مونا مشهدی رجبی

بعد از ورشکستگی جنرال موتورز و خروج آن از اقتصاد و صنعت آمریکا شمار زیادی از واحدهای تولیدی و صنعتی این شرکت در سراسر آمریکا تعطیل شدند و بیشتر از ۸۰۰ واحد فروش جنرال موتورز در آمریکا و اروپا به کار خود خاتمه دادند.

جنرال موتورز که سال‌ها با شرکت تویوتا خط تولید مشترکی در ایالت کالیفرنیا داشت اعلام کرد، این خط تولید مشترک را تعطیل می‌کند و ادامه همکاری با تویوتا را متوقف می‌کند. در مقابل تویوتا که پس از بیست و شش سال همکاری مشترک در صدد توسعه این خط تولید بود بعد از اعلام انصراف جنرال موتورز تصمیم به همکاری با شرکت استین مارتین گرفت.

این کارخانه مشترک جنرال موتورز و تویوتا در کالیفرنیا برای ۵۵۰۰ نفر فرصت شغلی ایجاد کرده است و تعطیل شدن آن می‌تواند سبب بیشتر شدن نرخ بیکاری و ایجاد مشکلات، در اقتصاد آمریکا شود. شرکت خودروسازی تویوتا بعد از این انصراف گفت: «فضای اقتصادی و تجاری تویوتا موتور بسیار سخت است و فسخ شدن قرار داد مشارکت این دو شرکت نیز کار را مشکل تر می‌کند، اما ما نمی‌توانیم حضور در بازار آمریکا را کمرنگ کنیم، زیرا بیشتر از ۴۰درصد از فروش و درآمد ما تنها از این کشور است.» این قرارداد مشارکت در سال ۱۹۸۴میلادی تحت عنوان تولیدکنندگان یونایتد موتور جدید راه‌اندازی شد و به تویوتا امکان داد تا اولین کارخانه مونتاژ خود را در آمریکای شمالی فعال کند و به دنبال آن جنرال موتورز توانست از توانمندی‌های فنی تویوتا نیز استفاده کند.

البته جنرال موتورز یکی از مقتدرترین خودروسازان دنیا بود؛ ولی شرکت تویوتا تولیداتش را مدرن‌تر تولید می‌کرد و آشنایی جنرال موتورز با این تکنولوژی مدرن آسیایی به توسعه آن کمک کرد. هم‌اکنون این کارخانه به تولید کامیون‌های سبک تاکوما تولید تویوتا اختصاص دارد و خودروهای کرولا را نیز در بخش دیگری از آن تولید می‌کند.

جنرال موتورز تولید خودروهای هاچ‌بک پونتیاک VIBE را در این کارخانه انجام می‌دهد. شرکت جنرال موتورز اعلام کرده است در راستای بازسازی و تغییر ساختار این شرکت، تولید پونتیاک را در جهان متوقف می‌کند. این شرکت بعد از واگذاری براند هامر و تلاش برای فروش اوپل و واکسهال هم‌اکنون در شرایط تازه‌ای قرار دارد و برای هماهنگ کردن تولیدات شرکت تازه‌ای که بعد از ورشکستگی به بازار می‌آید، برنامه‌هایی را شروع کرده است. سخنگوی جنرال موتورز اعلام کرد: تولیدات جدید این شرکت خودروهایی کوچک خواهد بود که اغلب هیبریدی هستند و قیمتی کمتر از تولیدات قدیمی‌ خواهند داشت. وی ادامه داد: «دنیای امروز نیازی به اتومبیل‌های بزرگ ندارد، ما باید با زمان پیش برویم و در نظر داشته باشیم خیابان‌های کشورهای مختلف گنجایش لازم برای حضور برندهای غول پیکر را ندارند.»

شرکت جنرال موتورز در روزهای اخیر مذاکراتی با یک شرکت هولدینگ بلژیکی نیز انجام داده است تا سهمی‌از بدنه اروپایی خود را به این شرکت واگذار نماید. این شرکت قرار بود به کنسرسیوم روسی کانادایی واگذار شود و شرکت مگنا به عنوان خریدار اصلی آن معرفی شده بود، ولی به نظر می‌رسد مذاکرات با مشکل مواجه شده است و مگنا و جنرال موتورز نتوانستند به توافق نهایی برسند. سخنگوی جنرال موتورز در مورد این خبر می‌گوید: «مذاکرات ما با شرکت بلژیکی RHJ برای واگذاری بخشی از سهام است و آنها تمایلی به خرید تمامی ‌اوپل ندارند. این مذاکرات بسیار جدی است و انتظار می‌رود تا یک ماه آینده به نتیجه برسد. تفاهمنامه‌هایی در این زمینه امضا شد و پیش‌بینی می‌شود قرار دادهای مرتبط با آن تا انتهای سال امضا شود.»