ایلنا - با تغییراتی که طی ۱۲ سال گذشته پس از تولید پراید بر روی آن صورت گرفته، این خودرو از نظر ما تمام الزامات و استانداردهای لازم را دارد.

افشین روغنی، قائم مقام مدیر عامل سایپا گفت: اینکه بیشترین آمار تصادفات جاده‌ای را به پراید نسبت دهیم، درست نیست.

وی درباره اظهارات مختلف درباره غیرایمن بودن پراید افزود: هر تحلیلی درباره پرخطر یا کم خطر بودن خودرویی را باید متناسب با تعداد فراوانی آن خودرو در نظر گرفت و آمار ارائه کرد.

وی ادامه داد: درحال حاضر بیش از ۳میلیون خودرو پراید در کشور تردد می‌کنند که این تعداد ۲۵‌درصد کل خودروهای کشور را شامل می‌شود، بنابراین در آمارگیری به خاطر درصد فراوانی این خودرو به نسبت سایر خودروها میزان سوانح این خودرو بیش از سایر خودروهاست. قائم مقام سایپا با گلایه از آماری که توسط رییس پلیس راه کشور درباره ایمنی پراید ارائه شده است، اظهار داشت: ارائه این‌گونه آمار نیاز به بررسی بیشتر دارد. سال گذشته پیشنهاد کرده بودیم تا با ایجاد مرکز مشترک بین ناجا و خودروسازها آمار دقیق تصادفات و نوع خودرو و حتی عامل تصادف مشخص و تجزیه و تحلیل شود. روغنی ادامه داد: اگر این آمار به صورت دقیق جمع و بررسی شود در صورت تائید کارشناسان قابل استناد است. قائم مقام سایپا درباره آماری که توسط پلیس راه ارائه شده و ۱۷‌درصد فوتی‌ها، ۳۵‌درصد واژگونی‌ها و .. را مربوط به پراید دانسته است، خاطر نشان کرد: این آمار صحیح نیست و باید درصد دقیق سهم پراید و سایر خودروها مشخص شود تا درصد دقیق سوانح مربوط به هر کدام از خودروها مشخص و سندیت پیدا کند. وی همچنین درباره تغییرات انجام شده برای افزایش ایمنی پراید طی سال‌های گذشته گفت: طی ۱۲‌سال گذشته از تولید پراید الزامات و استانداردهای لازم برای این خودرو لحاظ شده است و همواره تغییرات مدنظر را با ایجاد آپشن‌های جدید اعمال کرده‌ایم تا همانند نظر مشتریان خودروی مورد نظرشان را ارائه دهیم. به این جهت از نظر ما پراید تمام الزامات و استانداردهای لازم را دارد. اظهارات روغنی در حالی است که رییس مرکز فرماندهی و کنترل ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی چندی پیش پراید‌، وانت نیسان، تریلی هوو و کامیون بنز را پرخطرترین خودروهای کشور هستند.