گروه خودرو- در حالی که کارشناسان و مسوولان سازمان خصوصی سازی معتقدند باقیمانده سهام دولت در صنعت خودرو باید طبق قانون تا پایان سال واگذار شود‌، شنیده می‌شود که در شرایط فعلی تمایلی به این واگذاری در سازمان گسترش وجود ندارد. به گفته یک منبع آگاه‌، رییس جدید سازمان گسترش و نوسازی که تنها دو هفته از آغاز ریاست وی بر بزرگترین بنگاه اقتصادی کشور و مالک دو خودروساز بزرگ ایران‌ می‌گذرد‌، به رغم تاکید سازمان خصوصی‌سازی مبنی بر واگذاری سهام ایران خودرو و سایپا، عنوان کرده که واگذاری این دو شرکت قابل بررسی است.

طبق شنیده‌ها‌، وی، افت شدید درآمدهای ایدرو را در صورت واگذاری دو سهام خودروساز بزرگ ایران‌، دلیل عدم تمایل خود به انجام این واگذاری عنوان کرده است.

ظاهرا رییس جدید ایدرو معتقد است با خروج ایران خودرو و سایپا از قلمرو این سازمان‌، دیگر درآمدی برای بزرگترین بنگاه اقتصادی ایران باقی نمی‌ماند. نگاهی به منابع درآمدی ایدرو از این نکته حکایت می‌کند که این سازمان در بیشتر عمر ۴۴ ساله خود‌، صنعت خودرو را به عنوان منبع درآمدهایش دیده و حتی ایدرو در دوران مدیریت رضا ویسه‌، با استفاده از پول این صنعت‌، در صنایع «های تک» و همچنین میدان‌های نفت و گاز پارس جنوبی سرمایه گذاری‌هایی را انجام داد‌، سرمایه گذاری‌هایی که به گفته کارشناسان‌، تا به امروز تقریبا هیچکدام‌، آن طور که باید و شاید‌، جواب نداده و منبع درآمد جدیدی را نصیب ایدرو نکرده است. عدم تمایل هدایت به واگذاری سهام خودروسازان در حالی است که فروش سالانه ایران خودرو و سایپا در حال حاضر به رقمی‌حدود ۱۷ هزار میلیارد تومان می‌رسد و کارشناسان‌، خودروسازی را صنعتی پیشتاز در کشور و به نوعی لکوموتیو سایر صنایع می‌دانند و حال با این شرایط باید تا حدی به رییس جدید ایدرو حق داد که نگران سرنوشت سازمان تحت مدیریت خود پس از وداع با صنعت خودرو بوده و با واگذاری سهام آن به بخش خصوصی‌، حداقل به این زودی‌ها مخالف باشد. به هر حال ۱۷ هزار میلیارد فروش سالانه ایران خودرو و سایپا و بازار انحصاری و نام پرطمطراقی که صنعت خودرو در کشور دارد‌، موضوعی نیست که ایدرو به عنوان مالک حدود ۴۰ درصد از سهام خودروسازان‌، به این راحتی‌ها چشم از آن بپوشد و در واقع ایدرو را بدون صنعت خودرو‌، اصلا لطفی نیست!