خبرگزاری فارس- عضو اتحادیه صنایع بازیافت ایران گفت: قرار بود سالانه بین ۲۰ تا ۲۵‌درصد کل خودروهای فرسوده کشور توسط بخش خصوصی بازیافت شود که تاکنون این موضوع محقق نشده است.

احمد صرامی در مورد دلیل عدم استفاده مناسب از توان بازیافت خودرو توسط بخش خصوصی اظهار داشت: تراکم سرمایه‌ای که در ایران وجود دارد در اختیار اشخاص حقیقی، حقوقی و بخش‌های خصوصی و دولتی است و وقتی این سرمایه‌ها به سمت یک صنعت سوق پیدا می‌کند، گاهی برخی رانت‌های اطلاعاتی یا رانت‌های سرمایه‌گذاری در اختیار برخی افراد خاص قرار می‌گیرد و باعث می‌شود دیگران کنار زده شوند.

وی اظهار داشت: بحث خروج خودروهای فرسوده هنوز به اهداف تعیین شده، دست نیافته است و دلیل اصلی آن تعدد مراکز تصمیم‌گیری و مشخص نشدن سازوکارهای واقعی این کار است.

وی افزود: ما در اتحادیه سعی کردیم ارتباطی را در زمینه بازیافت خودروهای فرسوده بین دولت و بخش خصوصی ایجاد کنیم و در این راستا بخش خصوصی نیز حداکثر سرمایه خود را به کار گرفته است، ولی متاسفانه عملکرد ارگان‌ها و سازمان‌های دولتی منجر به بی‌عدالتی در سهمیه‌بندی خودروهای فرسوده شد که این موضوع دلسردی و یاس سرمایه‌گذاران خصوصی را به همراه دارد.

وی تداخل تصمیم‌گیری در مراکز بازیافت خودرو را عاملی برای عدم تخصیص مناسب سهمیه به بخش خصوصی عنوان کرد و گفت: با توجه به حجم تولید خودرو و برنامه‌ خروج خودروهای فرسوده نمی‌توان در بلند مدت با شرایط فعلی بین ورودی و خروجی خودروها تعادل ایجاد کرد و در این راستا نیازمند اجرای طرح‌های توسعه‌ای برای بازیافت خودروهای فرسوده هستیم.