خودروساز روسی از «رنو» پول میخواهد
اولتیماتوم پوتین به خودروساز فرانسوی
عکس:AFP. اولتیماتوم پوتین به رنوی فرانسه:
رنو به خودروساز روسی پول تزریق کند
مونا مشهدی رجبی
در جریان بحران اقتصادی کشورهای غربی، بسیاری از صنایع نیز آسیب دیدند که یکی از این صنایع، صنعت خودروسازی بود.
در جریان این بحران شماری از خودروسازان بزرگ دنیا از قبیل جنرالموتورز و کرایسلر امریکا مجبور به اعلام ورشکستگی شدند و تعدادی از قطعه سازان نیز از بازار پر تلاطم دنیا کنارهگیری کردند، زیرا زیاندهی فعالیت اقتصادی آنها بیشتر سود انتظاری شان در سالهای آینده بود. در این میان دولتها به کمک خودروسازان آمدند تا مانع از تشدید بحران در بازار خودرو شوند. آنها با تزریقمیلیاردها دلار به اقتصاد و ارائه کمکهای مالی به خودروسازان در کنار اجرای طرح اسقاط خودرو و ارائه مشوقهای مالی به خریداران خودروهای تازه تلاش کردند تا مانع از رکود بازار خودرو شوند. اما با وجود رکود بازار خودرو در کشورهای توسعه یافته و صنعتی بازار خودرو در کشورهای در حال توسعه رو به رشد بود. اگر چه در جریان بحران اقتصادی نرخ رشد بازار کمتر شده بود. همین مساله سبب شد تا شماری از خودروسازان غربی به دنبال کسب سود وارد بازار کشورهای در حال توسعه به خصوص چین و روسیه شوند. یکی از این شرکتها شرکت رنوی فرانسه بود که در سال ۲۰۰۸ میلادی با پرداخت یکمیلیارد دلار و در ازای تصاحب ۲۵درصد از سهام شرکت افتوفاز بزرگترین شرکت خودروسازی روسیه وارد بازار این کشور شد.
این شرکت بزرگترین خودروساز روسیه است که با راندمان بسیار پایین کار میکند. گفته میشود در سال گذشته میلادی به ازای هر یک کارگر ۸ خودرو توسط این شرکت تولید شده است در حالی که راندمان شرکت رنو در همان فضای کاری در روسیه برابر با ۱۸ دستگاه خودرو به ازای هر کارگر است . این شرکت که ۲۵درصد از سهام آن به شرکت خودروسازی رنوی فرانسه تعلق دارد، در سالهای گذشته با زیان اقتصادی همراه بوده است و در سال ۲۰۰۸ میلادی که مشکلات اقتصادی زیادی دامن کشورهای در حال توسعه را گرفت، از دولت خواست تا به آن کمک کند. دولت که یکی از سهامداران عمده این شرکت روسی است به جای تامین مبلغ مورد نیاز افتوفاز از رنوی فرانسه خواست تا مبلغ مورد نیاز را در اختیار افتوفاز بگذارد. به هر حال در سال گذشته میلادی شرکت رنو مجبور به پرداخت این مبلغ شد، ولی به نظر میرسد بازی روسیه در صنعت خودروسازی ادامه دارد. در سال جاری میلادی نیز شرکت افتوفاز از دولت درخواست کمک کرد و دولت نیز همچون سال قبل عمل کرد.
در همین حین ولادیمیر پوتین، نخست وزیر کشور روسیه اعلام کرد در صورتی که رنو در این شرکت روسی سرمایهگذاری نکند سهم خود را در آن از دست میدهد. وی در مصاحبه مطبوعاتی خود در مورد وضعیت افتوفاز بر ضرورت این تزریق توسط شرکت فرانسوی رنو تاکید کرد. این شرکت روسی در ابتدای سال جاری میلادی ۸۰۰میلیون دلار وام بدون بهره از دولت دریافت کرد ولی به دلیل وضعیت نامناسب اقتصادی و کاری نتوانست با کمک این مبلغ شرایط را اصلاح کند. پوتین در جلسهای که با نمایندگان رنو داشت اعلام کرد: دولت روسیه تاکنون ۸۲۹.۹میلیون دلار به این شرکت تزریق کرده است بدون اینکه در مورد کاهش سهم رنو صحبت کند. اگر رنو نتواند یا نخواهد به شرکت افتوفاز پول تزریق کند باید از سهم خود کنارهگیری نماید و آن را واگذار کند.اولتیماتوم پوتین به شرکت رنو با لحن آرام وی در کنفرانس مسکو در تضاد بود. وی در کنفرانس مسکو برای جذب سرمایهگذاران خارجی تلاش میکرد و تا اندازه زیادی موفق بود. سرمایهگذاری رنو در شرکت افتوفاز بزرگترین سرمایهگذاری خارجی در کشور روسیه به استثنای سرمایهگذاریهای انجام شده در حوزه انرژی است. طبق قرار دادی که اوایل سال قبل رنو با افتوفاز امضا کرد، رنو میتوانست مدیران منتخب خودرا برای اداره بخشهای مختلف افتوفاز به کار بگیرد ولی در سال جاری میلادی تمامیمدیران منتخب رنو از کار کنارهگیری کردند و شرکت افتوفاز را ترک کردند. گفته میشود قوانین وضع شده توسط دولت روسیه که یکی از سهامداران بزرگ این شرکت خودروسازی است، باعث این مساله شده است.
به هر حال بهرغم مخالفتهای اولیه رنو با این تزریق اجباری، به نظر میرسد روسها توانستند آنها را راضی به این کار کنند. در مقابل دست اندرکاران رنو از افتوفاز خواستند تا طرح تعدیل نیرو را اجرا کند تا با کاهش هزینهها راندمان تولید را بیشتر کند. بر طبق توافقهای انجام شده شرکت خودروسازی افتوفاز یک چهارم از کارگران خود را اخراج خواهد کرد. قرار است از ابتدای سال ۲۰۱۰ میلادی ۲۷هزار و۶۰۰ نفر از مجموع ۱۰۲هزار کارگر این کارخانه اخرج شوند. البته شمار زیادی از این افراد در آستانه بازنشستگی قرار داشتند.
طبق گزارشهای رسیده در یک سال گذشته فروش این خودروساز در روسیه ۴۰درصد تقلیل یافته که دلیل آن استقبال بیشتر مردم از تولیدات دیگر کشورهای اروپایی است. این شرکت در سال ۲۰۰۸ میلادی ۷۲۸هزار دستگاه خودرو تولید کرد که یک چهارم شمار خودروهای فروخته شده در بازار بود. ولی با توجه به اوضاع بازار خودرو پیشبینی میشود تا انتهای سال جاری تنها ۵۰۰هزار دستگاه خودرو تولید کند.
ارسال نظر