اولویت تسهیلات بانک‌ها خودروهای فرسوده است

مژگان میرزایی

اولین نشست مطبوعاتی سردار رویانیان رییس ستاد مدیریت حمل‌ونقل و مصرف سوخت پس از جدایی از پلیس راهور ناجا روز گذشته در حالی برگزار شد که وی در این نشست خبر جدیدی از ارتقای ایمنی خودروهای داخلی داد. به گفته رییس ستاد مدیریت حمل‌ونقل و مصرف سوخت، براساس مصوبات مهرماه سال گذشته وزیران عضو کارگروه این ستاد، وزارت صنایع و معادن موظف شده تا در سال‌جاری کارگروهی را برای ارتقای ایمنی خودروهای داخلی با حضور وزارت صنایع، موسسه استاندارد و پلیس تشکیل دهد و به این طریق استاندارد خودروهای داخلی را به سطح استانداردهای اروپایی نزدیک کند، علاوه‌بر این مصوبه وزارت صنایع ملزم شده تا با بررسی و تحلیل خودروهای تصادفی عیوب این خودروها را برطرف کرده و به این طریق بتواند ایمنی خودروهای داخلی را افزایش دهد.

ارتقای ایمنی خودروهای داخلی طی سال‌های گذشته محل اختلاف میان وزارت صنایع، موسسه استاندارد و پلیس بوده به طوری که بارها وزارت صنایع و موسسه استاندارد، پلیس را به دخالت در امور مربوط به صنعت خودرو متهم کردند، اختلاف به وجود آمده میان آنها موجب شد تا کارگروه ستاد مدیریت حمل‌ونقل، شهریورماه امسال مصوبه‌ای را ابلاغ کند که بر اساس آن مقرر شده تا وزارت صنایع، موسسه استاندارد و پلیس در کنار یکدیگر اقدام به افزایش ضریب ایمنی خودروهای داخلی کنند.

سردار رویانیان در توضیح این مصوبه می‌گوید: بر اساس این مصوبه وزارت صنایع مکلف به افزایش ایمنی خودروها بر اساس استانداردهای موجود و ارتقای استانداردها در سطح کشورهای اروپایی شده است.

وی در ادامه عنوان کرد: این وزارتخانه همچنین مکلف شده کمیسیون و کمیته تخصصی ناوگان حمل‌ونقل را در وزارت صنایع تشکیل دهد که این کمیسیون با مشارکت پلیس اشکالات خودروهای تولیدی را مشخص و بر اساس تحلیل تصادفات، ضعف و نقایص خودروها را برطرف ‌کند. به گفته رییس ستاد مدیریت حمل‌ونقل و مصرف سوخت، بر اساس این مصوبه وزارت صنایع ملزم شده تا با همکاری پلیس کمیته ناوگان را راه اندازی و به این طریق و با آنالیز تصادفات عیوب خودروهای داخلی را استخراج کرده و اقدام به برطرف کردن این عیوب نماید.

به گفته رویانیان، پیش از تصویب این مصوبه وزارت صنایع و موسسه استاندارد اظهارات پلیس را برای ارتقای ایمنی، دخالت در حوزه کاری خود دانسته و معتقد بودند که پلیس حق اظهار نظر در این زمینه را ندارد اما با ابلاغ این مصوبه موسسه استاندارد، وزارت صنایع و پلیس برای ارتقای ایمنی خودروها در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند.

به گفته رویانیان علاوه‌بر ارتقای ایمنی خودروها ساماندهی و مدیریت یکپارچه امداد خودرو‌، نیز تصویب و ابلاغ شده که بر این اساس امداد خودروها در کشور تحت یک مدیریت واحد و تشکیلات یکسان ساماندهی می‌شوند.

وی در ادامه می‌گوید: این طرح در برنامه پنجم توسعه پیش‌بینی شده، اما در سال‌جاری و به صورت آزمایشی آغاز خواهد شد.

مدیریت واحد حمل‌ونقل در برنامه پنجم

سردار رویانیان در ادامه نشست خبری خود با خبرنگاران از تصویب قانون توسعه حمل‌ونقل عمومی در برنامه پنجم توسعه خبر داد و افزود: قانون توسعه حمل‌ونقل عمومی که در برنامه چهارم توسعه به تصویب رسید تا پایان برنامه پنجم توسعه نیز در کمیسیون تلفیق دولت به تصویب رسیده است و به این طریق در برنامه پنجم نیز این قانون اجرایی خواهد شد.

سردار رویانیان در ادامه گفت: علاوه بر قانون توسعه حمل و نقل و برای نخستین بار در کشور موضوع مدیریت واحد و یکپارچه کلان و ملی در حوزه حمل‌ونقل به تصویب رسید که این مدیریت ناظر بر سیاست‌گذاری‌ها، ارائه راهبردها و برنامه‌های کلان اساسی اجرایی و تامین اختیارات و نظارت بر عملکرد بودجه‌ای است. رییس ستاد حمل‌ونقل و مدیریت مصرف سوخت کشور با تاکید بر اینکه ۳۵ دستگاه در حوزه حمل‌ونقل فعال هستند، افزود: با تصویب مدیریت واحد یکپارچه کلان و ملی در حوزه حمل‌ونقل در مجلس، دولت ساز و کارهای مدیریت واحد را تدوین و ابلاغ خواهد کرد.

جایگزینی تنها ۱۴۸ خودرو

از سوی دیگر و براساس مرحله جدید طرح خروج خودروهای فرسوده که از اواخر مردادماه آغاز شد مقرر گردید تا در سال‌جاری ۶۰۰‌هزار خودرو فرسوده به صورت جایگزین و خرید نقدی از رده خارج شوند که چگونگی اختصاص وام اجرای این طرح را با مشکلاتی همراه کرد.

سردار رویانیان در خصوص طرح خروج خودروهای فرسوده در سال ۸۸ نیز اظهار داشت: هم‌اکنون مرحله جدید طرح خروج خودروهای فرسوده برای خودروهای مدل ۵۲ به پایین استارت خورده و بر اساس برنامه تا پایان شهریور ماه باید خودروهای مدل ۵۲ به پایین از رده خارج شوند که پس از آن مرحله دوم طرح آغاز خواهد شد.

اظهارات رییس ستاد مدیریت حمل‌ونقل و مصرف سوخت برای خروج خودروهای مدل ۵۲ به پایین در حالی است که براساس آمار این ستاد، در حال حاضر نزدیک به ۲۰‌هزار خودرو با مدل ۵۲ به پایین در کشور در حال تردد هستند که جایگزینی این تعداد خودرو در مدت زمان کمتر از یک ماه بعید به نظر می‌رسد از سوی دیگر و براساس آمار ستاد مدیریت حمل‌ونقل و مصرف سوخت از زمان آغاز مرحله جدید طرح خروج خودروهای فرسوده (اواخر مردادماه) تاکنون تنها ۱۴۸ خودرو مدل ۵۲ به پایین جایگزین و در مجموع هزار و ۳۸۳ دستگاه خودرو نیز به صورت خرید نقدی از رده خارج شده‌اند که با این شرایط خروج نزدیک به ۲۰ هزار خودرو مدل ۵۲ به پایین طی دو هفته آینده غیر‌ممکن خواهد بود.

رییس ستاد مدیریت حمل‌ونقل و مصرف سوخت همچنین گفت: همه ساله در پنج ماه ابتدایی سال هماهنگی‌های اداری برای اجرای طرح صورت می‌گیرد و در نیمه دوم سال طرح به مرحله اجرایی در می‌آید که این مراحل در سال‌جاری نیز رعایت شده و هم‌اکنون برای خودروهای مدل ۵۲ به پایین آغاز شده است.

وی در ادامه عنوان کرد: در سال‌جاری مشکل اصلی برای اجرای طرح مربوط به چگونگی تامین بودجه بوده است که این مشکل نیز هم‌اکنون برطرف شده و بر اساس قوانین مصوب، بودجه مورد نیاز از سوی خودروسازان، بانک و گمرک تامین خواهد شد.

واگذاری تامین بودجه به خودروسازان در حالی است که هم‌اکنون آنها با مشکل مالی مواجه هستند و تامین این بودجه مشکل به نظر می‌رسد، به طوری که هم‌اکنون خودروسازان اعلام کرده‌اند که برای اجرای طرح به جای اعطای وام، خودرو را به صورت اقساط کوتاه‌مدت تحویل متقاضیان می‌دهند که این امر بالطبع موجب کاهش استقبال مالکان خودروهای فرسوده از طرح خواهد شد و با این شرایط خروج خودروهای فرسوده بر اساس زمانبندی اعلام شده امکان‌پذیر نخواهد بود. رویانیان در این خصوص می‌گوید: خودروسازها مکلف هستند که به ازای ۳۰‌درصد از تولیدات خود، خودروی فرسوده از رده خارج کنند که با این شرایط خودروسازان در سال‌جاری ملزم به خروج ۳۰۰‌هزار خودرو فرسوده خواهند شد با این حال تاکنون آنها خروج ۱۰۰‌هزار دستگاه خودروی فرسوده در سال‌جاری را متقبل شده‌اند که این تعداد مورد اختلاف میان ستاد و خودروسازان است.

وی در ادامه می‌گوید:خروج ۱۰۰ هزار دستگاه به صورت آزمایشی صورت می‌گیرد و پس از آن خودروسازان ملزم هستند که براساس مصوبه ۳۰‌درصد از تولیدات خودرو را به طرح از رده خارج کردن خودروهای فرسوده اختصاص دهند. وی در ادامه اظهار داشت: علاوه بر خودروسازان، بانک‌ها نیز ملزم شدند که وام خرید خودرو را به اجرای این طرح اختصاص بدهند تا به این طریق منابع مالی طرح خروج خودروهای فرسوده تامین شود که در نشستی که با مسوولان بانک برگزار شد مقرر گردید که این منابع تامین شود. وی در پاسخ به این پرسش که بهمنی، رییس بانک مرکزی اعلام کرده که طرح اعطای وام خودرو متوقف نشده است نیز عنوان کرد: در نشستی که با مسوولان بانک‌ها برگزار شد آنها اعلام کردند که تعهداتی برای اعطای وام برای خرید خودرو دارند که به همین منظور نیز مقرر گردید که بخش قابل‌توجهی از این بودجه به طرح خروج خودروهای فرسوده اختصاص یابد.