گروه خودرو- بازار خودرو ایران در این هفته نیز آرامش پاییزی خود را حفظ کرد و با وجود کمرنگ‌تر شدن خرید و فروش نسبت به یکی دو هفته ابتدایی فصل زرد، نمودار نرخ خودروها تغییر خاصی را به خود ندید.

به گفته نمایشگاه‌داران خودرو پایتخت هر چند فرا رسیدن پاییز، منجر به کاهش تقاضا در بازار شده، اما قیمت‌ها آن طور که ملموس باشد و چشمگیر، افت نکرده است.

فعالان بازار معتقدند معمولا در فصل زرد، هفته به هفته از تقاضای خرید خودرو کاسته شده و در کل پاییز را باید دوران رکود بازار خودرو ایران لقب داد، این در حالی است که افت‌وخیز قیمت‌ها بستگی مستقیم به تصمیمات خودروسازان در عرضه محصول به بازار دارد، به نحوی که اگر عرضه خودرویی کم شود افزایش قیمت آن دور از ذهن نیست و اگر عکس این موضوع یعنی افزایش یا حداقل ثبات عرضه را شاهد باشیم، باید به کاهش قیمت‌ها امیدوار بود. آن طور که از بازار خودرو خبر می‌رسد، این هفته نمودار قیمت خودروها افت و خیز خاصی را تجربه نکرد و جدول نرخ‌ها در بازار خودرو تقریبا با جدول یکی دو هفته آغازین پاییز مطابقت دارد. در این بین حتی خودروهای دوگانه‌سوز نیز همچنان اختلاف قیمت حدود یک‌میلیون تومانی خود با مدل بنزینی شان را حفظ کرده‌اند.

به نظر می‌رسد سناریو‌هایی که ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت برای آینده بنزین در نظر گرفته، (به خصوص سناریوی چهارم یعنی حذف و کاهش سهمیه بنزین خودروهای پرمصرف) تاثیری به سزا در سرنوشت قیمت محصولاتی نظیر پژو۴۰۵، سورن، پارس و زانتیا به عنوان مشمولان سناریوی چهارم ستاد مدیریت بگذارد، چراکه بنزین فاکتوری بسیار تاثیرگذار در خرید خودرو برای ایرانی‌ها به حساب می‌آید.

پیش‌فروش بی‌تاثیر در قیمت تندر

اما نگاهی به بازار این هفته بیندازیم. هر چند پارس خودرو پیش‌فروش تندر-۹۰ را آغاز و به تبع آن انتظار می‌رفت از حرارت قیمت این محصول کاسته شود، اما به گفته فعالان بازار، قیمت تندر تغییر خاصی را در این هفته تجربه نکرد.

در حال حاضر مدل EO این خودرو با قیمتی برابر ۱۱‌میلیون و ۲۰۰‌هزار تومان خرید و فروش می‌شود و تندر E۱ نیز نرخی برابر با ۱۲‌میلیون و ۷۰۰‌هزار تومان داراست.

E۲ نیز به عنوان فول‌ترین مدل تندر-۹۰ با قیمت ۱۵‌میلیون و ۳۰۰‌هزار تومان به فروش می‌رسد. مسوولان امر طی هفته جاری تصمیم گرفتند که تا پایان امسال ۲۰ هزار تندر-۹۰ در ایران‌خودرو و پارس خودرو به تولید رسیده و سال بعد نیز این رقم به ۹۰‌هزار دستگاه بالغ شود. به گفته مسوولان، این موضوع به همراه افزایش داخلی‌سازی قطعات، منجر به کاهش قیمت تندر-۹۰ خواهد شد.

پژو ۴۰۵ و پارس ارزان می‌شوند؟

از تندر-۹۰ که فاکتور بگیریم، سایر محصولات ایران‌خودرودر بازار طی هفته جاری دچار افت و خیز خاصی نشده و نرخ آنها تقریبا ثابت ماند. در این بین پژو ۴۰۵ به عنوان پرتیراژترین محصول ایران‌خودرو هم‌اکنون قیمتی برابر با ۱۳میلیون و ۳۰۰هزار تومان در مدل بنزین‌‌سوز خود دارد.

۴۰۵ جزو محصولاتی است که به دلیل مصرف سوخت بالای هشت لیتر خود، جزو مشمولان سناریو چهارم ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت به حساب آمده و اگر این سناریو به اجرا دربیاید، احتمال کاهش قیمت این محصول با توجه به افت تقاضای احتمالی آن دور از ذهن نیست. این موضوع البته در مورد پارس و روآ نیز با توجه به مصرف بنزین بالای هشت لیتر آنها صادق است. پارس در حال حاضر قیمتی برابر با ۱۷‌میلیون و ۲۰۰‌هزار تومان در مدل بنزینی خود دارد و پارسELX نیز با نرخ ۲۳ میلیون و ۵۰۰‌هزار تومان به فروش می‌رسد.

اما پژو ۲۰۶ تیپ ۲ نیز نرخی برابر با ۱۳‌میلیون و ۸۰۰هزار تومان دارد و مدل‌های صندوقدار این محصول نیز با قیمت ۱۹‌میلیون و ۵۰۰‌هزار تومان در مدل V۹،و۱۷ میلیون و ۵۰۰‌هزار تومان در مدل V۸ و ۱۳‌میلیون و ۹۰۰‌هزار تومان در مدل V۲۰ خرید و فروش می‌شوند.

روآ بنزین‌سوز هم نرخی برابر با ۸‌میلیون تومان دارد. ایران‌خودرویی‌ها تولید این محصول ضررده را متوقف و روآی سال را جایگزین آن کرده‌اند.

اما سری هم به خانواده سمند بزنیم. طی هفته جاری قیمت هر سه مدل سمند ثابت ماند و تغییر خاصی را تجربه نکرد، به نحوی که در حال حاضر سمند معمولی که در بازار بسیار کمیاب است با نرخ ۱۳‌‌میلیون و ۵۰۰‌هزار تومان به فروش می‌رسد و LX محبوب ترین مدل سمند نیز قیمتی برابر با ۱۵‌‌میلیون تومان دارد. سورن مدل پیشرفته سمند نیز با همان قیمت یکی دو ماه گذشته خود یعنی ۱۶‌میلیون و ۷۰۰‌هزار تومان به فروش می‌رسد. این محصول نیز مصرف بنزینی بالای هشت لیتر دارد.

احتمال ارزانی زانتیا

در بین محصولات سایپا تنها زانتیا مشمول سناریوی چهارم ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت مبنی بر حذف و کاهش سهمیه بنزین خودروهای پر مصرف می‌شود و پراید و ریو به دلیل مصرف زیر هشت لیتر خود مشمول این سناریو نیستند.

در حال حاضر پراید پرتیراژترین خودرو بازار ایران در مدل بنزین‌سوز و معمولی اش نرخی برابر با ۷‌میلیون و ۷۰۰‌هزار تومان دارد و مدل‌های ۱۳۲ و ۱۴۱ آن نیز ۲۵۰‌هزار تومان گران تر به فروش می‌رسند. سایپایی‌ها عنوان کرده‌اند پراید فعلی فقط تا پایان سال جاری به تولید می‌رسد و از سال آینده پرایدی جدید روانه بازار خواهد شد. اما دیگر محصول کره‌ای سایپا یعنی ریو نیز مانند هم وطن خود تغییر قیمت خاصی را در این هفته تجربه نکرد و هم‌اکنون با قیمت ۱۳‌میلیون و ۷۰۰‌هزار تومان خرید و فروش می‌شود

زانتیا نیز در حال حاضر با نرخ ۲۷‌میلیون و ۴۰۰هزار تومان به فروش می‌رسد. این فرانسوی نسبتا قدیمی‌ بنا به گفته سایپایی‌ها تابستان ۸۸ این شرکت را ترک و از سبد محصولات دومین خودروساز بزرگ ایران حذف خواهد شد. آن طور که در جدول ارائه شده سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت آمده، زانتیا در هر دو مدل ۱۶۰۰ و دو هزار سی سی خود مصرف بنزینی بالای هشت لیتر دارد و اگر سناریوی چهارم ستاد مدیریت به اجرا دربیاید، احتمال کاهش تقاضا و در نتیجه افت قیمت این محصول دور از ذهن نیست.

اما نگاهی هم به قیمت مگان بیندازیم. این محصول که در پارس‌خودرو مونتاژ می‌شود در حال حاضر با نرخ ۲۶‌میلیون و ۳۰۰‌هزار تومان در مدل ۱۶۰۰ سی‌سی خود به فروش می‌رسد و مگان دو‌هزار سی‌سی نیز قیمتی برابر با ۳۲‌میلیون تومان را داراست.

مگان جزو محصولات روز و ایمن اروپا به حساب می‌آید و تحت برند رنو در قدیمی‌ترین خودروساز ایران به مونتاژ

می‌‌رسد. مدل ۲۰۰۰ این خودرو به‌رغم حجم موتور بالا، مصرف سوختی زیر هشت لیتر دارد و جزو مشمولان سناریوی چهارم ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت به حساب نمی‌آید.