موتور دیزل، پایه گازسوز نشود!
گروه خودرو- هتل المپیک پایتخت در حالی دیروز میزبان مراسم رونمایی از موتور دیزلی بود، که چهار سال پیش نیز مراسمی مشابه را تجربه کرد و طی آن موتور پایه گاز سوز (EF۷)این شرکت رونمایی شد، موتوری که در حال حاضر نه تنها به تولید انبوه نرسیده، بلکه بر خلاف پیشبینیها، آن طور که باید و شاید نیز بر سینه خودروهای داخلی ننشست.
ماجرای رونمایی از موتورهای طراحی داخل به چهار سال پیش برمی گردد، به روزهایی که جو تولید خودروهای دوگانه سوز به تازگی شکل گرفته و مسوولان امر، عزم خود را برای تولید انبوه دوگانه سوزها جزم کرده بودند و شرکت تحقیقات موتور ایران خودرو نیز به تبع همین عزم جزم دولت اقدام به طراحی و رونمایی موتوری پایه گازسوز با نام EF۷ کرد. این طراحی و رونمایی در شرایطی صورت گرفت که اسفند سال ۸۵ و طی مراسمی با حضور محمود احمدینژاد رییسجمهور، خط تولید EF۷ نیز افتتاح و ایران خودرو خوابهای زیادی برای آن دید، به نحوی که بنابر گفته محمد زالی مدیرعامل ایپکو، قرار بود سالانه ۵۰۰هزار دستگاه از این موتور به تولید رسیده و محصولات ایران خودرو میزبان آن شوند.
در حال حاضر حدود چهار سال از افتتاح خط تولید EF۷ میگذرد، اما نه از تولید انبوه این موتور خبری به گوش میرسد و نه تعداد قابل توجهی محصول پایه گاز از سوی ایران خودرو روانه بازار شده است، چراکه نه زیرساختهای مربوط به خودروهای دوگانه سوز، از جمله جایگاههای سوخت گاز، به خوبی طی این مدت فراهم شد و نه در کل بازاریابی اصولی و درستی در این زمینه از سوی مسوولان صورت گرفت.
به اعتقاد برخی کارشناسان، افزایش قیمت خودروهای پایه گازسوز در مقایسه با مدل بنزینی آنها و همچنین عدم استقبال مشتریان از خودروهای گازسوز، دلیل اصلی ناکام ماندن موتور EF۷ در عرصه تولید انبوه است.
موتوری که ۷۰میلیارد تومان هزینه اولیه برای آن صرف شده و در حال حاضر ظاهرا روزی ۸۰ دستگاه، یعنی حدود نصف پیشبینیهای قبلی ایران خودرو تولید دارد.
حال در این شرایط و با توجه به تجربه EF۷، ایران خودروییها موتوری دیگر را این بار از نوع دیزل، طراحی و رونمایی کردهاند، موتوری که بنا به گفته مدیرعامل ایپکو، شباهت بسیاری به EF۷ داشته و بعید است تا سال ۹۰ روانه بازار شود.
آن طور که زالی به خبرنگار ما میگوید، در حال حاضر تنها از مدل آزمایشی موتور پایه دیزل، رونمایی شده و اگر مسوولان از این موتور حمایتهای مادی و معنوی لازم را به عمل بیاورند، میتوان طی دو سال آینده، به تولید انبوه و استفاده از این موتور در خودروهای داخلی امیدوار بود.
این گفته زالی در شرایطی است که به اعتقاد کارشناسان، فاصله بین رونمایی یک موتور تا استفاده از آن در خودروها، یک سال است و از سویی دیگر بیم آن میرود که نکند با بازاریابی نادرست و غیرکارشناسانه، این موتور نیز به سرنوشت EF۷ دچار شود.
آن طور که در خبرها آمده، شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، ۲۰۰ میلیارد ریال یارانه برای طراحی و تولید آزمایشی موتور دیزلی، در اختیار ایپکو قرار داده است.
ارسال نظر