ایسنا- در حال حاضر خودروسازان ما دارای سود دو رقمی معادل ۱۲ تا ۳۰‌درصد هستند. این در حالی است که خودروسازان معتبر بین‌المللی سود تک رقمی دارند. محسن رزم‌خواه، عضو هیات‌مدیره انجمن قطعه‌سازان، ضمن بیان این مطلب افزود: اگر خودروسازان داخلی منکر این ادعا هستند، تراز مالی آنها شاهد خوبی به‌شمار می‌رود.

وی درباره قیمت بالای خودرو نیز گفت: دنیا برای قیمت بالای خودرو راه‌حل یافته و در حال حاضر خودروسازی مثل تویوتا به قطعه‌سازان خود می‌گوید تا ۵ سال آینده باید قیمت خودرو سالانه ۲‌درصد کاهش یابد و قطعه‌سازان نیز باید قیمت قطعات را همین میزان کاهش دهند، ولی با این حال مشاهده می‌کنیم که آنها این شرط را قبول می‌کنند.

او خاطرنشان کرد: درست است که درصورت اعمال شرط کاهش قیمت قطعه، مقداری از سود قطعه‌سازان در خط تولید کاهش می‌یابد، ولی دست آنها در بازار لوازم یدکی باز است و می‌توانند کاهش سود آن را از این بازار جبران ‌کنند؛ این در حالی است که خودروسازان ما قطعات یدکی را با ۷۰‌درصد بالاتر از قیمت‌های داخلی از خارج وارد می‌کنند. وی با بیان این که هم اکنون حاضریم بخشی از قیمت‌های تولیدی را کاهش داده و در عوض سهمی از فروش لوازم یدکی داشته باشیم، افزود: در حال حاضر حدود ۷۰‌درصد از قطعات لوازم یدکی ما از طریق واردات تامین می‌شود.

او درباره وضعیت صنعت قطعه‌سازی در سال گذشته، گفت: قطعه‌سازان سالی پر فراز و نشیب را پشت سر گذاشتند و عمده گرفتاری‌ آنان، مشکلات نقدینگی و تامین منابع مالی بود. البته با سیاست‌های انقباضی که بانک‌ها اعمال کردند، این مشکلات اضافه‌تر نیز شد؛ به دلیل این‌که خودروسازان نیز از این نظام مستثنی نبودند و تحت‌تاثیر شرایط قرار گرفتند که عمدتا قادر به تامین تعهدات خود به قطعه‌سازان نشدند. به گفته وی در حال حاضر شرایط به‌گونه‌ای وخیم است که بعضی قطعه‌سازان از پرداخت حقوق کارگران و عیدی به آنها عاجز هستند.

او خاطرنشان کرد: تاثیر این سیاست‌ها به حدی است که در قیمت مواد اولیه و تولید تاثیر گذاشته و قیمت‌ها را غیرقابل رقابت کرده است. این در حالی است که طبق مصوبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۸۶ قرار شده بود که بانک‌ها به شرکت‌هایی که بدهی معوق دارند معادل بدهی تسهیلات دهند، اما یک مورد اجرایی هم در این خصوص ندیدیم و تمام این مشکلات به دلیل نبود استراتژی مدون در صنعت است.