بهرغم رکود بازار خودرو، طی ۳ ماه گذشته روی داد
رستاخیز دوگانه سوزها
در حالی که بازار خودرو ایران ۹ ماهی میشود که در رکود فرو رفته و قیمتها، به نحو چشمگیری کاهش یافته است، دوگانه سوزها مسیری خلاف جهت بازار را در پیش گرفته و طی ۳ماه گذشته گران شدند.
حمید رضا بهداد
در حالی که بازار خودرو ایران ۹ ماهی میشود که در رکود فرو رفته و قیمتها، به نحو چشمگیری کاهش یافته است، دوگانه سوزها مسیری خلاف جهت بازار را در پیش گرفته و طی ۳ماه گذشته گران شدند.
براساس اخبار رسیده از بازار، خودروهای دوگانه سوز به رغم محبوبیت اندکی که نزد ایرانیها دارند، طی بهار امسال، افزایش قیمت را تجربه و منحنی نرخ آنها در بازار صعود کرد.این در حالی است که به گفته نمایشگاه داران خودرو پایتخت، تیراژ پایین و کمبود دوگانه سوزها در بازار، موجبات رشد قیمت این نوع خودروها را فراهم آورده، وگرنه دوگانه سوزها هنوز هم با توجه به زیرساخت ضعیف و مشکلات فنی که دارند، خودروهای کم مشتری و کم اقبالی به حساب میآیند.
قبل از اینکه به تحلیل روند افزایش قیمت دوگانه سوزها بپردازیم، بد نیست نگاهی به آنچه که طی چند سال گذشته بر تولید، عرضه و فروش این خودروها گذشت، بیندازیم.
چند سال پیش بود که مصرف سرسام آور بنزین، دولت هشتم را به فکر تغییر تدریجی الگوی مصرف سوخت انداخت و چون ایران از حیث دارا بودن ذخایر گازی، دومین کشور دنیا به حساب میآمد، مسوولان امر تصمیم گرفتند تا گاز را به عنوان سوختی دیگر به سبد سوخت وارد کرده و در کنار بنزین قرار دهند.
کار به آرامی در حال پیشرفت بود و با توجه به تیراژ اندک آن روزهای دوگانه سوزها، نه الزامی برای تولید این نوع خودروها گریبانگیر خودروسازان بود و نه دولت با توجه به کافی نبودن زیرساختها، اصرار و تبلیغ چندانی بر استفاده از خودروهای دوگانه سوز میکرد، این در حالی بود که با روی کار آمدن دولت نهم، تولید این نوع خودروها شتابی زیاد به خود گرفت و حتی علی اکبر محرابیان، وزیر صنایع و معادن از گازسوز شدن تمامی خودروهای داخلی (به استثنای خودروهای تحت لیسانسی که شرکت مادر اجازه گازسوز شدن آنها را صادر نمی کرد ) خبر داد.
هر چند بر اثر فشار دولت و همچنین سهمیهبندی بنزین، ایرانیها طی مدتی نسبتا کوتاه، به دوگانه سوزها روی آورده و مشتری این خودروها شدند، اما در ادامه، فراهم نبودن زیر ساختها، نظر مشتریان را عوض کرد و باز هم بنزین سوزها به خودروهای محبوب بازار تبدیل و دوگانه سوزها به حاشیه رفتند.
در واقع دولت در حالی خودروسازان را ملزم به تولید بیش از حد دوگانه سوزها کرد و بر استفاده از این نوع خودروها اصرار می ورزید که نه تنها جایگاههای سوخت گاز از کمیت و پراکندگی مناسبی برخوردار نبود، بلکه بسیاری از خودروهایی که به اسم دوگانه سوز در اختیار مشتریان قرار میگرفت، مخزن گاز نداشت. از سوی دیگر، دوگانه سوزها مشکلات فنی را نیز به خود میدیدند، به نحوی که به دلیل افت توان ۲۰درصدی موتور در مقایسه با بنزینیها، در مسیرهای سر بالایی، خودرو خاموش میشد.
تمامی این مشکلات و کمبودها موجبات انزوای خودروهای دوگانه سوز را در بازار فراهم آورد و هم اکنون نیز به گفته برخی منابع آگاه، خود دولت نیز به کمبودها اذعان و ظاهرا دیگر الزام خاصی برای تولید این نوع خودروها وجود ندارد، به نحوی که قرار است طی سال جاری، بازار و میزان استقبال مشتریان، تیراژ تولید دوگانه سوزها را تعیین کند.
دوگانه سوزها در خلاف جهت بازار
اما با وجود انزوای دوگانه سوزها و همچنین رکود ۹ ماهه بازار خودرو کشور، آمار و اخبار رسیده، نشان از افزایش تدریجی قیمت دوگانه سوزها طی بهار امسال دارد.
به گفته نمایشگاه داران خودرو پایتخت، تولید و عرضه اندک دوگانه سوزها موجبات صعود قیمت آنها را در بازار فراهم آورده، به نحوی که هم اکنون اختلاف نرخی بالا میان خودروهای بنزین سوز و مدل دوگانه سوز آنها وجود دارد و در این بین، پژو ۴۰۵ با اختلاف قیمتی یکمیلیون و ۷۰۰هزار تومانی، رکوردار به حساب میآید. طبق آمار، پژو ۴۰۵ دوگانه سوز طی سه ماه گذشته افزایش قیمتی ۶۰۰هزار تومانی را تجربه کرده و هم اکنون با نرخ ۱۴میلیون و ۶۰۰هزار تومان در بازار به فروش میرسد. نمودار قیمتی این خودرو نشان میدهد که ۴۰۵ در بازه زمانی پانزدهم فروردین تا هشتم اردیبهشت امسال، ۳۰۰هزار تومان گران شده و تا ۲۲ خرداد تغییری در نمودار آن پدید نیامده است، اما در فاصله ۲۲ تا ۲۵ خرداد، ۴۰۵ دوگانه سوز افزایش قیمتی ۳۰۰هزار تومانی را تجربه کرد.
سمنددوگانه سوز نیممیلیون تومان گران شد
اما سری به محبوب ترین مدل سمند یعنی، ال ایکس و البته مدل دوگانه سوز آن بزنیم. طبق آمار و اخبار رسیده از بازار، ال ایکس دوگانه سوز طی ۳ ماه گذشته ۵۰۰هزار تومان گران شده است. نگاهی به نمودار قیمتی این خودرو نشان میدهد که ال ایکس دوگانه سوز، از ۱۵ تا ۳۱ فروردین امسال، افزایش قیمتی ۲۰۰هزار تومانی را تجربه و تا شانزدهم اردیبهشت وضع ثابتی را داشته است. این در حالی است که طی یک ماه، قیمت این محصول، ۴۵۰هزار تومان گران شده است. نکته جالب اینکه نمودار قیمت این خودرو در بازه زمانی ۲۱ تا ۲۵ خرداد به یکباره ۳۵۰هزار تومان افزایش قیمت را به خود میبیند. در حال حاضر ال ایکس دوگانه سوز با قیمتی برابر ۱۶میلیون ۲۰۰هزار تومان در بازار به فروش میرسد و مدل بنزین سوز آن قیمتی معادل ۱۵میلیون تومان دارد.
پژو پارس هم..
پس از سهمیه بندی بنزین طی سال ۸۶، پژو پارس به دلیل مصرف سوخت بالایش، با کاهش تولید مواجه و نوع دوگانه سوز آن در بازار مشتری پیدا کرد. اما چندی بعد پارس نیز مانند سایر خودروهای دوگانه سوز با افت تقاضا روبرو شد و به حاشیه رفت. این در حالی است که طی بهار امسال نمودار قیمت این خودرو نیز صعود کرد و نرخ آن در اواخر خرداد ماه به ۱۸میلیون و ۲۰۰هزار تومان رسید، که این موضوع از صعود ۶۰۰هزار تومانی نرخ پارس در این بازه زمانی حکایت میکند. پارس نمودار پر فراز و نشیبی را در ۳ ماه گذشته داشته است. این خودرو از ۱۵ تا ۳۰ فروردین، ۱۰۰هزار تومان گران شده، اما طی ۸ روز به یکباره، ۵۰۰هزار تومان افزایش قیمت را تجربه کرده است.
جالب اینکه از ۱۴ اردیبهشت تا ۲۵ خرداد، نمودار قیمتی پارس، تنها ۱۰۰هزار تومان افزایش قیمت را به خود میبیند. در حال حاضر پارس دوگانه سوز قیمتی برابر با ۱۸میلیون ۲۰۰هزار تومان دارد و نوع بنزین سوز آن نیز با نرخ ۱۷میلیون و ۲۰۰هزار تومان در بازار به فروش میرسد.
۲۰۶های دوگانه سوز
بسیاری از کارشناسان معتقدند سفرهای تابستانی میتواند افزایش قیمت خودروهای کم مصرف و دوگانه سوز را به دنبال داشته باشد، که در این بین، پژو ۲۰۶ چه در مدل بنزینی و چه در مدل دو گانه سوز، استعداد گرانی بالایی دارد. هر چند هنوز مدلهای دوگانه سوز پژو ۲۰۶ چندان در بازار جا نیفتادهاند، اما آنها نیز مانند سایر هم خانوادههای خود، طی ۳ ماه گذشته افزایش قیمت را تجربه
کرده اند.
در این بین ۲۰۶ صندوق دار v۲ طی این مدت افزایش قیمتی عجیب، یعنی یکمیلیون و ۴۰۰هزار تومان را تجربه و هم اکنون با نرخ ۱۵میلیون و ۷۰۰هزار تومان به فروش میرسد. اگر نگاهی به نمودار قیمت این خودرو بیندازیم، v۲ از ۱۵ فروردین تا نیمه خرداد امسال، نه تنها گران نشده، بلکه کاهش قیمت را نیز تجربه کرده است، این در حالی است که V۲ در عرض ۵ روز یعنی از ۱۴ تا ۱۹ خرداد به یکباره، حدود یک و نیممیلیون تومان گران شده است. این محصول که موتور آن توسط پژو تامین میشود هم اکنون با قیمت ۱۵میلیون و ۷۰۰ هزار تومان به فروش میرسد.
ارسال نظر