گروه خودرو- خبرگزاری موج روز گذشته خبری مبنی‌بر مذاکره شرکت رنو فرانسه با خودروسازان بخش خصوصی فعال در ایران برای واردات محصولاتش، روی خروجی خود فرستاد.

این خبر در حالی منتشر شد که وضعیت رنو را در عرضه محصولاتش به بازار ایران باید متفاوت با سایر خودروسازانی که خیابان‌ها و جاده‌های کشور به اشغال برندهای آنها درآمده، دانست و این تفاوت قطعا کار این شرکت معتبر فرانسوی را برای حضور هرچه بیشتر در بازار خودرو کشور سخت‌تر می‌کند.

در حال حاضر ایران خودرو علاوه‌بر اینکه برخی برندهای قدیمی پژو را به تولید می‌رساند، شرکتی را نیز با نام سیتکو برای واردات محصولات پژو به صورت CBU در قلب خود تشکیل داده است.

مثلا پارس خودرو نیز جدای از مونتاژ محصولات نیسان، برخی برندهای این شرکت را نیز مانند مورانو وارد می‌کند، بنابراین امثال پژو و نیسان برای واردات محصولات خود با مانع روبه‌رو نبوده و چون نمایندگی واردات آنها در خود شرکت‌های خودروساز تشکیل شده است، همواره صدور محصولاتشان به صورت CBU به آسانی صورت می‌گیرد.

این در حالی است که رنو به عنوان اولین و تنها شرکت خارجی که پس از انقلاب در صنعت خودرو ایران سرمایه گذاری کرده، کاری سخت را در موضوع واردات محصولات خود از طریق نمایندگی‌های بخش خصوصی در پیش دارد، چراکه در حال حاضر تندر-۹۰ به عنوان برند این شرکت در ایران خودرو و پارس خودرو به تولید می‌رسد و به گفته دبیر انجمن خودروسازان، وزارت صنایع قطعا به خاطر حمایت از این دو خودروساز دولتی، با واردات محصولات رنو از طریق نمایندگی‌های بخش خصوصی مخالفت خواهد کرد.

از سوی دیگر وزارت بازرگانی نیز طرحی را مبنی‌بر محدود شدن نسبی واردات خودرو به خودروسازان در دست اجرا دارد و در صورت نهایی شدن آن، رنو اگر قصد صدور گسترده محصولات خود را به بازار ایران داشته باشد، در این زمینه تنها با دو گزینه، یعنی ایران خودرو و پارس خودرو به عنوان تولید‌کنندگان برندهای خود (تندر-۹۰ و مگان) روبه‌رو است.