خودروهای الکتریکی سرمایهها را جذب میکنند
هر روزه خبری در مورد تولید خودروهای الکتریکی در شرکتهای برتر خودروسازی دنیا میشنویم. تحلیلگران اعلام کردهاند نرخ رشد سرمایهگذاری در تولید خودروهای الکتریکی در دنیا طی دو سال اخیر بیشتر از ۴درصد بوده است و انتظار میرود بعد از اتمام بحران اقتصادی دنیا نرخ رشد سرمایهگذاری در این بخش از مرز ۱۲درصد بگذرد.
مونا مشهدی رجبی
هر روزه خبری در مورد تولید خودروهای الکتریکی در شرکتهای برتر خودروسازی دنیا میشنویم. تحلیلگران اعلام کردهاند نرخ رشد سرمایهگذاری در تولید خودروهای الکتریکی در دنیا طی دو سال اخیر بیشتر از ۴درصد بوده است و انتظار میرود بعد از اتمام بحران اقتصادی دنیا نرخ رشد سرمایهگذاری در این بخش از مرز ۱۲درصد بگذرد. این سرمایهگذاری نشاندهنده اهمیت این تکنولوژی برای نوع بشر و صنعت خودروسازی است. شرکت جنرالموتورز آمریکا نیز یکی از شرکتهایی است که برای عقب نماندن از عرصه تولید خودروهای الکتریکی ضمن تولید
خودروی ولت پروژه دیگری را نیز تعریف کرده است.
شرکت جنرالموتورز که چندی پیش اعلام کرده بود در نظر ندارد علاوه بر ولت خودروی الکتریکی دیگری را تولید کند در روز یازدهم نوامبر سال ۲۰۰۹ میلادی اعلام کرد خودروی کادیلاک الکتریکی نیز تولید خواهد شد. کادیلاک که یکی از پرفروشترین خودروهای جنرالموتورز بود، سالها درآمدزاترین برند GM محسوب میشد و انتظار میرود تولید خودروی الکتریکی برند کادیلاک نیزبتواند رشد زیادی در درآمد آنها ایجاد کند. فریتز هندرسون مدیر عامل جنرالموتورز در مورد این خبر میگوید: صنعت خودروسازی جهان با سرعت بسیار زیادی به سمت الکتریکی شدن حرکت میکند و هر شرکتی که تعلل کند، بازار را به رقبا واگذار خواهد کرد.
وی در مورد نیازمندیهای خودروهای هیبریدی و سرمایهگذاریهای انجام شده در این بخش گفت: جنرالموتورز باتریهای مورد نیاز برای خودروهای الکتریکی را خود تولید میکند.
این باتریها که باتریهای لیتیوم یون هستند با سرمایههایی هنگفت تولید خواهند شد؛ ولی ما سعی میکنیم با استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا این هزینه را تقلیل دهیم و خودروهای الکتریکی را که نسل آینده خودروهای مورد استفاده بشر هستند، با قیمت مناسب به بازار مصرف عرضه نماییم. لازم به ذکر است جنرالموتورز با شرکت الجی برای ساخت باتری مورد نیاز خودروهای ولت و کادیلاک الکتریکی قراردادی امضا کرده است که این قرارداد میتواند هزینه تامین باتری را تقلیل دهد.
طرح تولید خودروهای الکتریکی برای کاهش وابستگی به نفت خارجی و در پاسخ به افزایش قیمت بنزین در سال ۲۰۰۸ میلادی و بعد از شوک قیمت نفت در دنیا و رسیدن قیمت هر بشکه از مرز ۱۴۷ دلار آمریکا در اولویت کاری تمامیشرکتهای خودروسازی جهان قرارگرفت.
این طرح از نظر ایدئولوژیکی طرح بسیار مقبول و پسندیدهای است؛ ولی بسیاری از تحلیلگران بازار خودرو بر این باورند که در فضای کنونی حاکم بر
بازار خودرو سرمایهگذاری در این بخش ضرورتی ندارد. نه تنها شرکت جنرالموتورز بلکه تمامیخودروسازان مطرح دنیا از قبیل تویوتا و هوندا و نیسان و حتی خودروسازان اروپایی نیز تولید خودروهای الکتریکی را در صدر برنامههای خود قرار دادهاند. البته تولید خودروهای کم مصرف و هیبریدی هم در این شرکتها آغاز شده، ولی مطالعه روی خودروی الکتریکی از سالها قبل شروع شده است.
تویوتا موتور که در سال ۲۰۰۹ میلادی برترین خودروساز دنیا شد در گزارش نیمه اول سال مالی ۲۰۱۰-۲۰۰۹خود نوشت: سرمایهای که تاکنون برای مطالعه و تولید خودروی الکتریکی در نظرگرفته شده است ۳میلیارد دلار در هر سال است؛ ولی بدون شک زمانی که این مطالعات به نتیجه مطلوب برسد و خودروهای متنوع الکتریکی تولید شوند باید سرمایهگذاری افزایش یابد تا قدرت رقابت تولیدات ما در بازار حفظ شود.
مدیر عامل جنرالموتورز در مورد اینکه آیا این سرمایهگذاریهای میلیاردی در شرایطی که بسیاری از شرکتها حتی توان تامین هزینههای جاری خود را ندارند، درست است یا خیر میگوید: ما برای نسلهای آینده سرمایهگذاری میکنیم. همان طور که گذشتگان برای ما کار کردند.
خودروهای الکتریکی که با سرمایهگذاریهای کلان تولید میشود توان تامین نیازهای مردم آینده را دارند؛ زیرا هم منابع نفت و گاز کم خواهند شد و هم قیمت آنها نوسان زیادی دارد. بنابراین نسل آینده بشر نباید برای تامین نیاز حرکتی خود وابسته به این ذخایر باشد.
وی برنامهریزی شرکتهای خودروسازی را برای ۱۰۰ سال آینده خواند؛ ولی آیا با صرف این مبالغ کلان جنرالموتورز میتواند تا صد سال آینده در بازار باقی بماند؟ این شرکت در صورتی که نمیتوانست موافقت دولت برای ارائه وام را جلب کند، ورشکسته شده بود و حتی توان تامین هزینه نیروهای شاغل را نداشت.
از طرف دیگر خودروسازان آمریکایی بر این باورند که بازار خودروی این کشور حتی بعد از اتمام بحران نیز کاملا اصلاح نمیشود. آنها معتقدند فروش خودرو در آمریکا در سال ۲۰۰۹ میلادی به به کمترین سطح طی ۲۷ سال اخیر میرسد و همین مساله بسیاری از شرکتها را مجبور به تعدیل نیرو و توقف پروژههای هزینه بر کرده است.
شرکت جنرالموتورز در گزارش اخیر خود نوشته است: «انتظار میرود در سال ۲۰۰۹ میلادی حداکثر ۵/۱۰میلیون دستگاه خودرو در آمریکا به فروش برسد که پایینترین سطح طی ۲۷ سال گذشته خواهد بود. این در حالی است که در برآورد گذشته میزان فروش در سال ۲۰۰۹ میلادی ۱۲میلیون اعلام شده بود.»
پیشبینی میشود مجموع خودروهای فروخته شده در جهان در سال ۲۰۰۹ میلادی برابر با ۵/۵۷میلیون دستگاه باشد؛ در حالی که در سال ۲۰۰۸ میلادی در مجموع ۱/۶۷میلیون دستگاه خودرو در سراسر جهان فروخته شد.
ارسال نظر