تندر-90، یک خودرو با دو کیفیت
حمیدرضا بهداد - در تازه‌ترین رده‌بندی سطح کیفی خودروهای داخلی، پراید 141 به انتهای جدول رفت و بنز E280 نیز به صدرنشینی‌اش ادامه داد.

در این ارزیابی کیفی که مربوط به مهرماه است و نتایج آن روی سایت رسمی ‌سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران قرار گرفته، 25 خودرو، مانند ماه‌های گذشته در ۹ معیار سیستم فنربندی، تعلیق و فرمان، موتور و انتقال قدرت،‌ ترمز، تجهیزات الکتریکی، تزئینات داخلی و خارجی، صداهای غیرعادی، بدنه، نفوذ آب و رنگ تحت ارزیابی قرار گرفته‌اند.
بر این اساس خودروهایی که نمره منفی آنها بین صفر تا ۱۲۰ شده، در گروه خیلی خوب، بین ۱۲۰ تا ۲۰۰ در جمع خوب‌ها و بین ۲۰۰ تا ۲۷۷ در دسته قابل قبول‌ها جای گرفته‌اند.
در این نوع رده‌بندی‌ کیفی سازمان گسترش، البته خودروهایی که نمره منفی آنها بین 270 تا 410 باشد در دسته حداقل قابل قبول‌ها جای می‌گیرند و محصولات با نمره منفی بالاتر از 410 نیز به جمع غیر قابل قبول‌ها رفته و اجازه تولید نخواهند داشت. این در شرایطی است که طی اولین ماه پاییز هیچ خودرویی حائز این شرایط نشده است.
از نکات جالب رده‌بندی سطح کیفی خودروهای تولید داخل در مهر ماه، می‌توان به ورود پژو پارس خراسان به جمع خیلی‌خوب‌ها، بالاتر قرار گرفتن تندر ایران‌خودرو از همتای پارس‌خودرویی‌اش و همچنین خروج پراید نسیم (بی‌کیفیت‌ترین خودرو داخلی در شهریور ماه) اشاره کرد.
البته خودروهای دیگری نظیر نیسان رونیز، هیوندای آوانته، پروتون ویرا و بنز E200 نیز در رده‌بندی کیفی مهر، غیبت دارند، غیبتی که احتمالا با تیراژ تولید اندک آنها در ارتباط است.
عادت بنز به صدرنشینی
بنز E280 در حالی با اختلافی 2/21 امتیازی نسبت به تعقیب کننده همیشگی‌اش یعنی نیسان ماکسیما، در صدر جدول رده‌بندی قرار گرفته که در هیچ یک از 9 معیار ارزیابی، حتی یک نمره منفی نیز کسب نکرده است. این محصول که در ایران‌خودرو به مونتاژ می‌رسد، تیراژ بالایی نداشته و معمولا با افت تولید روبه‌رو می‌شود.
اما پس از محصول آلمانی، نماینده‌ای از جمع چشم‌بادامی‌های مونتاژی صنعت خودرو کشور، در جایگاه دوم جدول نشسته است.
ماکسیما در حالی مانند ماه‌های اخیر، دومین خودرو با کیفیت داخل در اولین ماه پاییز لقب گرفته که 2/21 امتیاز منفی به دست آورده و بالاترین نمره منفی آن نیز به معیار رنگ مربوط می‌شود. این محصول البته در سه معیار دیگر یعنی تجهیزات الکتریکی، تزئینات و بدنه نیز امتیاز منفی به خود می‌بیند. گرند ویتارای ایران‌خودرو خراسان نیز که 24 امتیاز منفی در رده‌بندی کیفی مهر ماه به دست آورده و در جدول، سوم شده، بالاترین نمره منفی خود را در معیار بدنه کسب کرده است. پس از گرند ویتارا، با یک ژاپنی دیگر یعنی مزدا3 در جایگاه چهارم جدول روبه‌رو می‌شویم. این محصول مونتاژی بخش خصوصی (گروه بهمن) طی ارزیابی کیفی مهر ماه، در چهار معیار تزئینات، بدنه، رنگ و صداهای غیرعادی نمره منفی به دست آورده و بالاترین آن با معیار رنگ در ارتباط است.
تندر: خودرویی با دو کیفیت!
رده‌های پنجم تا دهم جدول رده‌بندی سطح کیفی خودروهای داخلی در مهر ماه، در حالی به اشغال فرانسوی‌ها درآمده که مگان با 30 امتیاز منفی، پرچم‌دار آنها به حساب می‌آید.
این مونتاژی پارس‌خودرو تنها در سه معیار بدنه، رنگ و تزئینات نمره منفی کسب کرده و بالاترین آن نیز با تزئینات در ارتباط است.
اما به سراغ تندر-90، سوژه همواره داغ صنعت خودرو کشور برویم. سوژه‌ای که در ارزیابی کیفی نیز داغ و نسبتا حاشیه‌دار به نظر می‌رسد. طی ارزیابی کیفی مهر ماه، تندر ایران‌خودرو در شرایطی با 2/2 اختلاف امتیاز منفی بالاتر از همتای پارس‌خودرویی خود قرار گرفته که هر دو خودروساز تحت نظارت رنو و با کیفیت قطعات یکسان، این محصول را به تولید می‌رسانند.
این موضوع وقتی جالب‌تر می‌شود که بدانیم، معیارهایی نیز که تندر ایران‌خودرو و پارس‌خودرو در آنها نمره منفی به دست آورده‌اند، با یکدیگر متفاوت است. به عنوان مثال تندر ایران‌خودرو در معیار صداهای غیرعادی، امتیاز منفی دارد اما تندر پارس‌خودرو در این بخش نمره منفی به خود نمی‌بیند. نمره منفی معیارهایی نیز که هر دو تندر-۹۰ در آنها امتیاز منفی دارند نیز با یکدیگر متفاوت است.
این دو البته بالاترین نمره منفی خود را به طور مشترک در بخش رنگ کسب کرده‌اند. این خودرو حتی با قیمت متفاوتی در بازار عرضه می‌شود. بین تندر ایران‌خودرو و پارس‌خودرو، یک فرانسوی قدیمی‌ با نام زانتیا قرار گرفته است.
این محصول مونتاژی سایپا در تمامی‌معیارها نمره منفی داشته و بالاترین آن نیز به بدنه مربوط می‌شود. نمره منفی ۶/۳ زانتیا در معیار ترمز، با توجه به اینکه این خودرو جزو خیلی خوب‌های بازار است، کمی‌ قابل تامل به نظر می‌رسد. اما نگاهی هم به اوضاع کیفی پژو۲۰۶ بیندازیم.
در جدول رده‌بندی مهر ماه، پژو 206‌هاچ بک در حالی مکان نهم جدول را در اختیار گرفته که به جز سیستم تعلیق و نفوذ آب، در سایر معیارها امتیاز منفی به خود می‌بیند. مدل صندوق‌دار این محصول نیز که در رده بعدی قرار دارد، تنها در نفوذ آب نمره منفی کسب نکرده است. هر دو محصول، بالاترین امتیاز منفی خود را در بخش بدنه به دست آورده‌اند. اگر از بنز فاکتور بگیریم، پژو206 صندوق‌دار کمترین امتیاز منفی را در بخش رنگ بین خودروهای تحت ارزیابی اولین ماه پاییز، نصیب خود کرده است.
خیلی‌خوب‌های خصوصی
در حالی که خودروسازان بخش خصوصی، آمار مناسبی را در تولید ندارند، سه نماینده آنها با نام هیوندای ورنا، فیات سی‌ینا و فولکس گل در جمع خودروهای خیلی خوب داخلی جای گرفته‌اند.
ورنا که در کرمان موتور و تحت برند هیوندایی به مونتاژ می‌رسد، در پنج معیار نمره منفی به دست آورده و بالاترین آن نیز با بدنه در ارتباط است.
سی‌ینا نیز در حالی با 60 امتیاز منفی، رتبه دوازدهم جدول را در اختیار دارد که تنها در دو معیار تجهیزات الکتریکی و رنگ نمره منفی به خود می‌بیند. نکته جالب در مورد سی‌ینا اینکه، این میهمان ایتالیایی در بخش تجهیزات الکتریکی نمره‌ای بسیار بالا و عجیب کسب کرده و از این حیث در جمع خودروهای تحت ارزیابی مهر ماه، رکورددار است. پس از سی‌ینا، ریو با یک امتیاز اختلاف، سیزدهمین خودرو کیفی تولید داخل در مهر ماه لقب گرفته و در تمام معیارها نیز امتیاز منفی دارد. بالاترین نمره منفی این مونتاژی سایپا با معیار سیستم موتور آن در ارتباط است. بیشترین نمره منفی فولکس گل نیز که پشت سر ریو قرار گرفته، به معیار بدنه آن مربوط می‌شود.
گل که چندی دیگر از خط تولید کرمان موتور حذف خواهد شد، پنج معیار سیستم موتور، تزئینات، تجهیزات الکتریکی، بدنه و رنگ امتیاز منفی به دست آورده است. آخرین رده جدول خودروهای خیلی خوب در مهر ماه نیز در شرایطی به پژو پارس خراسان رسیده که این محصول دقیقا، ۱۲۰ امتیاز منفی به دست آورده و اختلاف کیفی آن با ریو، ۵۶ نمره منفی است.
این محصول در تمام معیارها امتیاز منفی کسب کرده و بالاترین آن نیز به تزئینات داخلی و خارجی مربوط می‌شود.
خودروهای خوب
سمند محصول ملی ایران‌خودرو هر چند طی ارزیابی کیفی اولین ماه پاییز و در مقایسه با شهریور ماه، با کاهش نمره منفی روبه‌رو شده اما طی این ارزیابی نیز در تمام معیارها امتیاز منفی به خود می‌بیند و بالاترین آن با معیار تزئینات در ارتباط است. این محصول البته در بخش سیستم تعلیق نیز نمره منفی بالایی دارد. از سمند که بگذریم به پژو پارس تولید مرکز در رده هفدهم می‌رسیم. این محصول نیز مانند سمند در تمام معیارها نمره منفی دارد و بیشترین آن به تزئینات مربوط می‌شود. اما نگاهی نیز به وضعیت کیفی دیگر محصول ایران‌خودرو یعنی پژو ۴۰۵ بیندازیم. این فرانسوی قدیمی‌در هر دو مدل خراسانی و تهرانی خود طی ارزیابی مهر ماه که به ترتیب هجدهم و نوزدهم شده‌اند، با نمره منفی در ۹ معیار مورد نظر روبه‌رو شده و بیشترین آن را در بدنه به خود می‌بیند. پژو 405 خراسان طی ارزیابی کیفی شهریور ماه، در سه معیار سیستم موتور، ‌ترمز و نفوذ آب نمره منفی نداشت.
اما جایگاه بیستم جدول رده‌بندی سطح کیفی خودروهای داخلی در شرایطی به MVM رسیده که این مونتاژی کوچک و چینی کرمان موتور، به جز سیستم تعلیق، ترمز، تجهیزات الکتریکی و صداهای غیرعادی، در سایر معیارها امتیاز منفی به دست آورده است. بدنه، معیاری است که MVM در آن بیشترین نمره منفی خود را در آن می‌بیند. اما از MVM بگذریم و سراغی هم از خانواده پراید بگیریم. خانواده‌ای که طی ارزیابی کیفی مهر ماه، نسیم خود را دیگر در جمع خودروهای تحت ارزیابی نمی‌بیند. این در شرایطی است که سه عضو دیگر این خانواده، یعنی پراید ۱۳۲، صبا و پراید پارس‌خودرو همچنان در انتهای گروه خوب‌ها قرار دارند. در این بین، ۱۳۲ و صبا طی تیر ماه به جمع خودروهای خوب پیوستند و پراید پارس‌خودرو نیز طی ارزیابی شهریور ماه مجوز ورود به این جمع را گرفته است. نکته مشترک بین ۱۳۲، صبا و پراید پارس‌خودرو، این است که هر سه در تمام معیارها نمره منفی به دست آورده‌اند. بالاترین نمره منفی صبا، ۱۳۲ و پراید پارس‌خودرو به معیار بدنه مربوط می‌شود. پراید پارس‌خودرو در دو معیار بدنه و تجهیزات الکتریکی، رکورددار امتیاز منفی بین خودروهای تحت ارزیابی کیفی مهر ماه به حساب می‌آید و صبا و ۱۳۲ نیز به ترتیب در معیارهای رنگ و صداهای غیرعادی، بالاترین امتیاز منفی را بین ۲۵ خودرو تحت ارزیابی اولین ماه پاییز به خود اختصاص داده‌اند. سایپا ۱۴۱ نیز که پس از یک ماه، دوباره به انتهای جدول بازگشته، در سه معیار ‌ترمز، تزئینات و نفوذ آب رکورددار نمره منفی در جمع کل خودروهای تحت ارزیابی مهر ماه به حساب می‌آید.
پژو روآ هم که یک رده بالاتر از 141 جای گرفته، ضمن کسب نمره منفی در تمام معیارها، حائز بیشترین نمره منفی در دو بخش سیستم تعلیق و موتور بین 25 محصول تحت ارزیابی اولین ماه پاییز شده است.