ایسنا- سایپا نه تنها قصدی برای کاهش صادرات ندارد، بلکه برنامه افزایش صادرات خود را با جدیت دنبال می‌کند.

محسن جوان، معاون صادرات سایپا با بیان مطلب فوق گفت: البته باید توجه داشت که بحران جهانی یک واقعیت است و فروش خودروسازان بزرگ کاهش عمده‌ای داشته است.

وی با تاکید بر این‌که با این حال برنامه‌های صادراتی تغییری نکرده است، افزود: شرکت سایپا امسال برنامه‌ صادرات ۳۰هزار دستگاه خودرو به ارزش ۱۵۰ تا ۲۰۰میلیون دلار را دارد که این برنامه برای کل گروه چیزی حدود ۳۰۰میلیون دلار است.

جوان با بیان اینکه تاکنون زیانی ناشی از صادرات نداشتیم، تاکید کرد: سیاست‌های صادراتی مورد حمایت هیات‌مدیره‌ است و نسبت به سال گذشته که در سایپا ۵۰میلیون و در گروه سایپا ۱۵۰میلیون دلار صادرات داشتیم، رشد ۳۵۰درصدی

خواهیم داشت.

او در پاسخ به این‌که آیا سایپا قیمت محصول صادراتی خود را کاهش داده است؟ گفت: همزمان با کار تحقیقاتی گروه سایپا که با وقوع بحران جهانی انجام دادیم، به این نتیجه رسیدیم که خودروسازان جهانی نه تنها کاهش قیمت نداشتند، بلکه در برخی موارد قیمت محصولات خود را کمی افزایش داده‌اند. چیزی که مورد توجه است، این است که آنها قیمت خودروهای خود را تغییر چندانی نداده‌اند، بلکه تعداد آپشن‌های خودروهای خود را اضافه‌تر کرده‌اند و سیاست‌های تشویقی برای فروش ارائه می‌دهند.

وی افزود: آنها حتی برای فروش خود جایزه تعیین کردند و چنین سیاست‌هایی را نیز تویوتا، جنرال‌موتورز و فورد در پیش گرفتند. البته موارد یاد شده بیشتر در کشورهای اروپایی و آمریکا دیده می‌شود. این در حالی‌ است که در بازار کشورهای در حال توسعه نه تنها کاهش قیمتی وجود نداشته، بلکه قیمت‌ها افزایش نیز داشته است.

معاون صادرات سایپا درباره دلیل افزایش قیمت نیز توضیح داد: در شرایط کنونی و جدا از مساله کاهش قیمت مواد اولیه که در کاهش قیمت تمام شده خودرو تاثیر چندانی ندارد، قیمت تمام شده خودروسازان کاهش نداشته است. افزایش نرخ دستمزدها و رشد تورم نیز اثر خنثی کننده‌ای بر کاهش قیمت‌ها داشته و از سوی دیگر خودروسازان کاهش تولید داشته‌اند و طی سال‌ ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۸ حدود ۴۰درصد فروش آنها کاهش داشته است.

او ادامه داد: همزمان با کاهش تولید و فروش خودروسازان جهانی، یک سری از خطوط تولید و کارگران آنها نیز تعدیل ‌شدند؛ بنابراین خیلی بعید است که آنها قیمت خود را کاهش دهند.

وی تصریح کرد: با توجه به این‌که در بازارهایی مثل ونزوئلا، عراق، سوریه، الجزایر، مصر، سودان، لیبی و آذربایجان حضور داریم، ما نیز کاهش قیمتی در محصولات صادراتی نداشتیم، بلکه به میزان کمی قیمت‌های خود را افزایش داده‌ایم.

معاون صادرات سایپا همچنین تاکید کرد: طبق برنامه مدون سایپا قرار است تا سال ۱۳۹۰ حدود ۱۲درصد از تولیدات شرکت‌ صادر شود.

وی در پاسخ به این‌که اگر صادرات سود ده نباشد، آیا آن را محدود می‌کنید؟ گفت: براساس مدل‌های جهانی، منافع حاصل از صادرات سود نهایی نیست و بحث ارز آوری توسعه فناوری، تکنولوژی و بهبود محصولی نیز وجود دارد.

جوان درباره سودآوری سایت‌های سایپا نیز گفت: سایت سوریه و ونزوئلای شرکت سایپا از سودآوری خوبی برخوردار است. در سایت سوریه سه مدل صبای ۱۳۰۰ سی‌سی (صبای GLX) صبای با موتور ۱۱۰۰ سی‌سی (صبای LX) و سایپا ۱۳۲که در سوریه آن را با نام امیسا می‌شناسند، تولید می‌شود. ظرفیت تولید نیز سالانه پنج هزار دستگاه است که قابلیت ارتقای ظرفیت آن به ۱۵هزار دستگاه نیز وجود دارد.

وی افزود: سایت ونزوئلا نیز که با ایران خودرو مشترک است، سالانه ۱۰هزار دستگاه خودرو تولید می‌کند که نیمی از آن سهم سایپا و نیمی سهم ایران خودرو است.