ایسنا - در حالی که بر اساس استراتژی تدوین شده از سوی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، کسب سهم تعدادی حداقل ۵/۳درصدی از کل تولید جهانی خودرو تا سال ۱۴۰۴ به عنوان یکی از اهداف صنعت خودروسازی کشور تعیین شده است، آمار نشان می‌دهد که در سال گذشته میلادی سهم ایران از کل تولید جهانی خودرو به کمتر از ۵/۱درصد رسیده است. بر این اساس در سال گذشته میلادی در مجموع ۷۰میلیون و ۵۲۶هزار و ۵۳۱ دستگاه انواع خودرو سواری و تجاری در سطح جهان تولید شد که در این بین ایران با تولید یک‌میلیون و ۵۱هزار و ۴۳۰ دستگاه انواع خودرو سهمی معادل ۴۹/۱درصد از کل تولید جهانی را به خود اختصاص داد.

سهم ایران از کل تولید جهانی خودرو در سال ۲۰۰۷ میلادی نیز به حدود ۳۶/۱درصد رسیده بود، در حالی که این سهم در سال‌های ۲۰۰۶ و ۲۰۰۵ میلادی به ترتیب ۱.۳۰ و ۱.۲۳ درصد بوده است. همچنین در سال ۲۰۰۴ میلادی سهم ایران از کل تولید جهانی خودرو برای نخستین بار نسبت به سال های پیش از آن از مرز یک‌درصد فراتر رفته و به حدود ۲۲/۱درصد رسید.

همچنین آمار منتشر شده از سوی انجمن جهانی خودروسازان نشان می‌دهد که سهم ایران از کل تولید جهانی خودرو از سال‌ ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۳ میلادی به ترتیب ۴۷/۰، ۵۷/۰، ۷۶/۰ و ۹۶/۰درصد بوده که این ارقام روند صعودی کسب سهم از کل تولید جهانی خودرو را توسط کشورمان نشان می‌دهد.

در همین حال ترکیه به عنوان بزرگترین خودروساز خاورمیانه در سال ۲۰۰۸ میلادی با تولید یک‌میلیون و ۱۴۷هزار و ۱۱۰ دستگاه انواع خودرو سواری و تجاری سهمی معادل ۶۲/۱درصد را از کل تولید جهانی خودرو را در سال گذشته به خود اختصاص داد. ترکیه نیز مانند ایران از سال ۲۰۰۴ میلادی به بعد موفق شد سهم خود را از کل تولید جهانی خودرو به بیش از یک‌درصد برساند. صنعت خودروسازی ایران و ترکیه هم‌اکنون رقابت سختی با یکدیگر و بر سر مقام اول تولید در منطقه خاورمیانه دارند. بر این اساس ترکیه سال گذشته میلادی با تولید یک‌میلیون و ۱۴۷هزار و ۱۱۰ دستگاه خودرو ضمن دستیابی به رشد ۳/۴درصدی توانست عنوان بزرگ‌ترین خودروساز خاورمیانه و پانزدهمین خودروساز بزرگ جهان را از آن خود کند.

ترکیه همچنین در سال گذشته میلادی به عنوان ششمین خودروساز بزرگ اروپا معرفی شد. این در حالی است که انجمن جهانی خودروسازان، ایران را به عنوان شانزدهمین خودروساز بزرگ جهان در سال ۲۰۰۸ میلادی معرفی کرد. بر اساس آمار منتشر شده، کشورمان با تولید یک‌میلیون و ۵۱هزار و ۴۳۰ دستگاه خودرو در سال گذشته میلادی موفق به کسب

رتبه ۱۶ جهان و دوم خاورمیانه از نظر حجم تولید خودرو شد. اما در چنین شرایطی علاوه بر کسب سهم حداقل ۵/۳درصدی از کل تولید جهانی خودرو، کسب سهم ارزشی حداقل ۶/۲درصدی فروش قطعه‌سازان ایران از کل بازار قطعات (خطوط تولید، یدکی و متفرقه) خودروسازان جهانی نیز در استراتژی تدوین شده از سوی ایدرو به عنوان یکی از اهداف صنعت خودروسازی کشور تا سال ۱۴۰۴ مدنظر قرار گرفته است، البته استراتژی صنعت خودروسازی کشور هنوز به تایید وزیر صنایع و معادن نرسیده که همین موضوع باعث ناخرسندی رییس سابق ایدرو نیز شده بود.