ایسنا - در حالی که مشکلات مربوط به تولید تندر-۹۰ همچنان به قوت خود باقی‌است، تکلیف نهایی این موضوع همچنان نامشخص و پیگیری‌ها در وزارت صنایع و معادن همچنان ادامه دارد. در این بین به نظر می‌رسد که رنوپارس به عنوان تنها تامین‌کننده قطعات این خودرو خارج از گود نشسته و فقط نظاره‌گر ماجرا است.

داستان تولید تندر-۹۰ در دو کارخانه ایران‌خودرو و پارس‌خودرو و مشکلات تیراژ پایین آن تکراری و ملال‌آور شده است. در حالی که مصرف‌کنندگان همچنان باید به دلیل نبود فروش آزاد، این خودرو (به‌ویژه در مدل E۰ و E۱) را با اختلاف قیمت‌های حداقل دو‌میلیون تومانی از بازار تهیه‌ کنند، ظرفیت بدون استفاده مانده خطوط تولید این خودرو در دو شرکت سازنده آن همچنان خاک می‌خورد!

رنوپارس دلیل این مشکل در ایران‌خودرو را همانند گذشته به بدهی‌های این شرکت داخلی مرتبط می‌داند (چیزی حدود ۷۰۰‌میلیارد ریال)، ولی اوضاع در دیگر سازنده این خودرو نیز چندان مساعد نیست؛ به طوری که با وجود بی‌استفاده بودن بخشی از ظرفیت خط تولید به دلیل نبود قطعه هنوز بخشی از تعهدات قبلی به دلیل تیراژ پایین بی‌پاسخ مانده و این در حالی است که طبق اعلام مدیران پارس‌خودرو، این شرکت بدهی خود به رنوپارس را تقریبا تسویه کرده است.

جالب اینجاست که مدیران این دو شرکت اظهار می‌کنند که قیمت قطعات خریداری آن‌ها از رنوپارس بیش از مقدار واقعی آن‌هاست، ولی گویا با توجه به انحصاری که در شبکه تامین قطعات این خودرو وجود دارد، صدای آن‌ها به جایی نمی‌رسد. کار حتی تا جایی پیش رفت که ایران‌خودرو چندی پیش خط تولید این خودرو را متوقف کرد، ولی از چند روز پیش دوباره با هزاران مصلحت‌اندیشی، تولید در تیراژ بسیار پایین از سر گرفته شد. رنوپارس نیز قاطعانه می‌گوید که تا پول ندهید از قطعه خبری نیست! با این شرایط و با توجه به اوضاع مالی نه چندان مناسب ایران‌خودرو هیچ آینده روشنی نسبت به تولید این خودرو قابل تصور نیست. در همین راستا چندی پیش مدیران دو شرکت داخلی سازنده تندر-۹۰ با هم تفاهم کردند که تولید این خودرو به یک کدام از آن‌ها واگذار شود و طرح مشترک خود را به وزارت صنایع و معادن بردند که البته تاکنون وزیر تصمیم جدی برای آن نگرفته و به یکی از معاونانش برای پیگیری این موضوع ماموریت داده است.