پس از گذشت سه ماه از ابلاغ اجباری شدن نصب کیسه هوا
اجبار در نصب ترمز ضد قفل ابلاغ شد
مژگان میرزایی - شورای عالی استاندارد در ابتدای سال جاری در حالی طرح اجباری شدن ایربگ(کیسه هوا) و ABS (ترمز ضد قفل) در خودروهای تولیدی را تصویب و آن را به منظور ابلاغ به دفتر ریاست جمهوری ارسال کرد که این دو طرح که به صورت مشترک به دفتر ریاست جمهوری ابلاغ شده بود، به عنوان دو طرح مجزا از سوی این دفتر ابلاغ شد.
به طوریکه در ابتدا طرح اجباری شدن نصب ایربگ (کیسه هوا) ابلاغ و پس از گذشت دو ماه و اندی، در هفته گذشته اجباری شدن ABS نیز به موسسه استاندارد، مجری استانداردهای اجباری ابلاغ شد.
نظامالدین برزگری، رییس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی با اعلام خبر اجباری شدن ترمز ضد قفل اظهار داشت: اجباری شدن نصب ایربگ (کیسه هوا) در مرداد ماه امسال ابلاغ شد و با گذشت دوماه و اندی اجباری شدن ABS نیز از سوی شورای عالی استاندارد ابلاغ شد، که پس از طی کردن سایر مراحل قانونی مانند چاپ سه نوبت آگهی در روزنامهها به خودروسازان ابلاغ خواهد شد.
طرح تجهیز خودروهای داخلی به ترمز ABS و ایربگ از سال ۸۵ توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی مطرح و پیگیریهای لازم نیز از سوی این موسسه برای اجرایی شدن این طرح صورت گرفت؛ اما اجرای طرح مذکور منوط به تشکیل شورای عالی استاندارد بود که این شورا طی سهسال گذشته تشکیل جلسه نداد، اما با تشکیل جلسه نهایی کمیسیون امور زیربنایی صنعت و محیطزیست طرح اجبارسازی در نصب ترمز ABS و ایربگ به تصویب و به دفتر ریاستجمهوری، ابلاغ شد، این در حالی است که دولت در مرحله اول تنها طرح اجباری شدن ایربگ(کیسه هوا) را ابلاغ کرد.
هرچند به گفته مسوولان موسسه استاندارد در ابتدا اجباری شدن ABS به مرحله اجرا گذاشته خواهد شد، اما دفتر ریاستجمهور ابلاغ این مصوبه را با تاخیر سه ماه از ایربگ (کیسه هوا)، ابلاغ کرد که این امر موجب شد تا اجرایی شدن این طرح در سال جاری بعید به نظر برسد.
یکی از کارشناسان خودرو در مورد این تاخیر عنوان میکند که تنها دلیلی که میتوان برای تاخیر در ابلاغ اجباری شدن ترمز ضدقفل از سوی دولت بیان کرد، افزایش هزینهای است که اجرای آنها روی دست خودروسازها خواهد گذاشت.
به طوریکه پیش از این نیز انجمن خودروسازها در بیانیهای مدعی شده بود که اجرای این مصوبه هر ساله هزینهای معادل ۱۳۰۰میلیارد تومان (۳/۱میلیون خودرو ضرب در یک میلیون تومان) به اقتصاد کشور تحمیل خواهد کرد که با توجه به عدم امکان تولید قطعات ترمز ABS و ایربگ (کیسه هوا) در داخل کشور، حداقل در دو سال آینده سالی یکمیلیارد دلار ارز از مملکت خارج خواهد کرد.
این کارشناس همچنین به نقل از این انجمن تاکید کرد که علاوه بر هزینه سالانه یاد شده، سرمایهگذاری خودروسازان برای تغییر خطوط فعلی تولید (اضافه کردن ایستگاههای جدید کاری)، خرید ابزارآلات و تجهیزات جدید برای خطوط تولید و ٢٠٠٠ نمایندگی مجاز خودرو در سراسر کشور رقمیقابل تامل است.
طرح در سالجاری اجرایی نمیشود
از سوی دیگر، رییس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی در خصوص زمان آغاز طرح اجباری شدن ABS و ایربگ (کیسه هوا) میگوید: با اتمام سه مرحله چاپ آگهی در روزنامههای کثیرالانتشار طرح به مرحله اجرا گذاشته خواهد شد.
وی در خصوص زمان اتمام مراحل آگهی اظهار بی اطلاعی کرد و اطلاعات بیشتر در این خصوص را به مرندی مقدم، قائممقام معاونت نظارت بر اجرای استاندارد و سیستمهای کیفی ارجاع داد.
به گفته مرندیمقدم، موسسه استاندارد سعی دارد تا درج آگهی برای ترمز ABS و ایربگ (کیسه هوا) را به صورت همزمان آغاز کند به همین دلیل با وجود ابلاغ اجباری شدن ایربگ (کیسه هوا) در مرداد ماه اقدامیجهت چاپ آگهی اجباری شدن آن نکرده، اما با ابلاغ ABS طی دوهفته آینده چاپ آگهی این دو استاندارد را آغاز خواهیم کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که درج آگهی به چه منظور صورت میگیرد و چرا مصوبه به صورت مستقیم به خودروسازان ابلاغ نمیشود اظهار داشت: بر اساس قانون، استانداردی که اجباری میشود برای اطلاعرسانی به عموم و تولیدکننده طی سه مرحله در روزنامهها به چاپ میرسد که این امر در خصوص تمام کالا اجرایی میشود.
هرچند اجباری شدن نصب ABS و ایربگ (کیسه هوا) با تاخیر صورت گرفت؛ اما سردار رویانیان رییس پیشین پلیس راهنمایی و رانندگی کشور وعده نصب این تجهیزات ایمنی را از ابتدای اردیبهشت ماه داد، اما با اجرایی نشدن این وعده آن
را به ابتدای مهرماه موکول کرد که این وعده نیز به دلیل عدم ابلاغ این طرح از سوی دفتر ریاست جمهوری به مرحله اجرا گذاشته نشد.
قائم مقام معاونت نظارت بر اجرای استاندارد در خصوص زمان اجرای این طرح عنوان کرد: به طور قطع در سال جاری طرح نصب ترمز ضدقفل و کیسههوا آغاز نخواهد شد و در خصوص سال آینده نیز باید برنامهریزی کرد به همین دلیل نمیتوان در این خصوص تاریخ دقیقی ارائه کرد.
وی در ادامه اظهار داشت: تیراژ تولید خودرو در کشور بالا است، به همین دلیل پس از ابلاغ، باید به خودروسازان فرصت داده شود تا در صورتی که بخواهند در داخل قطعه تولید کنند و پس از نصب و انجام مراحل تست نسبت به خرید قطعه سفارشگذاری کنند و در غیر این صورت برای واردات قطعه ثبت سفارش کنند که گذراندن تمام این مراحل زمان بر است، به همین دلیل درخصوص زمان اجرا نمیتوان هماکنون اظهار نظر کرد.
وی در خصوص زمان اجرایی شدن ایربگ (کیسه هوا) نیز اظهار داشت: ترمز ABS به طور حتم سال آینده روی خودروهای داخلی نصب خواهد شد، اما نصب ایربگ (کیسه هوا) مشکلات خاص خود را دارد به همین دلیل ایربگ (کیسه هوا) با کمیتاخیر نسبت به ترمز ضد فقل نصب میشود.
از سوی دیگر چندی پیش نعمت بخش رییس انجمن خودروسازان خبر از تدوین جدول زمانبندی برای نصب ترمز ضد قفل از سوی وزارت صنایع و معادن داد. مرندی مقدم در این خصوص میگوید: جدول زمانبندی وزارت صنایع هنوز به موسسه استاندارد ابلاغ نشده، اما آنچه مسلم است در خصوص استانداردهای اجباری مسوولیت با وزارت صنایع نیست، بلکه مجری این امر موسسه استاندارد است، اما در صورتیکه وزارت صنایع نسبت به تدوین جدول کارشناسی اقدامیصورت داده موسسه استاندارد نیز به طور حتم از جدول مذکور استقبال خواهد کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که تکلیف خودروهایی که قابلیت نصب ترمز ضد قفل و کیسه هوا را ندارند، چیست عنوان کرد: به طور قطع موسسه استاندارد جدولی بر اساس تکنولوژی خودروهای داخلی تهیه خواهد کرد و براساس آن اولویت نصب به خودروهایی داده میشود که قابلیت نصب این سیستم را دارند و پس از آن خودروهایی که تکنولوژی پایینتری دارند در دستور کار قرار خواهند گرفت و به این ترتیب فرصت کافی به خودروسازان برای تجهیز به این سیستم داده خواهد شد.
محسن صالحینیا، مدیرکل دفتر صنایع ماشینسازی و نیرو محرکه وزارت صنایع نیز در خصوص جدول تدوین شده برای چگونگی نصب ایربگ و ABS روی خودروهای داخلی اظهار داشت: جدول رده بندی خودروها بر اساس تکنولوژی خودروهای داخلی طراحی و تدوین شده که بر اساس این جدول در ابتدا نصب این تجهیزات روی خودروهایی که شرایط نصب را دارند آغاز خواهد شد و به این طریق به خودروسازان این فرصت داده میشود تا در خصوص ارتقای تکنولوژی خودروهای قدیمییا خروج این خودروها از خطوط تولید برنامهریزی کنند.
وی در ادامه میگوید: خودروسازان نیز موافق جدول تدوین شده هستند که در صورت تصویب جدول مذکور طرح اجباری شدن ایربگ و ABS بدون مشکل اجرایی خواهد شد.
صالحی نیا در ادامه در خصوص حمایتهای دولتی در این خصوص میگوید: دولت ملزم به اعطای تسهیلات برای نصب تجهیزات ایمنی روی خودروهای داخلی نیست و درخصوص اعطای تسهیلات برای نصب ایربگ و ABS نیز در حال حاضر دولت برنامهای ندارد و علی القاعده خودروسازان باید با برنامهریزی در بازار، بودجه مورد نیاز خود را تامین کنند.
به گفته صالحینیا، نصب این تجهیزات به طور طبیعی افزایش قیمت خودروها را در پی خواهد داشت و به این طریق خودروسازان میتوانند بودجه مورد نیاز خود را تامین کنند.
مدیرکل دفتر صنایع ماشین سازی و نیرو محرکه وزارت صنایع در پاسخ به این پرسش که با نصب کیسه هوا و ترمز ضد قفل قیمت خودروها تا چه میزان افزایش خواهد
یافت نیز عنوان کرد: هزینه نصب این تجهیزات با توجه به مدل خودرو متفاوت است و نمیتوان در این خصوص رقم کلی ذکر کرد، اما به طور قطع با نصب هر دو سیستم افزایش حداقلی ۸۰۰هزار تومانی را در خودروهای داخلی شاهد خواهیم بود.
ارسال نظر