استفاده خواهد شد»

نعمت‌الله پوستین‌دوز مدیرعامل شرکت سایپا در مراسم بازدید وزیر صنایع بنگلادش از خطوط تولید این شرکت با بیان این مطلب اظهار داشت: با توجه به بازار بزرگ کشورهای اسلامی طرح تولید خودرو مشترک در اجلاس وزرای صنایع گروه D۸ مطرح و بر این اساس مقرر شد تا هر یک از کشورهای عضو براساس توان داخلی بخشی از پروژه مزبور را اجرایی کنند. اظهارات مدیرعامل سایپا مبنی بر تولید خودرو مشترک میان اعضای گروه D۸ در حالی است که پیش از این نیز ایران در اجلاس دوره‌ای هشت کشور اسلامی(D۸) طرح تولید خودرو اسلامی را مطرح کرد که طرح مزبور از سوی سازمان کنفرانس اسلامی پذیرفته شد و بر اساس آن مقرر شد تا سه کشور ایران، ترکیه و مالزی، با همکاری یکدیگر طرح تولید خودرو اسلامی را محقق کنند اما با گذشت سه سال طرح پیشنهادی از سوی ایران هنوز به مرحله اجرا گذاشته نشده است و چگونگی اجرای آن همچنان نامشخص است.

بر اساس طرح پیشنهادی ایران برای تولید خودرو اسلامی مقرر شده بود تا ترکیه نقش تامین کننده قطعات را بر عهده داشته و ایران خودرو و مالزی نیز نسبت به طراحی و تولید خودرو مورد نظر اقدام کنند.

همچنین بر اساس طرح پیشنهادی، بانک توسعه اسلامی ملزم شد تا بخشی از اعتبار اجرای این طرح را تامین کند ،اما طرح تولید خودرو با همکاری مشترک کشورهای اسلامی با گذشت نزدیک به سه سال از زمان تصویب آن تا کنون اجرایی نشده است که ظاهرا مشخص نبودن سهم هریک از کشورها در طراحی خودرو مزبور از سویی و چگونگی عرضه آن به بازار کشورهای اسلامی موجب شد تا طرح تولید خودرو اسلامی متوقف و یا به کندی اجرایی شود.

مشکلات به وجود آمده در تولید خودرو اسلامی در حالی است که با گذشت سه سال از نشست دوره ای هشت کشور اسلامی(D۸)و در اولین جلسه وزرای صنایع این گروه، ایران بازهم طرح تولید خودرو اسلامی را با نام خودرو مشترک مطرح کند که اجرایی شدن طرح مذکور نیز همانند طرح تولید خودرو اسلامی نامعلوم خواهد بود.

از سوی دیگر و بر اساس طرح پیشین، شرکت ایران خودرو به عنوان خودروساز ایرانی مطرح شده بود اما در طرح جدید نامی از هیچ یک از خودروسازان قید نشده است که این امر موجب شد تا پس از پذیرش طرح مذکور از سوی اعضای گروه، هر دو خودروساز آمادگی خود را در خصوص همکاری برای تولید خودرو مذکور اعلام کنند.

مدیر عامل سایپا در خصوص چگونگی همکاری شرکت‌های ایران خودرو و سایپا برای تولید خودرو برای کشورهای عضو گروه دی هشت خاطرنشان کرد: برای تولید و عرضه این خودرو، دو گروه ایران خودرو و سایپا همکاری مشترک خواهند داشت و از ظرفیت سایر کشورهای علاقمند در این خصوص استفاده خواهد شد.

وی همچنین در خصوص سهم کشورهای عضو در تولید خودرو مشترک افزود: سهم هریک از کشورها براساس نوع فعالیت آنها مشخص و به این طریق مشکل تعیین سهم کشورهای عضو نیز بر طرف خواهد شد.

علاوه بر مشکل مشخص نبودن سهم هریک از کشورهای عضو که تاخیر در اجرای طرح تولید خودرو اسلامی را به همراه داشت عقد قرار همکاری مشترک میان مالزی و سایپا نیز موجب شد تا اجرای طرح تولید خودرو اسلامی در هاله‌ای از ابهام قرار گیرد. هرچند سایپا قرارداد مذکور را متفاوت از طرح تولید خودرو اسلامی دانسته و معتقد است که این قرار داد نمی تواند مشکلی برای پیشبرد طرح تولید خودرو اسلامی به وجود آورد.

به گفته «پوستین دوز» قرار داد تولید خودرو با مالزی متفاوت از طرح تولید خودرو مشترک است و بر اساس قرار داد مذکور همکاری مشترک میان سایپا و مالزی پیش‌بینی شده است. به همین دلیل قرار داد مذکور نمی‌تواند خللی در روند تولید خودرو مشترک به وجود آورد.

کاهش تعرفه خودرو تصویب نمی‌شود

علاوه بر چگونگی تولید خودرو مشترک میان اعضای گروه D۸ در این مراسم مدیرعامل شرکت سایپا در خصوص پیشنهاد کمیسیون تلفیق مجلس مبنی بر کاهش ۲۰ درصدی تعرفه واردات خودرو در سال آینده، اظهار داشت: این پیشنهاد در بخش‌های مختلف آثار متفاوتی دارد؛ با این حال پیش‌بینی ما این است که این پیشنهاد در صحن علنی مجلس تصویب نخواهد شد.

وی در ادامه عنوان کرد: در جلساتی که با دست‌اندرکاران و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و خودروسازان برگزار شد طرح تعویق کاهش تعرفه مطرح و بر اساس آن خودروسازان خواستار تاخیر در اجرای کاهش تعرفه‌ها شدند. وی با بیان این‌که در سال آینده طرح تحول اقتصادی نیز در کشور اجرا خواهد شد، خاطرنشان کرد : مهمترین مزیت تاخیر کاهش تعرفه واردات خودرو هماهنگی بیشتر خودروسازان با شرایط و فضای طرح تحول اقتصادی و هدفمندکردن یارانه‌ها است.

پوستین دوز در ادامه تصریح کرد: خودروسازان در فرصت موجود نیز با تدابیر ویژه و خاص، مساله کاهش تعرفه واردات خودرو و تاثیر آن بر بازار مصرف خود را مدیریت کرده و به این طریق می‌توانند با کاهش تعرفه‌ها، از لطمات احتمالی بر صنعت خودروسازی جلوگیری کنند.

صادرات با تعرفه ۱۴۲ درصدی

علاوه بر سوالات مطرح شده مدیرعامل سایپا در این مراسم خواستار حضور در بازار بنگلادش نیز شد. وی در این خصوص اظهار داشت: سایپا آمادگی حضور در بازار بنگلادش را دارد و در صورتی‌که سایپا شریک مناسبی در این کشور بیابد می‌تواند به راحتی در بازار این کشور حضور یابد.

پوستین‌دوز همچنین با بیان اینکه جمعیت ۱۵۰ میلیونی بنگلادش بازار بسیار خوبی است که می‌توانیم آن را با کمک یکدیگر مدیریت کنیم، خاطرنشان کرد: امیدواریم با استفاده از ظرفیت خودمان و شرکا حضور موفقی در بازار بنگلادش داشته باشیم.

به گفته وی سایپا در صورت مهیا بودن شرایط ابتدا به صورت CBU وارد بازار بنگلادش شده و بعد سایت تولید را در این کشور راه‌اندازی خواهد کرد.

اظهارات مدیر عامل شرکت سایپا مبنی بر راه اندازی خطوط تولید در بنگلادش در حالی است که هم‌اکنون خودروسازان در کشورهای سوریه، مصر، بلاروس و.... سایت تولیدی راه‌اندازی کرده‌اند اما با بروز بحران جهانی و حضور پررنگ سایر خودروسازان در این کشور هم‌اکنون تولید خودرو در این سایت‌ها کاهش یافته که این امر بیانگر آن است که راه‌اندازی خطوط تولید در شرایط کنونی تنها صرف هزینه کلان برای خودروسازان را به همراه خواهد داشت. از سوی دیگر تعرفه واردات خودرو در کشور بنگلادش ۱۴۲ درصد است که این امر نیز موجب می‌شود تا صادرات خودرو به این کشور صرفه چندانی برای خودروسازان نداشته باشد.

مدیرعامل شرکت سایپا در پاسخ به سوالی در زمینه‌ مشکلات صادرات خودرو به بنگلادش با توجه به تعرفه‌ ۱۴۲ درصدی واردات خودرو در این کشور گفت: تعرفه‌ بالا یک فرصت محسوب می‌شود، زیرا دیواری را ایجاد می‌کند که رقبای دیگر به راحتی نتوانند وارد این بازار شوند و به همین دلیل ما می‌توانیم با شرایط ویژه با یکدیگر همکاری کنیم.

وی در ادامه تصریح کرد: شرکت سایپا در ابتدا در حوزه خودروهای صادراتی در بنگلادش وارد خواهد شد و پس از آن اقداماتی نیز برای صادرات خودروهای تجاری صورت خواهد گرفت. «دیلیپ داروآ» وزیر صنایع بنگلادش نیز ضمن اعلام اینکه تعرفه واردات خودرو به این کشور ۱۴۲ درصد است عنوان کرد: در صورتی که سایپا در بازار این کشور فعال شود، وزارت صنایع بنگلادش آمادگی این را دارد که تمام اقدامات حمایتی خود را مبنی بر همکاری با گروه خودروسازی سایپا صورت دهد. همچنین آمادگی بررسی پروژه‌های مشترک با شرکت سایپا در بنگلادش وجود دارد.

وی در ادامه افزود: با توجه به جمعیت ۱۵۰ میلیونی، بازار خودرو بنگلادش از ظرفیت رو به رشدی برخوردار است به همین دلیل نیز برنامه‌ریزی‌های بسیاری برای رشد این صنعت صورت گرفته است.

وی با بیان آنکه به‌علت ارزان بودن نیروی کار هم‌اکنون در صنعت خودروسازی بنگلادش کشورهای ژاپن، کره‌جنوبی و هند فعال هستند، یادآور شد: خودروسازی دولتی بنگلادش نیز با مشارکت میتسوبیشی ژاپن تولید برخی از خودروهای ژاپنی را در بنگلادش آغاز کرده است.

وی با اشاره به بحران اقتصادی جهانی، افزود: اقتصاد بنگلادش از این بحران مصون ماند به طوری که امسال رشد اقتصادی بنگلادش به شش درصد رسید و تلاش می‌کنیم سال آینده آن را به بیش از هفت درصد افزایش دهیم.