بودجه هزار میلیاردی نوسازی ناوگان حملونقل باری برای خودروسازان
مژگان میرزایی- طرح نوسازی ناوگان باری کشور در حالی از سال ۸۱ استارت خورد که با گذشت نزدیک به هفت سال از اجرای این طرح، تاکنون تنها ۱۰درصد آن به مرحله اجرا در آمده است. عدم تامین بودجه مورد نیاز برای اجرای طرح مذکور از سویی و نبود کامیون مناسب از سوی دیگر بارها اجرای آن را با اخلال مواجه کرده است.
اما در سال جاری علاوه بر تخصیص بودجه هزار میلیاردی برای اجرای طرح، بخش خصوصی نیز وارد عمل شده تا شاید در طرح نوسازی ناوگان باری کشور که باید تا سال ۹۰ به اتمام برسد، پیشرفتی حاصل شود. به گفته رییس طرح خروج خودروهای فرسوده در سال جاری بخش خصوصی نیز در طرح یاد شده مشارکت و مبادرت به خروج ۲۰هزار کامیون فرسوده خواهد کرد. اظهارات نصیری در حالی است که در صورت تحقق این وعده میتوان امیدوار بود که نوسازی خودروهای فرسوده با سن بیش از ۴۰ سال تا پایان سال جاری به اتمام و به این طریق طرح نوسازی کامیونهای با سن ۳۵ سال آغاز شود.
از سوی دیگر علاوه بر اختصاص بودجه هزار میلیاردی دولت سعی دارد تا به منظور تسریع بخشیدن به طرح نوسازی ناوگان باری کشور این بودجه را به طور مستقیم در اختیار خودروسازان قرار دهد؛ بهطوریکه به گفته نصیری مجری طرح خروج خودروهای فرسوده بودجه مذکور به طور مستقیم به خودروسازان پرداخت میشود تا به این طریق مشکل خودروسازان برای تولید خودروهای مورد نیاز و تامین قطعات CKd برطرف شود.
اختصاص بودجه هزار میلیارد تومانی برای شتاب بخشیدن به طرح نوسازی و واگذاری این بودجه به طور مستقیم به خودروسازها در حالی صورت میگیرد که خودروسازان در سال جاری نسبت به سال گذشته افت چشمگیر تولید را تجربه کردهاند و هماکنون بازار با کمبود خودروهای تجاری مواجه است که این امر افزایش قیمت خودروهای تجاری را در بازار در پی داشته است. از سوی دیگر در سال جاری واردات خودرو به صورت CBU نیز به کشور متوقف شده و این بدان معنی است که در صورت بروز مشکل و عدم تامین کامیونهای مورد نیاز از سوی خودروسازان امکان تامین این خودروها از طریق واردات نیز امکانپذیر نمیباشد.
براساس آمارهای موجود در حال حاضر نزدیک به ۳۰هزار کامیون فرسوده با عمر بیش از ۳۵ سال در کشور موجود است که این تعداد کامیون باید تا پایان سال گذشته نوسازی و از اوایل سالجاری از تردد آنها در سطح کشور جلوگیری میشد، اما خروج کامیونهای با عمر بیش از ۳۵ سال با گذشت هفت سال از اجرای طرح محقق نشده، به همین دلیل طرح ممنوعیت تردد این خودروها به مرحله اجرا درنیامد و تردد خودروهای با عمر بیش از ۳۵ سال به داشتن برگه معاینه فنی منوط شد.
از سوی دیگر و بر اساس آمار اعلام شده از سوی سازمان راهداری کشور در حال حاضر ۲۴۶هزار و ۴۴۲ دستگاه ناوگان عمومی باری با عمر متوسط ۹/۱۷ سال در کشور فعالیت دارند که از این تعداد سن بیش از یکصد هزار دستگاه کامیون بالای ۲۵ سال است که پس از نوسازی کامیونهای با عمر بیش از ۳۵ سال نوسازی این خودروها در دستور کار قرار میگیرد.
بخش خصوصی هم آمد
ظاهرا تاخیر در اجرای طرح نوسازی ناوگان باری کشور موجب شده تا در سال جاری بخش خصوصی نیز برای پیشبرد هرچه سریعتر طرح مشارکت کند. نصیری در این خصوص میگوید: در سال جاری بخش خصوصی نیز برای شرکت در طرح اعلام آمادگی کرده که پیشنهاد این بخش از سوی وزارت صنایع و معادن برنامه ریزی در دست بررسی است که این بخش نیز همزمان با آغاز طرح وارد عمل خواهد شد.
رییس طرح نوسازی خودروهای فرسوده در پاسخ به این پرسش که بخش خصوصی بودجه مورد نیاز برای شرکت در طرح را چگونه تامین خواهد کرد، میگوید : بودجه مورد نیاز برای اجرای طرح نیز در اصل، آورده بخش خصوصی میباشد.
وی در ادامه میگوید: تحویل خودرو به صورت لیزینگ با بهره ۱۷درصد موجب شده تا پای این بخش به طرح نوسازی ناوگان برای کشور باز شود. به گفته نصیری ،بخش خصوصی طی سالهای گذشته در بخش مسکن سرمایهگذاری میکرد و از این میان سود بسیاری نیز بهدست میآورد اما رکود به وجود آمده در بخش مسکن موجب شد تا در سال جاری بخش خصوصی تمایل خود را برای شرکت در طرح نوسازی ناوگان باری کشور اعلام کند.
رییس طرح خروجی خودروهای فرسوده در ادامه میگوید: بخش خصوصی خروج ۲۰هزار کامیون فرسوده را متعهد شده است که با حضور این بخش میتوان امیدوار بود که این طرح شتاب گیرد و به این طریق طرح نوسازی ناوگان باری کشور تا سال ۹۰ محقق شود.
بودجه در اختیار خودروسازان قرار میگیرد
از سوی دیگر با توجه به اینکه امسال بودجه مستقیما در اختیار خودروسازها قرار میگیرد شاید بتوان امید به پیشبرد طرح تا آخر سال داشت؛ چرا که در سالهای گذشته بودجه به صورت تسهیلات از سوی بانکها به متقاضیان اعطا میشد، اما مشکلات مالی که خودروسازان با آن روبرو بودند موجب شد تا در سال جاری دولت بودجه را به طور مسقیم در اختیار خودروسازان قرار دهد تا به این طریق مشکل آنها در این زمینه حل شود .
رییس طرح خروج خودروهای فرسوده در این خصوص میگوید: در سال جاری بودجه هزار میلیاردی به طور مستقیم به خودروسازان پرداخت خواهد شد که این امر در راستای برطرف شدن مشکلات خودروسازان برای تامین قطعات مورد نیاز صورت گرفته است.
وی در ادامه میگوید: دولت بودجه را در اختیار خودروسازان قرار میدهد و به این طریق خودروسازان ملزم میشوند تا خودروهای مورد نیاز را به موقع تامین کنند و به این طریق دیگر بهانهای برای عدم تامین خودرو از سوی خودروسازان پذیرفته نخواهد شد.
نصیری در پاسخ به این پرسش که آیا کاهش ۴۰ درصدی تولید خودروسازان خللی در اجرای طرح به وجود نخواهد آورد، اظهار داشت: خودروسازان توان تامین خودروهای مورد نیاز را دارند زیرا در سال جاری نوسازی در حدود پنج هزار دستگاه کامیون فرسوده پیشبینی شده که تامین این تعداد خودرو از عهده خودروسازان خارج نیست.
وی در پاسخ به این پرسش که طرح نوسازی ناوگان باری کشور از چه زمانی در سال جاری آغاز خواهد شد، اظهار داشت: طرح در مراحل پایانی قرار دارد و احتمالا از ابتدای مهر ماه اجرا خواهد شد.
ارسال نظر