شوکدوگانهسوز در بازار خودرو
دنیای اقتصاد - انتشار مرتب اخباری در خصوص سناریوهای بنزینی آینده که «پایان بنزین ارزان» و یا حداقل «کاهش سهمیه سوخت ارزان» فصل مشترک همه آنها است، بازار دوگانهسوزها را داغ کرده است، اگرچه خودروهای کممصرف نیز از این داغی بهره بردهاند. آنطور که نمایشگاهداران خودرو پایتخت میگویند، با توجه به روند صعودی تقاضا برای دوگانهسوزها، احتمال اینکه نرخ این محصولات باز هم رو به بالا باشد، دور از ذهن نیست. با افزایش قیمت طی یکی دو هفته اخیر
بازار دوگانهسوزها لرزید
حمیدرضا بهداد
همزمان با زلزله ۴ ریشتری تهران و طرح اقتصادی دولت، مبنی بر هدفمندکردن یارانهها و بهطور اخص آزادسازی قیمت بنزین، بازار خودروهای دوگانهسوز نیز طی هفته جاری لرزید.
این در حالی است که دوگانه سوزها از چندین هفته پیش و همزمان با مطرح شدن سناریوهای بنزینی ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت مبنی بر کاهش و یا حذف سهمیه سوخت خودروها، با افزایش قیمت روبهرو شده و طی یکی دو هفته گذشته نیز نمودار نرخ آنها در بازار، با توجه به گمانهزنیها در زمینه طرح هدفمند کردن یارانهها و در نهایت تصویب آن، باز هم صعود کرد.
اصلیترین هدف از هدفمندکردن یارانهها، آزادسازی قیمت انرژی است و این بدین معنا است که دیگر خبری از بنزین ارزان طی آیندهای نزدیک نیست و ایرانیها باید یا به بنزین آزاد لیتری چند صد تومان عادت کنند یا با دوگانهسوزها با تمام محدودیتهایشان کنار بیایند.
در این بین به نظر میرسد با توجه به افزایش تقاضا برای خودروهای دوگانهسوز طی مدت اخیر، ایرانیها، گاز ارزان و پردردسر را به بنزین گران ترجیح خواهند داد و بخش اعظمی از مشتریان به سمت خرید این نوع خودروها خواهند رفت.
آنطور که نمایشگاهداران خودرو پایتخت میگویند، طی یکی دو هفته گذشته دوگانهسوزها با افزایش قیمت روبهرو و با توجه به روند صعودی تقاضا طی هفتههای آتی، احتمال اینکه نمودار نرخ این محصولات باز هم رو به گرانی برود، دور از ذهن نیست.
البته در این بین، خودروهای کممصرف نیز مستعد گرانی به حساب آمده و افزایش قیمت آنها نیز بعید نیست، کما اینکه آمار از گرانی اخیر برخی از خودروها مانند پژو ۲۰۶ در بازار حکایت دارد.
به گفته کارشناسان و فعالان بازار هر چند هنوز هم وضعیت زیرساختهای استفاده از خودروهای دوگانهسوز، در شرایط مناسبی نیست، اما قطعا جو روانی آزادسازی نرخ بنزین طی پنج سال آینده، تاثیری غیرقابل انکار بر انگیزه خرید مشتریان ایرانی خواهد گذاشت و در آینده نیز هر چه به سال ۹۳ (سال آزادسازی کامل نرخ سوخت) نزدیک شویم، این انگیزه بیش از پیش ایرانیها را از بنزینیهای پرمصرف دور کرده و به سمت دوگانهسوزها و کممصرفها سوق میدهد.
هر چند که در این زمینه البته، میزان رشد زیرساختهایی از قبیل موتور پایه گازسوز و جایگاههای سوخت گاز (cng) نیز تاثیری بسزا در آینده بازار دوگانهسوزها خواهد داشت.
گرانی دوگانه سوزها تا مرز نیممیلیون
در حال حاضر بیشتر خودروهای بنزینی تولید داخل، همتایی دوگانهسوز نیز دارند که اتفاقا تفاوت قیمتی فاحش میان آنهاست، به نحوی که دوگانهسوزها با بیش از یکمیلیون تومان اختلاف نسبت به مدلهای بنزینی، به فروش میرسند.
آنطور که فعالان بازار میگویند، هم اکنون پژو ۴۰۵دوگانهسوز با توجه به افزایش قیمت ۴۰۰هزار تومانیاش، نرخی برابر با ۱۴میلیون و ۷۰۰هزار تومان دارد و پارس دوگانهسوز نیز با قیمت ۱۸میلیون و ۲۰۰هزار تومان خرید و فروش میشود.
این در شرایطی است مدل های بنزینی ۴۰۵ و پارس به ترتیب با نرخ ۱۳میلیون و ۳۰۰ و ۱۷میلیون و ۲۰۰هزار تومان به فروش میرسند.
این دو خودرو، محصولات کممصرفی به حساب نمیآیند، اما در عین حال هم اکنون از تیراژ و البته فروش بالایی برخوردارند.
از خانواده سمند نیز خبر میرسد که طی یکی دو هفته گذشته، اعضای دوگانهسوز خودرو ملی روندی صعودی در قیمت را به خود گرفته و گران شده اند.
هماکنون سمند معمولی دوگانه سوز قیمتی برابر با ۱۴میلیون و ۵۰۰هزار تومان دارد و LX دوگانه سوز نیز با نرخ ۱۶میلیون و ۱۰۰هزار تومان به فروش میرسد.
این در شرایطی است که سمند معمولی بنزینی، ۱۳میلیون و ۵۰۰هزار تومان قیمت دارد و ظاهرا چندان هم در بازار گیر نمیآید.
همچنین سمند LX نیز که طی هفته جاری ۱۰۰هزار تومان گران شده، در حال حاضر با قیمت ۱۶میلیون و ۱۰۰هزار تومان خرید و فروش میشود.
سورن نیز که مانند ۴۰۵ و پارس، خودرویی کم مصرف محسوب نمی شود، در حال حاضر با نرخ ۱۶میلیون و ۷۰۰هزار تومان به فروش میرسد.
جهش قیمتی پژو ۲۰۶
اما در شرایطی که مدلهای صندوق دار پژو ۲۰۶ طی یکی دو هفتههای گذشته تغییر قیمت خاصی را تجربه نکردند، پژو ۲۰۶ تیپ هاچبک در تیپ ۲ خود، ۲۵۰هزار تومان گران شد و هماکنون نیز نرخی برابر با ۱۴میلیون تومان دارد.
از ۲۰۶، به عنوان خودرویی کم مصرف در بازار ایران یاد میشود و احتمالا گرانی آن طی یکی دو هفته گذشته، بیارتباط با سرنوشت و آینده بنزین نیست.اما نگاهی هم به نرخ مدلهای صندوقدار این محصول بیندازیم.
در حال حاضر پژو ۲۰۶ صندوقدار v۹ با قیمت ۱۹میلیون و ۵۰۰هزار تومان به فروش میرسد و این محصول در مدل v۸ نیز ۱۷میلیون و ۵۰۰هزار تومان قیمت دارد.
V۲۰ نیز با قیمت ۱۳میلیون و ۹۰۰هزار تومان به فروش میرسد.
پراید دوگانه سوز هم گران شد
اما سری هم به پراید دوگانه سوز بزنیم.
این محصول نیز طی یکی دو هفته گذشته، با افزایش قیمت روبهرو و گران شد، به نحوی که هماکنون با نرخ ۸میلیون و ۷۰۰هزار تومان خرید و فروش میشود.
این در شرایطی است که مدل های بنزینی پراید تغییر قیمت خاصی را طی یکی دو هفته اخیر تجربه نکرده اند.
در حال حاضر پراید معمولی بنزینی بهعنوان پرتیراژترین خودرو بازار ایران، نرخی برابر با ۷میلیون و ۷۵۰هزار تومان دارد و مدلهای ۱۳۲ و ۱۴۱ آن نیز ۲۵۰هزار تومان گران تر به فروش می رسند. سایپاییها عنوان کردهاند پراید فعلی فقط تا پایان سال جاری به تولید میرسد و از سال آینده پرایدی جدید روانه بازار خواهد شد. اما دیگر محصول کرهای سایپا یعنی ریو نیز مانند هم وطن خود تغییر قیمت خاصی را در این هفته تجربه نکرد و هماکنون با قیمت ۱۳میلیون و ۷۰۰هزار تومان خرید و فروش میشود. زانتیا نیز در حال حاضر با نرخ ۲۷میلیون و ۵۰۰هزار تومان به فروش میرسد.
تندر پارس خودرو گرانتر از تندر ایران خودرو!
شاید به دلیل اخبار منتشر شده مبنی بر مصرف سوخت کمتر تندر پارس خودرو نسبت به تندر ایران خودرو باشد و شاید هم نه، اما هر چه هست در حال حاضر میان نرخ این دو، تفاوت قیمتی حدودا ۳۰۰هزار تومانی به چشم میآید، به نحوی که تندر E۲ پارس خودرو هماکنون ۱۵میلیون و ۳۰۰هزار تومان قیمت دارد اما همتای ایران خودرویی آن اگر در بازار موجود باشد، با نرخ ۱۵میلیون تومان به فروش میرسد.
این اختلاف قیمت ۳۰۰هزار تومانی البته در بین دو مدل دیگر تندر نیز به چشم میآید.
هم اکنون تندر E۱ پارس خودرو با قیمت ۱۲میلیون و ۵۰۰هزار تومان به فروش میرسد.
تندر-۹۰ مدتهاست که از وضعیت تولید مناسبی برخوردار نبوده و مسائل مربوط به تامین قطعات این خودرو و بدهیهای خودروسازان به رنوپارس (تامینکننده قطعات تندر) به جز مقطع نسبتا کوتاهی در اواخر سال ۸۶، هیچگاه اجازه نداد این محصول رنگ آرامش را به خود ببیند.
این موضوع در نهایت افزایش قیمت افسارگسیخته تندر-۹۰ را طی یکی دو سال گذشته تا به امروز در پی داشته است.
مسوولان امر البته طی هفته گذشته تصمیم گرفتند که تا پایان امسال ۲۰هزار تندر-۹۰ در ایران خودرو و پارس خودرو به تولید رسیده و سال بعد نیز این رقم به ۹۰هزار دستگاه بالغ شود. به گفته مسوولان، این موضوع به همراه افزایش داخلی سازی قطعات، منجر به کاهش قیمت تندر-۹۰ خواهد شد.
گرانی ماکسیما
آن طور که فعالان بازار عنوان میکنند ، ماکسیما محصول مونتاژی پارس خودرو، طی یکی دو هفته گذشته با افزایش قیمت ۳۰۰هزار تومانی روبرو شده است.
این گرانی البته تنها به مدل اتوماتیک این خودرو مربوط و ماکسیمای اتومات هم اکنون با نرخ ۳۹میلیون و ۳۰۰هزار تومان به فروش میرسد.
مدل دندهای آن نیز نرخی برابر با ۳۵میلیون تومان دارد.
مگان دیگر محصول پارس خودرو نیز در مدل دوهزار سی سی اش با نرخ ۳۲میلیون تومان به فروش میرسد و مگان ۱۶۰۰ سی سی هم نرخی برابر با ۲۶میلیون و ۳۰۰هزار تومان دارد.
ارسال نظر